Як би ми не старалися дбайливо і акуратно експлуатувати духовку і протирати її після кожного використання, на її внутрішній поверхні неминуче утворюється шар пригорілого жиру і бруду. Ось і виходить, що їсти домашню запечену курочку або м’ясо люблять практично всі, в той час як мити після приготування цих страв духовку ніхто не хоче!
І це не дивно, адже це брудна робота, що займає масу часу і сил. Крім цього, пригорілий жир дуже складно відмити, не пошкодивши поверхні. Бажаючи полегшити працю господинь, турботливі розробники побутової техніки всерйоз перейнялися проблемою очищення внутрішніх стінок духовок.
Результатом їхньої роботи став винахід піролітичної системи очищення духовки. Що це таке і чим така чистка відрізняється від каталітичної і гідролітичної очисток?
Зміст даної технології укладено в самій її назві. Піроліз (pyr – жар і lysis – розкладання, розпад) – це процес вигорання жирових та інших забруднень при високій температурі.
Такий спосіб очищення є дуже простим і зручним, все що потрібно зробити господині – звільнити пічку від решіток і посуду, які не здатні пережити нагрівання до таких високих температур (500 С) і включити очищення. Обов’язково потрібно зняти телескопічні направляючі разом з кріпленнями, якщо такі є.
Піролітичне очищення духовки дозволяє швидко і без ушкодження поверхні видалити жир і бруд, який під впливом високих температур просто перетворюються в попіл. Після завершення циклу чищення, попіл від вигорілих забруднень видаляється за допомогою вологої губки, додаткового використання будь-яких абразивних або миючих засобів не потрібно.
Духові шафи, в яких виробником передбачена функція піролітичного очищення виготовляються з особливих матеріалів високої якості.
Крім цього, для роботи з таким температурним режимом розробники духовок з такою системою очищення передбачили цілий ряд заходів безпеки, до яких крім жаростійкого і високоміцного матеріалу відносяться:
Тривалість чищення духовки залежить від того, наскільки сильно вона забруднена. В середньому тривалість такого очищення становить 1,5-3,0 години, при цьому велика частина цього часу витрачається на розігрівання духовки і на подальше її охолодження.
Деякі моделі духових шаф, оснащених системою піролітичного очищення, доповнені спеціальними каталізаторами, які фіксують ступінь забруднення, це допомагає встановити оптимальну тривалість чищення.
У зв’язку з тим, що вбудовані духовки з піролітичним очищенням є недешевим задоволенням з-за високого ступеня захисту і наявності різних додаткових систем, багато виробників також виробляють з духовки каталітичною системою очищення. Цей метод є найбільш поширеним, він застосовується в духовках таких фірм як Kaiser, Ariston та ін
Суть методу полягає у використанні спеціальної емалі підвищеної пористості, завдяки якій відбувається всмоктування жиру. Під час експлуатації духовки при температурі 200°С і вище, жир розщеплюється на воду і сажу, тому очищення духовки відбувається постійно.
Істотним недоліком такого способу є невисока ступінь чищення порівняно з піролітичним. Таку емаль також можна мити звичними не абразивними засобами.
Ще одним способом позбавлення від пригорілого жиру є гідролітичне очищення, засноване на принципах роботи гарячого пару, який сприяє розм’якшенню бруду і жиру. Після такої чистки забруднення легко видаляються за допомогою звичайної ганчірки.
Крім цього, в духовках з гідролітичною системою очищення використовується особлива емаль, яка не дозволяє бруду проникати глибоко в поверхню духовки.
Яка система очищення духовки ефективніше? Дати однозначну відповідь досить складно, все залежить від багатьох факторів. Звичайно ж, набагато простіше раз на два тижні запустити піролітичне очищення і після просто прибрати попіл вологою ганчіркою.
Однак, якщо ви готуєте і після кожного готування не лінуйтеся протирати духовку, вам цілком підійде прилад з каталітичною системою очищення, тому що очищати незначні забруднення, які залишилися після протирання, цілком можливо за один цикл готування.
Вибирайте зручний для вас спосіб і насолоджуйтесь швидким і зручним очищенням!