Чи Любите ви пельмені і вареники? Якщо так, то вам обов’язково потрібно спробувати манти. Це блюдо має азіатське походження, а від знайомих нам пельменів його відрізняє багате розмаїття начинок і великий розмір.

Сьогодні ми розглянемо рецепти приготування мантів в домашніх умовах.

Секрети ідеальної основи для мантів

манти в домашніх умовах

Смак мантів залежить, звичайно ж, від тіста. А правильно приготувати його нам допоможуть поради досвідчених кулінарів:

  • Для мантів потрібна тонка основа, яка не буде рватися. Щоб цього домогтися, краще використовувати борошно пшеничне 1 і 2 сорту, яку слід змішати в однакових пропорціях.
  • Важливо дотримуватися точні пропорції борошна і води – вони дорівнюють 2:1.
  • Без яєць замісити хорошу основу для мантів не вийде. Розраховуйте їх кількість виходячи з того, що на 1 кг просіяного борошна знадобиться 2 яйця.
  • Розкачувати тісто слід тоненько.Його ідеальна товщина становить 1-1,5 мм.

Секрет смачних мантів полягає в їх соковитості. А щоб начинка залишалася і після приготування соковитою, потрібно правильно зліпити заготовки. Але про це ми докладно розповімо в наших рецептах.

Замішуємо тісто правильно

Яку б начинку для мантів ви не вибрали, рецепт тіста залишається незмінним. Розглянемо класичний варіант його приготування. Від замішування основи для пельменів він відрізняється тривалістю процесу. Отже, тісто для мантів: покроковий рецепт з фото.

тісто для мантів

Склад:

  • 1 кг просіяного борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. відфільтрованої води;
  • 2 ст. л. кухонної солі.

Приготування:

  1. У глибоку ємність вливаємо 1,5 ст. відфільтрованої води. Нам потрібна тепла, але не занадто гаряча рідина, оскільки яйця можуть згорнутися.
  2. Вбиваємо яйця і додаємо сіль.
  3. Ретельно перемішуємо всі компоненти, сіль повинна розчинитися повністю.
  4. Борошно обов’язково просіваємо, можна зробити це два рази. Таким способом ми наситимо тісто киснем.
  5. Просіяне борошно висипаємо в глибоку миску і посередині робимо ямку. Вливаємо в неї яєчну суміш.
  6. Дерев’яною лопаткою не поспішаючи і акуратно вимішуємо тісто, при цьому невеликими порціями вводимо воду, що залишилася.
  7. Основу вимішуємо, поки вона не стане настільки густою, що її складно буде перевернути лопаткою.
  8. Чисту і суху робочу поверхню злегка присипаємо просіяним борошном і викладаємо на неї тісто. Вимішуємо основу руками.
  9. Щоб отримати необхідної гладкості і густоти тіста, його слід ретельно вимішувати не менше 20 хвилин.
  10. Коли основа перестане липнути до рук і робочої поверхні і придбає еластичну консистенцію, формуємо з тіста кулю.
  11. Загорнути тісто харчовою плівкою, покласти в пакет і залишаємо його на годинку, як кажуть, відпочити. Після закінчення цього часу можна приступати до пригоування мантів.

Вчимося ліпити і варити манти

Якщо ви вирішили зробити манти, вам знадобиться не тільки рецепт їх приготування з фото, але і покрокова інструкція, як зліпити красиві заготовки. В принципі, в цьому немає нічого складного, і зараз ви в цьому переконаєтеся.

ліпимо манти

Отже, процес формування заготовок для мантів виглядає наступним чином:

  1. Кулю тіста ділимо на 5-6 частин, кожну з них скачуємо у валик і нарізаємо приблизно однаковими шматочками.
  1. Тепер розгортаємо шматочки тіста так, щоб кожен пласт був завтовшки не більше 1,5 мм.
  1. Потім нарізаємо з пластів квадратики розміром приблизно 10 на 10 см
  2. Рівно посередині квадрата викладаємо начинку.
  1. З’єднуємо всі куточки заготовки разом.
  1. Ще раз з’єднуємо куточки, які у нас вийшли, і формуємо ось такі красиві манти.

Звичайно, з першого разу мало кому вдається зліпити красиві й рівні манти, але не впадайте у відчай, адже майстерність прийде з досвідом, і ви навчитеся робити справжні шедеври.

Як же правильно відварити манти? В ідеалі потрібна спеціальна каструля, яку називають мантоваркою. Але якщо її у вас немає, можна сміливо скористатися звичайною пароваркою. Весь процес займе 40-45 хвилин, головне, злегка змастіть грати маслом , щоб манти не прилипли до неї.

Смачні манти з рубаним м’ясом

Мабуть, найпопулярнішими вважаються манти з рубаним м’ясом. І це не дивно, адже вони виходять дуже смачними і соковитими. Як вимішувати тісто, ми вже з вами знаємо, тому зупинятися на цьому не будемо.

манти з м'ясом

Склад:

  • 1 кг тіста;
  • 500 г яловичини;
  • 300 г свинячого сала;
  • 2-3 цибулини;
  • суміш спецій і кухонна сіль.

Приготування:

  1. Замісимо тісто і залишимо його «відпочивати».
  2. А в цей час займемося приготуванням начинки. М’ясо промиваємо й обсушуємо. Рубаємо яловичину та сало дрібно ножем.
  3. Цибулю чистимо і подрібнюємо. З’єднуємо м’ясо і сало з цибулею, приправляємо спеціями і сіллю.
  1. Ліпимо манти описаним вище способом і готуємо в пароварці протягом 40 хвилин. А деякі господині їх відварюють в каструлі, як пельмені.

Ніжні манти з кабачками

Дуже смачними і ароматними виходять манти з фаршем і кабачками. Спробуйте, і вам обов’язково сподобається така страва.

манти з кабачками

Склад:

  • 1 кг тіста;
  • 0,5 кг фаршу;
  • 2 головки цибулі;
  • кабачок;
  • суміш спецій і кухонна сіль.

Приготування:

  1. Тісто підготували, займемося начинкою.
  2. Цибулини чистимо, з кабачка знімаємо шкірку. Подрібнюємо овочі в кухонному комбайні або блендером.
  3. Фарш краще використовувати змішаний: з яловичини і свинини. Навіть якщо у вас готова фаршевая суміш, все одно краще пропустити її через м’ясорубку.
  4. У фарш додаємо цибулю, кабачок, спеції і сіль. Гарненько вимішуємо його.
  5. Ліпимо манти і готуємо їх на пару. Приємного апетиту!

Як бачите, процес приготування мантів досить клопіткий, але результат того вартий. Спробуйте зробити манти з різними начинками, до речі, дуже пікантними вони виходять з рибою, і ви обов’язково знайдете той варіант, який доведеться вам за смаком. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!