Чи Любите ви пельмені і вареники? Якщо так, то вам обов’язково потрібно спробувати манти. Це блюдо має азіатське походження, а від знайомих нам пельменів його відрізняє багате розмаїття начинок і великий розмір.
Сьогодні ми розглянемо рецепти приготування мантів в домашніх умовах.
Секрети ідеальної основи для мантів
Смак мантів залежить, звичайно ж, від тіста. А правильно приготувати його нам допоможуть поради досвідчених кулінарів:
- Для мантів потрібна тонка основа, яка не буде рватися. Щоб цього домогтися, краще використовувати борошно пшеничне 1 і 2 сорту, яку слід змішати в однакових пропорціях.
- Важливо дотримуватися точні пропорції борошна і води – вони дорівнюють 2:1.
- Без яєць замісити хорошу основу для мантів не вийде. Розраховуйте їх кількість виходячи з того, що на 1 кг просіяного борошна знадобиться 2 яйця.
- Розкачувати тісто слід тоненько.Його ідеальна товщина становить 1-1,5 мм.
Секрет смачних мантів полягає в їх соковитості. А щоб начинка залишалася і після приготування соковитою, потрібно правильно зліпити заготовки. Але про це ми докладно розповімо в наших рецептах.
Замішуємо тісто правильно
Яку б начинку для мантів ви не вибрали, рецепт тіста залишається незмінним. Розглянемо класичний варіант його приготування. Від замішування основи для пельменів він відрізняється тривалістю процесу. Отже, тісто для мантів: покроковий рецепт з фото.
Склад:
- 1 кг просіяного борошна;
- 2 яйця;
- 2 ст. відфільтрованої води;
- 2 ст. л. кухонної солі.
Приготування:
- У глибоку ємність вливаємо 1,5 ст. відфільтрованої води. Нам потрібна тепла, але не занадто гаряча рідина, оскільки яйця можуть згорнутися.
- Вбиваємо яйця і додаємо сіль.
- Ретельно перемішуємо всі компоненти, сіль повинна розчинитися повністю.
- Борошно обов’язково просіваємо, можна зробити це два рази. Таким способом ми наситимо тісто киснем.
- Просіяне борошно висипаємо в глибоку миску і посередині робимо ямку. Вливаємо в неї яєчну суміш.
- Дерев’яною лопаткою не поспішаючи і акуратно вимішуємо тісто, при цьому невеликими порціями вводимо воду, що залишилася.
- Основу вимішуємо, поки вона не стане настільки густою, що її складно буде перевернути лопаткою.
- Чисту і суху робочу поверхню злегка присипаємо просіяним борошном і викладаємо на неї тісто. Вимішуємо основу руками.
- Щоб отримати необхідної гладкості і густоти тіста, його слід ретельно вимішувати не менше 20 хвилин.
- Коли основа перестане липнути до рук і робочої поверхні і придбає еластичну консистенцію, формуємо з тіста кулю.
- Загорнути тісто харчовою плівкою, покласти в пакет і залишаємо його на годинку, як кажуть, відпочити. Після закінчення цього часу можна приступати до пригоування мантів.
Вчимося ліпити і варити манти
Якщо ви вирішили зробити манти, вам знадобиться не тільки рецепт їх приготування з фото, але і покрокова інструкція, як зліпити красиві заготовки. В принципі, в цьому немає нічого складного, і зараз ви в цьому переконаєтеся.
Отже, процес формування заготовок для мантів виглядає наступним чином:
- Кулю тіста ділимо на 5-6 частин, кожну з них скачуємо у валик і нарізаємо приблизно однаковими шматочками.
- Тепер розгортаємо шматочки тіста так, щоб кожен пласт був завтовшки не більше 1,5 мм.
- Потім нарізаємо з пластів квадратики розміром приблизно 10 на 10 см
- Рівно посередині квадрата викладаємо начинку.
- З’єднуємо всі куточки заготовки разом.
- Ще раз з’єднуємо куточки, які у нас вийшли, і формуємо ось такі красиві манти.
Звичайно, з першого разу мало кому вдається зліпити красиві й рівні манти, але не впадайте у відчай, адже майстерність прийде з досвідом, і ви навчитеся робити справжні шедеври.
Як же правильно відварити манти? В ідеалі потрібна спеціальна каструля, яку називають мантоваркою. Але якщо її у вас немає, можна сміливо скористатися звичайною пароваркою. Весь процес займе 40-45 хвилин, головне, злегка змастіть грати маслом , щоб манти не прилипли до неї.
Смачні манти з рубаним м’ясом
Мабуть, найпопулярнішими вважаються манти з рубаним м’ясом. І це не дивно, адже вони виходять дуже смачними і соковитими. Як вимішувати тісто, ми вже з вами знаємо, тому зупинятися на цьому не будемо.
Склад:
- 1 кг тіста;
- 500 г яловичини;
- 300 г свинячого сала;
- 2-3 цибулини;
- суміш спецій і кухонна сіль.
Приготування:
- Замісимо тісто і залишимо його «відпочивати».
- А в цей час займемося приготуванням начинки. М’ясо промиваємо й обсушуємо. Рубаємо яловичину та сало дрібно ножем.
- Цибулю чистимо і подрібнюємо. З’єднуємо м’ясо і сало з цибулею, приправляємо спеціями і сіллю.
- Ліпимо манти описаним вище способом і готуємо в пароварці протягом 40 хвилин. А деякі господині їх відварюють в каструлі, як пельмені.
Ніжні манти з кабачками
Дуже смачними і ароматними виходять манти з фаршем і кабачками. Спробуйте, і вам обов’язково сподобається така страва.
Склад:
- 1 кг тіста;
- 0,5 кг фаршу;
- 2 головки цибулі;
- кабачок;
- суміш спецій і кухонна сіль.
Приготування:
- Тісто підготували, займемося начинкою.
- Цибулини чистимо, з кабачка знімаємо шкірку. Подрібнюємо овочі в кухонному комбайні або блендером.
- Фарш краще використовувати змішаний: з яловичини і свинини. Навіть якщо у вас готова фаршевая суміш, все одно краще пропустити її через м’ясорубку.
- У фарш додаємо цибулю, кабачок, спеції і сіль. Гарненько вимішуємо його.
- Ліпимо манти і готуємо їх на пару. Приємного апетиту!
Як бачите, процес приготування мантів досить клопіткий, але результат того вартий. Спробуйте зробити манти з різними начинками, до речі, дуже пікантними вони виходять з рибою, і ви обов’язково знайдете той варіант, який доведеться вам за смаком. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!