Смажена картопелька та з цибулькою – що може бути смачніше? Правда, деякі господині скаржаться, що красиві картопляні брусочки на сковороді перетворюються в кашу або пригорають. У чому ж секрет цієї страви? Ми розповімо, як посмажити картоплю зі скоринкою на сковороді, щоб вона була не тільки смачною, але і красивою.

Секрети хрусткої смаженої картоплі

Ця проста і дуже смачна страва досить капризна в приготуванні. Так, щоб отримати картоплю з хрусткою скоринкою, потрібно правильно її вибрати, підготувати і, звичайно ж, посмажити. А допоможуть нам в цьому поради досвідчених хазяєчок:

  • Для смаження вибирайте тверді бульби з шкіркою рожевого відтінку сортів, які не сильно розварюються.
  • Домогтися хрусткої скоринки у картоплі можна швидше, якщо обсмажити заздалегідь відварені коренеплоди.
  • Як правило, картоплю смажать на рафінованій рослинній олії. А якщо ви вибираєте для цих цілей вершкове, то стежте, щоб картопля не пригоріла.
  • Нарізати коренеплоди можна різними способами – брусочками, кружечками, соломкою і т. д. Головне, щоб шматочки були тоненькими.
  • Перед приготуванням картоплю рекомендується залити холодною водою і потримати в ній коренеплоди близько півгодини. Так картопля не буде злипатися при смаженні, але і частина її корисних властивостей загубиться.
  • Смажити картоплю можна з цибулею, грибочками, м’ясом і морквою. Тут все залежить від ваших смакових уподобань.
  • Картоплю викладайте на сковороду тільки тоді, коли олія в ній розжариться.
  • Щоб всі шматочки рівномірно просмажилися, картопляний шар повинен бути не вище 5 см.
  • Солити картоплю потрібно, коли вона вже майже готова.
  • Щоб картопля покрилася хрусткою скоринкою, смажте її спочатку на великому рівні конфорки, а потім на середньому.
  • Якщо ви не хочете в результаті отримати тушковану картоплю, не накривайте сковороду.
  • Не перемішуйте коренеплоди часто, а робити це краще акуратно дерев’яною лопаткою.
  • Щоб картопля добре підрум’янилася, присипте її злегка просіяним борошном.

Що ж, саме час перейти від теорії до практики і посмажити смачну хрустку картоплю.

Хрумка картопля фрі

Найулюбленішою стравою багатьох дітей і дорослих є картопля фрі. І хоча її відносять до розряду висококалорійних і шкідливих, іноді так хочеться побалувати себе нею. Звичайно, найпростіше приготувати таку картоплю у фритюрниці, але якщо такої на вашій кухні немає, скористайтеся звичайною сковородою.

Склад:

  • 6-7 картоплин;
  • олія рафінована рослинна;
  • сіль.

Приготування:

  • Картоплю чистимо і нарізаємо рівною красивою соломкою.
  • Заливаємо коренеплоди водою і залишаємо хоча б на десять хвилин.
  • Викладаємо картоплю на рушник або серветку й обсушуємо. Можна зверху промокнути її іншою серветкою.
  • Нагріваємо олію в сковороді і викладаємо картоплю. Спочатку обсмажуємо її з одного боку на сильному вогні буквально пару хвилин, потім перевертаємо.
  • Як тільки картопля покриється рум’яною скоринкою, викладаємо її на серветку і чекаємо, поки зайва олія стече.
  • Потім знову викладаємо картопляні шматочки на сковороду і смажимо протягом п’яти хвилин, солимо, перемішуємо і вимикаємо конфорку.

Картопелька, смажена з цибулею і грибами

Якщо ви не знаєте, як посмажити картоплю зі скоринкою на сковороді з цибулею і грибами, скористайтеся цим рецептом. Гриби в таку страву можете додавати будь-які, виходячи з власних смакових переваг.

Склад:

  • 7-8 картоплин;
  • 500 г грибів;
  • цибулина;
  • 200 мл сметани;
  • олія рафінована рослинна;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями.
  • Гриби чистимо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо їх середніми шматочками.
  • Картоплю чистимо, промиваємо та нарізаємо кубиками. Заливаємо її водою.
  • На рослинній олії обсмажуємо злегка гриби і додаємо до них цибулю, солимо.
  • Обсмажуємо все разом, а коли грибочки підрум’яняться, викладаємо сметану і доводимо страву до готовності.
  • На іншій сковороді смажимо картоплю на олії спочатку на великому вогні, а потім на середньому, додаємо сіль і суміш перців.
  • Тепер в сковороду з картоплею викладаємо гриби з цибулею.

Як посмажити молоду картоплю?

А тепер розглянемо, як молоду картоплю посмажити на сковороді цілком зі скоринкою. Готувати молоді коренеплоди досить легко, нам навіть не потрібно чистити їх, а просто варто добре промити. А смажити таку картоплю краще на основі суміші оливкової олії і вершкового масла. Додайте трохи зеленої цибулі, і ароматна хрустка картопелька “вб’є всіх наповал”.

Склад:

  • 0,5 кг молодої картоплі;
  • масло вершкове і оливкове;
  • пір’я зеленої цибулі;
  • спеції і сіль.

Приготування:

  • Картоплю добре промиваємо щіточкою й обсушуємо.
  • Розрізаємо коренеплоди на кілька частин, в сковороді нагріваємо олію.
  • Викладаємо в сковороду картоплю і обсмажуємо її з одного боку хвилин 7-8.
  • Потім перевертаємо картоплю і обсмажуємо її з іншого боку.
  • Зелену цибулю промиваємо та нарізаємо. Коли картопля буде майже готова, солимо її і приправляємо спеціями, а потім викладаємо цибулю і перемішуємо.
  • Страва готова! Приємного апетиту!

Ось такими нескладними способами можна посмажити смачну і хрустку картоплю. До речі, деякі господині доводять її до готовності в духовці. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!