Як приємно спостерігати картину: бджілки-трудівниці перелітають з квітки на квітку і мило дзижчать. А якщо вдуматися, то розумієш, що це йде найцінніший і трудомісткий процес. Бджоли захоплюють на лапки квітковий пилок і несуть в свій будинок, де з нього готується молочко – раціон личинок і королеви. Поговоримо про бджолиний пилок, його корисні властивості і протипоказання.

Квітковий подарунок від бджіл

Квітковий та бджолиний пилок – це різні поняття. Ще на уроках біології нам розповідали, що квітковий пилок виробляється рослинами. Нам же потрібен інший вид такого чудового подарунка природи. Бджолиний пилок – це різнобарв’я самородків, яке було оброблено ферментами маленьких трудівників. Носить такий пилок красиву назву – обніжжя.

Збір і заготівля пилку – складний і трудомісткий процес. Робоча бджілка на день здійснює близько 10 вильотів. За один такий політ вона може принести близько 20 мг пилку. Досвідчені бджолярі розробили унікальні технології для збору цього цінного дару природи. Так, вони встановлюють пастки – перешкоди, де бджоли втрачають частину своєї здобичі.

Не можна не відзначити, наскільки значущий, важливий і необхідний бджолиний пилок для росту і розвитку мешканців вулика. Як же відбувається цей складний ланцюжок? Бджолина обніжка – найважливіший продукт харчування всього сімейства, який впевнено посідає вищу сходинку п’єдесталу за значимістю. Цей безцінний життєво важливий компонент здатний збільшити масу личинки всього за пару днів в сотні разів. Завдяки цій харчовій сировині у підростаючих бджілок розправляються і міцніють крильця, відбувається формування всіх робочих залоз.

Важливий і цікавий той факт, що бджолиний пилок – це продукт для вироблення маточного молочка. А адже ці ласощі необхідні для королеви матки. Ось і ясна картина, наскільки корисний і важливий пилок для росту і розвитку такого величезного бджолиного потомства: і крихіткам-личинкам, і бджілкам-годувальницям, і будівельникам.

Отже, ми розібралися, що бджолине обніжжя – це дивовижний дар природи, який просто необхідний людині. Користь цього продукту безцінна для вагітних жінок, годуючих матерів, зростаючих дітей, спортсменів і чоловіків – продовжувачів роду.

Хвала і слава дарам сонця і квітів!

Бджолиний пилок набагато випередив мед за вмістом поживних і корисних речовин. Подумати тільки, наскільки багатий його склад! Розглянемо його:

  • Близько 500 потрібних нашому організму мікроелементів міститься в цих пилкових зернах.
  • У ньому також знаходиться не менше 28 елементів знаменитої таблиці Менделєєва. Особливо бджолиний пилок багатий залізом, калієм і кальцієм, а також фосфором, хромом, натрієм.
  • В його складі є практично всі амінокислоти, яких потребує людський організм, а також вітаміни різних груп – А, В, С, Д, Е.

А який корисний вплив надає бджолиний пилок на людський організм! Сюди відносяться:

  • Підвищення імунітету.
  • Антибактеріальна дія. Обніжжя – просто борець проти мікробів і бактерій.
  • Зміцнення стінок судин.
  • Підвищення гемоглобіну.
  • Відновлення після фізичних навантажень, хвороб. Поліпшення спортивних результатів.
  • Обніжжя – антидепресант. Стрес і запалення придбали в пилку найлютішого ворога через високий вміст в ньому вітаміну С.
  • Поліпшення роботи травної системи.
  • Нормалізація діяльності ендокринної системи.
  • Стимуляція мозкової діяльності, збільшення концентрації, ясності розуму і пам’яті.
  • Підтримання серцевої діяльності.
  • Будучи стимулятором, бджолиний пилок збільшує лібідо і сексуальне збудження.

Експерти стверджують, що обніжжя – це чудове джерело протеїну. Так, 20 г пилку рівноцінні 1 кілограму м’яса. Бджолиний пилок – це природний дар, який неможливо за складом повторити і створити хімічним шляхом. Він вважається рекордсменом за вмістом провітаміну А, а каротину в пилку набагато більше, ніж у моркві.

Наскільки різноманітний наш квітковий світ, настільки і різний за своїм виглядом і кольором бджолиний пилок. Як кожна квіточка цінна по-своєму, так і пилок по-особливому благотворно впливає на певну область організму. Це підтверджують численні відгуки про бджолиний пилок:

  • Пилок, зібраний з шавлії – помічник для роботи кишечника і всіх органів травлення.
  • Жовто-лимонний пилок з ріпаку цінується дієтологами при лікуванні виразок.
  • Пилкові зерна чебрецю – кращий антисептик.
  • Дари липи заспокоюють, а гречки – допомагають в лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань.
  • Сосновий пилок буде корисний чоловікам. Таке обніжжя є ліками, дарованими природою і допомагає вирішити проблеми з імпотенцією і зниженою активністю сперматозоїдів.
  • Вагітним жінкам бджолиний пилок допоможе заповнити недолік фолієвої кислоти, яка потрібна для повноцінного формування і розвитку малюка в утробі.

Розібравшись з корисними властивостями бджолиного пилку, розглянемо, як правильно приймати цей цінний продукт. Відразу звернемо увагу на кілька застережень: підходимо до всіх рекомендацій з розумом, без фанатизму і зловживання. Обов’язково радимося з фахівцями.

Піст – найкращий час вживання пилку. Класична схема така:

  1. Прийом пилку вводять поступово, починаючи від 1 г продукту на добу і збільшуючи до призначеної дози.
  2. Для лікування і профілактики захворювань рекомендується в добу приймати 2 чайні ложечки пилку.
  3. Бажано розподілити добову дозу на 2-3 прийоми.
  4. Тримаємо крупинки у роті до повного розчинення. Тільки тоді квітковий дар принесе належну користь кожній клітинці.
  5. Приймаємо продукт за 30 хвилин до їжі. Зазначеної дози досить для лікування і відновлення.
  6. Курс прийому природного препарату – 3 тижні, потім робимо перерву не менше місяця.

Тільки лікар може призначити правильну дозу в залежності від ваги та індивідуальних особливостей організму.

Кому шкідливий бджолиний пилок?

Обніжжя, на жаль, і здатне завдати шкоди. Воно має свої протипоказання до вживання. Так, його не можна приймати людям, які страждають індивідуальною непереносимістю. Найчастіше у людини є алергія безпосередньо на пилок окремо взятої рослини. Людям, в історії яких є проблеми з рівнем цукру в крові, приймати пилок і мед також не рекомендується. Нерозумне вживання обніжжя призводить до гіпервітамінозу.

А який термін придатності бджолиного пилку? Пилок повинен зберігатися в темному місці до 2 років. Але треба розуміти, що його корисні властивості з часом знижуються. Оптимальна температура зберігання – до 20°, а вологість – не більше 75%.

Вживання бджолиного пилку внесе в наше життя відчуття весни і радості. Цей подарунок бджіл дає організму необхідні для здоров’я та краси речовини. Застосовуючи пилок, ми повертаємо втрачене за роки життя здоров’я і просто молодшаємо на очах.