Сьогодні на прилавках супермаркетів і магазинів можна купити самі різні екзотичні фрукти і овочі. Спокус навколо море. А шкода, адже наші прості вітчизняні продукти за своїм корисним властивостям можуть бути навіть набагато краще. Все найкорисніше у нас під руками.
Головне – не лінується. Взяти хоча б ту ж моркву – знайомий з дитинства овоч. Найчастіше використовується в приготуванні страв, рідше з неї вичавлюється фреш. Ще римські красуні пили сік і їли цей овоч замість солодощів. Може бути, тому вони завжди сяяли молодістю і красою довгі роки?
Цей напій називають «природним бальзамом». Він покращує імунітет, приводить в норму процеси метаболізму. Морквяний сік є справжнім скарбом серед усіх овочевих соків, так як містить багато корисних мікроелементів і речовин.
Цінний вітаміни К, С, Е, кальцієм і йодом, а за вмістом каротину, так необхідного нашому організму, випереджає інші продукти.
Чим корисний морквяний сік:
У складі цього чудо-напою є магній, який сприяє виведенню з організму непотрібних жовчі і холестерину. Застосовується часто при шкірних захворюваннях: опіках, гнійних ранах, обмороженнях.
Дуже корисно його пити вагітним. Годуючим мамам лікарі рекомендують випивати по півсклянки соку з моркви перед грудним вигодовуванням, для поліпшення якості молока.
Проте, крім позитивних властивостей, існують і протипоказання його застосування.
Протипоказання:
Для приготування фрешу, моркву потрібно ретельно помити в прохолодній воді жорсткою щіткою для овочів. Очищати морква не потрібно, всі мінерали і вітаміни поширюються близько до поверхні. Бажано пити фреш відразу, оскільки його властивості при зберіганні значно втрачаються.
Користь свіжовичавленого морквяного напою тримається максимальної недовгий час. Вся справа в бета-каротині, який швидко руйнується, контактуючи з повітрям. Ось чому, диво-сік потрібно пити відразу після приготування. Якщо потрібно зберегти його на більш тривалий термін, найкраще – заморозити.
Заморожений нектар зберігає всі корисні речовини в первозданному вигляді. Всі корисні мікроелементи з соку засвояться краще, якщо поєднувати його з стравами, які містять рослинні або тваринні жири.
Це можуть бути різні салати, заправлені рослинною олією, будь-які молочні продукти, або відразу змішаний морквяний сік з вершками. Можна змішувати напій моркви з іншими соками з яблук, буряків, апельсинів, селери. Так буде ще смачніше і корисніше.
Він чудово справляється зі стоматитами. Для цього цілющим напоєм полощуть ротову порожнину близько чотирьох разів на день. Або ж ватним тампоном, змоченим в морквяному бальзамі, протирають уражені ділянки у роті. Після таких процедур бажано хоча б півгодини не їсти.
Для лікування зору корисно пити сік моркви по склянці натщесерце щодня.
Також їм роблять примочки і обробляють рани.
Морквяний сік від нежитю – перший засіб. Закопується морквяний розчин по три краплі в кожну ніздрю близько трьох разів на день. Таке народний засіб застосовується як для дорослих, так і для дітей. Причому закопується тільки свіжовичавлений розчин, так як при тривалому його зберіганні в холодильнику всі корисні речовини поступово руйнуватимуться.
Курс такого лікування залежить в першу чергу від складності захворювання. Максимальний – близько восьми діб. Якщо після закінчення цього часу риніт не проходить, тоді потрібно обов’язково звернутися до лікаря – отоларинголога, який призначить інші методи лікування.
При анемії дуже корисно пити цей «природний еліксир» натщесерце по 200 грам три рази на день.
При ангіні або болі в горлі, свіжовичавленим морквяним сиропом полощуть горло 3-4 рази на день.
Морквяний фреш з медом чудово допомагає боротися з бронхітом. Змішується 200 мілілітрів фрешу моркви з двома ложками меду і застосовується по три ложечки чотири рази на день.
Для профілактики серцевих захворювань і нервової системи кожен день натщесерце рекомендується випивати по 200 мл морквяного напою.
При регулярному вживанні цього чудо-напою, ви будете мати здоровий колір обличчя, зникне втома, відкриється друге дихання. Пийте сік моркви і будьте здорові!