Яйця – дуже важливий продукт для людського організму, адже він є джерелом багатьох поживних речовин і повноцінного білка, тому потрібно особливо ретельно стежити за його якістю. Іноді буває так, що купуючи їх у магазині, ми впевнені в свіжості, але прийшовши додому, часто виявляється протилежне.
На жаль, в магазині, супермаркеті або на ринку перевірити свіжість вийде не завжди, але ось вдома – це зробити цілком можливо. Щоб не псувати здоров’я вживанням зіпсованих продуктів, дізнайтеся, як яйця перевірити на свіжість.
Визначити свіжі яйця або вже непридатні до вживання в їжу можна по їх зовнішньому вигляду. Запам’ятайте: зовсім недавно знесені яєчка завжди будуть мати матову поверхню, а ті, що вже давно зберігаються – злегка глянсову. Але слід розуміти, що цей метод не завжди дозволяє точно визначити свіжість продукту, адже продавці часто їх миють і натирають.
Не буде зайвим порівняти весь десяток в лотку, якщо він з однієї партії, значить, повинен бути однакового кольору. Якщо вони відрізняються між собою, швидше за все, до нових були підмішані старі. Звичайно, якщо вони вже давно зіпсувалися, то запах буде чути і без додаткових досліджень, але такий товар, навряд чи буде зберігатися на полицях.
Часто застосовуваний метод, як перевірити свіжість сирих яєць ще в магазині – це струснути їх. Так ви зможете легко визначити «бовтуни», тобто непридатні для вживання. При тривалому зберіганні їх вміст починає всихати, внутрішня оболонка відділяється від шкаралупи і вона починає хитатися.
Перевірити свіжість курячого яйця в домашніх умовах набагато простіше, адже для цього можна використовувати набагато більше методів.
Для проведення дослідження на придатність продукту до споживання можна такими способами, як:
Крім народних способів, як перевірити свіжість курячих яєць, а також перепелиних, маючи спеціальне обладнання, можна зробити це і шляхом застосування науково-технічного методу. Для цього потрібно просто посвітити їх під ультрафіолетовими променями: свіжий продукт всередині буде яскраво-червоного кольору.
Чим він старіше, тим блідіше буде цей колір, коли продукт непридатний до вживання, він має майже ліловий колір. Перевірити це можна і без ультрафіолету, просто піднесіть його до світла і подивіться: якщо видні темні плями всередині, значить, їсти такі яйця не можна.
Найвідомішим способом, дізнатися, чи можна їсти продукт – це перевірити свіжість яйця у воді. Просто опустіть його в склянку з водою: свіже потоне, а зіпсоване залишиться на поверхні. Можна використовувати чисту воду або ж приготувати сольовий розчин – на 0,5 л води взяти 3 чайних ложки солі, перемішати, поки всі кристали повністю не розчиняться.
Це найбільш достовірний спосіб, а базується він на властивостях повітряної камери яйця, яка з кожним днем зберігання збільшується в розмірах, тому воно і не тоне у воді.
Коли ви вже принесли яйця додому і у вас виникли сумніви в їх свіжості, розбийте одне з них і викладіть на тарілку. У свіжих яєць жовток буде пишним і досить опуклим, а білок прозорим і густим, що нагадує желе, зверху на ньому знаходиться більш рідкий шар.
Такий продукт, який не можна назвати дуже свіжим, але при цьому його ще можна їсти, має більш плоский жовток, а шари білка практично нерозрізнені.
Те, як пахне шкаралупа курячих або перепелиних яєць, допоможе визначити свіжий продукт чи ні. Свіжі яйця мають запах вапна, але чим довше вони зберігаються, тим більше запахів оточуючих продуктів вони вбирають. Яєчна шкаралупа дуже сприйнятлива до різних запахів, за цією ознакою ви легко зможете визначити свіжість продукту.
Визначити давність яєць можна і після їх варіння: існує думка про те, що шкаралупу набагато гірше знімати зі свіжого продукту.
Можна ще спробувати виміряти температуру шкаралупи, для цього помийте яйце водою кімнатної температури, витріть насухо і торкніться язиком до двох кінців – гострого і тупого. У свіжого яєчка тупий кінець завжди буде більш теплим, ніж гострий, на давність буде вказувати однакова температура у всіх частинах продукту.
Крім спеціальних способів, спрямованих на те, як перевірити свіжість перепелиного яйця і курячого, звертайте увагу на дату виготовлення і термін придатності, які вказані на упаковці.
Дотримуйтеся простих рекомендацій, і ви зможете захистити себе від потрапляння в організм несвіжої їжі.