Гречка – ідеальна альтернатива злаковим культурам, яка використовується у всьому світі. З гречаного борошна можна пекти млинці, які так популярні у вітчизняній кухні. У Франції таке борошно використовують для випікання галет. В Америці, під час сніданку часто можна побачити гречаний пиріг. В Японії традиційна локшина з гречки вважається здоровою їжею. Отже, гречана мука: користь і шкода.
Целіакія – це підвищена чутливість до білку і клейковини в зернових. Таке захворювання, як правило, вроджене і невиліковне. Ті, хто страждає від несприйняття глютену, змушені обходитися без багатьох продуктів. Глютен у величезних кількостях міститься в злакових культурах, таких як жито, пшениця, ячмінь та ін.
Між тим, є зерна, в яких глютену немає. До них належить гречка. Вірніше, це навіть не зерна, оскільки гречка не має нічого спільного з пшеницею та злаковими культурами. Вона відноситься до сімейства так званих псевдо-злакових і по спорідненості ближче стоїть до щавелю, ніж до зернових.
Гречка містить приблизно 10% високоякісного білку. Але це ще не все. В ній знаходиться в три рази більше лізину, ніж у злакових культурах. А він, як відомо, є будівельним матеріалом для білків і забезпечує міцність кісток. Крім того, гречка містить чималу кількість вітамінів Е і В1 або В2. Вона також багата мінералами, такими як калій, кальцій, залізо і магній, а також дуже важливим для шкіри і волосся кремнезем.
Харчова цінність на 100 г крупи становить:
Гречка не містить глютену і лектинів. Чим, власне, вони такі погані? Лектини представляють собою білки, які потрапляючи в кров, з’єднуються з еритроцитами і роблять кров густою. Це збільшує ризик порушення кровообігу, тромбозів, інсультів і серцевих нападів.
Лектини також можуть негативно вплинути на розвиток хронічних запальних процесів, сприяють погіршенню кишкової флори. Вони дратують і підвищують проникність слизової оболонки кишечника. Останнім часом лектини розглядаються в якості однієї з причин аутоімунних захворювань.
Гречка забезпечує високу якість білка. Крім того, вона постачає всі вісім незамінних амінокислот, що набагато важливіше, ніж задоволення потреби в білках. Гречане борошно знижує рівень цукру в крові. Гречка вважається ідеальною їжею для хворих на цукровий діабет і людей, які стурбовані високим рівнем глюкози в крові.
Також вона знижує кров’яний тиск. У ній міститься рутин – речовина, що творить чудеса. Наприклад, він в значній мірі знижує окисні пошкодження в стінках кровоносних судин, зменшуючи прояви гіпертонії.
Гречане борошно регулює рівень холестерину, забезпечує організм клітковиною і великою кількістю лецитину. А лецитин гальмує механізм, який відповідає за поглинання холестерину через слизову оболонку кишечника. Таким чином, холестерин просто виводиться з організму.
Цей чарівний продукт ще й захищає нашу печінку. Справа в тому, що лецитин є важливою живильною речовиною для її клітин. Відсутність лецитину в раціоні призводить до того, що клітини печінки працюють не в повну силу, і вона погано справляється з основним завданням – детоксикацією організму. Таким чином, споживання гречки допомагає печінці зберігати здоров’я.
Корисна гречка і для активних мислителів. Наш мозок на 25% складається з фосфоліпідів, що містяться в лецитині. Вважається, що регулярне вживання в їжу гречки сприяє усуненню тривоги, депресії, втоми і навіть покращує розумову діяльність.
Напевно, прочитавши вищевикладену інформацію, ви вже складаєте меню і продумуєте, скільки гречки для цього знадобиться. Але при цьому важливо врахувати, що єдиний недолік гречки – виняткова користь продукту та відмінні смакові якості страв, приготованих з неї. При вживанні таких продуктів можна захопитися і завдати шкоди організму надмірним переїданням з подальшим спазмом шлунка або здуттям.
Насамперед, з’ясуємо, як зробити гречане борошно. Борошно з гречки найлегше придбати в готовому вигляді. Але якщо ви не шукайте легких шляхів або надмірно запаслися гречаною крупою, а потрібно борошно, його можна виготовити за допомогою будь-якого кухонного приладу, наприклад, кавомолки, блендера, комбайна. Можна вдатися і до бабусиних способів, використовуючи металеву ступку і товкач. Головне – після подрібнення крупи до стану борошна не забудьте його просіяти.
Традиційно борошно використовують для випікання, але ми підемо іншим шляхом. Сьогодні в тренді здоровий спосіб життя, який передбачає і позбавлення від звисаючих боків і другого підборіддя. Будемо чистити організм борошном з гречки з кефіром.
Склад:
Приготування і застосування:
І наостанок, давайте послухаємо відгуки жінок і лікарів про користь гречаної муки з кефіром для схуднення:
Як бачите, все в нашому житті неоднозначно, тому краще спочатку проконсультуватися з лікарем або дієтологом. Будьте здорові і бережіть себе!