Меню для схуднення: правильне і корисне харчування
Сьогодні жінкам, які бажають позбавитись від зайвих кілограмів, пропонують масу різноманітних варіантів: починаючи від дуже жорстких і швидких дієт до роздільного і правильного харчування. Дуже важливо з цього розмаїття вибрати найбільш ефективне меню для схуднення.
Вибираємо правильний шлях
Існує два основних напрямки в схудненні: експрес-методи скидання зайвої ваги і зміни культури харчування. У першому випадку найефективніше діють монодієти, а в другому – вам доведеться повністю змінити свій повсякденний раціон.
Згідно меню правильного харчування для схуднення вас чекає:
Відмова від смажених, жирних, копчених, маринованих, борошняних продуктів, консервації, газованих напоїв і солодощів;
Введення в раціон тушкованих, варених, запечених, приготованих на пару страв;
Зниження та контроль калорійності продуктів;
Вживання чистої води в достатніх кількостях;
Переважання рідкої і напіврідкої їжі в раціоні;
Щільний сніданок, вечеря не пізніше 18 годин.
Також можна розробити меню для схуднення при роздільному харчуванні, основний принцип якого – розподіл споживання білків і вуглеводів.
З монодієт найбільше відомі: кефірна, фруктово-овочева, білкова. Якщо схуднення намічено на строк від 3 до 7 днів, то можна вибрати одну із зазначених дієт, а якщо на 15-30 днів, то монодієти можна чергувати по днях. При цьому ви можете позбутися від 3-7 кг. Зразкове меню на тиждень ми розглянемо нижче.
Меню для схуднення на тиждень
Перед вами меню на тиждень з використанням декількох монодієт.
1-й день
Кефірна-сирна дієта:
Сніданок – 200 мл кефіру середньої жирності;
Ланч: 200 мл кефіру і 100 гр. нежирного сиру;
Обід: 200 мл кефіру;
Полуденок: 200 мл кефіру і 100 гр. нежирного сиру;
Вечеря: 200 мл кефіру.
Особливості:
кефір нежирний;
вього кефіру – 0,75-1,5 л;
приймати їжу дрібно;
не використовувати сіль і цукор.
2-й день
Кефірна дієта – те ж саме, що і в перший день.
3-й день
Фруктово-Овочева дієта:
Сніданок: натерта морква, тост з бринзою, кава без цукру;
Ланч: яблуко;
Обід: відварену картоплю, политу сметаною або олією, шматочок житнього хліба, компот з сухофруктів без цукру;
Полуденок: болгарський перець або апельсин;
Вечеря: салат з помідорів і огірків з олією.
Особливості:
Овочі і фрукти варити, тушкувати, запікати, готувати на пару;
Можна всі овочі, крім буряків і баклажанів.
Заборонені фрукти – банани і виноград.
Десерт – горіхи і сухофрукти.
4-й день:
Білкова дієта.
Сніданок: відварна яловичина – 150 гр., квашена капуста з зеленим горошком – 200 гр., чашка зеленого чаю без цукру;
Ланч: чашка кави без цукру, шматочок гіркого шоколаду;
Обід: зварена курка – 150 гр., терта морква і зелень, 1 шматочок чорного хліба, чашка зеленого чаю або узвар без цукру;
Полуденок: 1 склянка зеленого чаю і яблуко;
Вечеря: риба на пару – 150 гр., варений буряк з чорносливом.
Особливості:
виключаються всі вуглеводи (картопля, каші, макарони, солодощі);
дієта протипоказана людям, що мають проблеми з нирками та шлунково-кишковим трактом;
всі страви готуються за допомогою варіння, тушкування або запікання.
Обід: вінегрет без картоплі – 200 гр., шматочок житнього хліба;
Полуденок: апельсин;
Вечеря: салат з відвареного буряка з чорносливом, чашка зеленого чаю без цукру.
6-й день
Кефірно-сирна дієта – повторюємо меню першого дня.
7-й день – розвантажувальний
Сніданок: чашка зеленого чаю без цукру;
Ланч: 200 мл знежиреного кефіру;
Обід: 200 мл томатного соку;
Полуденок: 200 мл знежиреного кефіру;
Вечеря: чашка зеленого чаю без цукру.
Не варто забувати, що монодієти можуть бути травмуючими для здоров’я організму. Якщо дієта триває 3-7 днів, повторювати її слід не частіше одного разу на три місяці, і не частіше одного разу на півроку, якщо дієта розрахована на 30 днів.
Меню для схуднення на місяць
За основу меню для схуднення на місяць візьмемо принцип правильного харчування.
Понеділок
Сніданки:
Гречана каша, шаткована капуста з зеленню;
Яйця пашот, тост із сиром, кава без цукру;
Відварна курка, помідор, шматочок чорного шоколаду;
Вівсяна каша, запечене яблуко.
Обіди:
Суп з фрикадельками без картоплі, парова риба, тушковані кабачки, компот із сухофруктів;
Борщ з м’ясом і вінегрет без картоплі, чай з лимоном;
Борщ без картоплі, тушкована яловичина, терта морква з зеленню;
Овочевий суп з картоплею, соте з кабачків, 2-3 шт чорносливу, компот.
Вечері:
Відварна риба, яйце некруто, стакан кефіру;
Сир, кефір, банан;
Гречана каша, помідори і огірки, вода з лимоном;
Запечена курка без шкіри, зелень.
Вівторок
Сніданки:
Вівсяна каша з запеченими яблуками, трав’яний чай;
Рисовий суп з куркою, цвітна капуста зі сметанним соусом;
Борщ з телятиною без картоплі, овочевий вінегрет, компот;
Томатний гаспаччо, спагетті з сиром;
Юшка з зеленню без картоплі, омлет.
Вечері:
Сир з курагою і родзинками, кефір;
М’ясні тефтелі, огірок;
Запечена риба, зелений горошок;
Гречана каша, запечене яблуко.
П’ятниця
Сніданки:
Чорний хліб, консервований тунець, томатний сік;
Овочі, запечені з яйцем і сиром, кава, шматочок чорного шоколаду;
Відварена яловичина та цвітна капуста;
Картопляне пюре, тушкована капуста.
Обіди:
Суп з локшиною й куркою, салат з моркви;
Борщ без картоплі з м’ясом, відварна курка;
Суп без картоплі з м’ясом, запіканка з брокколі, жменя сухофруктів;
Суп зі спаржевою квасолею і болгарським перцем, спагетті з сиром, компот.
Вечері:
Вівсяна каша з бананом, кефір;
Парова риба, гречана каша;
Хлібці з бринзою, кефір;
Відварна телятина, тушковані овочі.
Субота
Сніданки:
Чорний хліб з оселедцем і зеленою цибулею, томатний сік;
Сирна запіканка, кава, шматочок гіркого шоколаду;
Запечена курка без шкіри, помідори і огірки;
Риба, запечена з овочами.
Обіди:
Суп-пюре з цвітної капусти, омлет;
Овочевий суп з помідорами, спагетті з сиром, компот;
Борщ з телятиною без картоплі, тефтелі;
Картопляний суп, рисова запіканка з яблуками.
Вечері:
Гриби, тушковані в сметані;
Кабачки фаршировані курячим фаршем;
Грецький салат;
Сир з чорносливом і горіхами, кефір.
Неділя
Сніданки:
Хлібці з сиром, помідор;
Сирники зі сметаною та зеленню;
Вівсяна каша з запеченими яблуками;
Варена курка, тушкована капуста, кава, шматочок чорного шоколаду.
Обіди:
Капустяний суп без картоплі, відварений рис з рибою;
Суп зі спаржевою квасолею і болгарським перцем, спагетті з сиром, компот;
Суп-пюре з креветками, морська капуста з корейською морквою;
Грибний суп без картоплі, зварена курка, помідор.
Вечері:
Гриби, запечені з сиром;
Відварна картопля з зеленню, помідори і огірки, кефір;
Запіканка з кольорової капусти, зелень;
Сир з бананом, кефір.
Під час дієти можна не обмежувати вживання води без газу. Трапезу можна закінчувати узваром або чаєм (зелений, трав’яний, м’ятний, з лимоном). З солодощів дозволений мед в невеликих кількостях, сухофрукти і гіркий шоколад.