Їжа – важливий елемент національної культури. Ми їмо не тільки для постачання організму енергією, але й для задоволення. Тому першою думкою людини, у якої виявляється підвищення глюкози в крові, буде така: а що я тепер буду їсти?
Дієта при підвищеному цукрі аж ніяк не жорсткіша від основних принципів правильного харчування. Але в першу чергу людям, які зіткнулися з діабетом в тій чи іншій формі, необхідна консультація дієтолога.
Універсального типу дієти для діабетиків не існує. Деяким людям підходить суворе відстеження кількості вуглеводів у кожному з’їденому продукті, іншим – регулювання розміру порцій або застосування харчової піраміди для діабетиків.
Існує кілька причин підвищення глюкози в крові:
Харчування є основним елементом у лікуванні всіх трьох різновидів захворювання. При цьому важливо, щоб організм отримував усі поживні речовини. Потрібно трохи часу перед тим, як буде вироблено правильний режим харчування, який допоможе підтримати гарне самопочуття і забезпечити нормальний перебіг вагітності.
Збалансованість вуглеводів, жирів і білків – здорове харчування дозволяє знизити підвищений цукор у крові.
Дієта містить такі продукти:
При підвищеному цукрі у крові варто забути про чай і каву з цукром, солодкі соки, газовані напої, будь-які десерти з цукром (печиво, цукерки, морозиво, торти). Під забороною знаходяться жирні, гострі страви, маринади з великим вмістом солі, будь-які напівфабрикати з хімічними добавками.
Варто запам’ятати основні правила готування:
Існує два типи вуглеводів, а саме:
Зазвичай прості вуглеводи переважають у продуктах з додаванням цукру. Фрукти і молочні продукти є частиною здорового харчування, тому що містять крім фруктози і лактози безліч інших поживних речовин.
Повністю виключати з раціону вуглеводи неможливо, оскільки вони виступають основними джерелами енергії. Тому 50% добової калорійності повинні складати складні вуглеводи.
Глікемічний індекс (ГІ) показує, наскільки швидко цукор (глюкоза) вивільняється в кров після того, як з’їдена їжа. Продукти з низьким ГІ зазвичай багаті клітковиною, що особливо важливо при зайвій вазі і при вагітності. Дієта при підвищеному цукрі будується на управлінні голодом з допомогою складних вуглеводів.
Організм буде витрачати більше часу на перетравлення, а значить – ситість протримається довше. Хліб, макарони, картопля, білий рис і всі солодощі з магазину належать до продуктів з високим глікемічним індексом.
Тому слід обирати їжу з низьким ГІ, а саме: каші, кукурудзу, бобові, яблука, апельсини, груші. Іноді можна дозволяти собі змішування продуктів з різним ГІ. Наприклад, їсти картоплю з квашеною капустою, яка має ГІ рівний 10.
Людям з підвищеним цукром у крові важливо розподіляти загальну кількість вуглеводів рівномірно між трьома основними прийомами їжі. Для цього потрібно добре снідати, обідати і вечеряти, організовувати перекуси з продуктів із високим вмістом білка або клітковини, пити багато води. Ідеальним сніданком залишається каша з нежирним йогуртом, ягодами і яйцем.
Для вагітних при підвищеному цукрі дієта повинна передбачати більш 65 грамів білка в добу, що потрібно для підтримання росту дитини.
Варто дотримуватися таких правил для контролю здоров’я:
Дієтологи рекомендують харчуватися в середньому п’ять разів на добу, не допускаючи великих проміжків між прийомами їжі (більше 3 годин). Різноманітність продуктів – ключ до того, щоб зробити правильне харчування приємним.
Дієтологи радять орієнтуватися на колір продуктів, щоб складати повноцінну порцію. Наприклад, якщо в тарілці переважає білий і коричневий колір, потрібно додати червоного і зеленого за рахунок салатів і болгарського перцю.
Дотримання дієти і режиму харчування дозволить вам тримати свою недугу під контролем і вести повноцінний спосіб життя!