Спортсмени – це сильні, здорові й витривалі люди, що знаходяться в хорошій фізичній формі. Але і вони іноді вдаються до дієт, щоб підтримувати форму не тільки за допомогою спорту. Однак їх режим харчування включає крім звичайної їжі і різноманітні добавки, спеціалізовані препарати та стимулятори.
Різні спортивні напрями мають свої режими харчування, але їх принципи дуже схожі, наприклад: правильне харчування – запорука перемог, жири можуть приносити користь, головний принцип їжі – стежити за тим, що потрапляє в кров.
Раціон харчування спортсмена розробляють професійні дієтологи, щоб правильно заповнювати енергію. Систем, які допомагають підтримувати форму, досить багато. В основному вибір методу ґрунтується на виді спорту, яким займається людина, наприклад, вегетаріанська дієта в більшості використовується силовиками.
Дія цієї системи харчування спрямована не для схуднення, а на набір м’язової маси, але, як і в інших дієтах, одним з головних принципів є позбавлення від жиру.
Основні правила білкової дієти:
Меню білкової дієти для звичайних людей і спортсменів відрізняється лише кількістю вживаної їжі. Раціон складається з досить одноманітних продуктів: на сніданок – трохи вуглеводів, тобто вівсяна каша на нежирному молоці.
Ланч – нежирний сир. Обід – запечена або варена курятина, або риба (не використовувати приправи). Полуденок – сир, горіхи, яйця або сир. Вечеря – курка чи сир і склянка молока або кефіру на ніч. Даний приклад можна удосконалити на свій розсуд, але кількість калорій не повинна перевищувати 1200.
Система передбачає вживання певних продуктів, що містять багато білків, з мінімальним відсотком жирності: м’ясо (птиця або нежирне м’ясо, в ідеалі – курятина), риба, морепродукти, молоко, білки яєць, сир, соєві продукти – сир та молоко, гречка, горіхи і гриби.
Основою методу є збалансованість харчування. Крім того, вегетаріанський раціон нормалізує психологічний стан, травлення і добре відновлює витрачені на тренування сили. Однак метод не передбачає відмову від молочних продуктів.
Особливо корисними будуть йогурт, ряжанка, кефір і кисле молоко. Сувора вегетаріанська дієта, розроблена для спортсменів, виключає вживання не тільки м’яса, але й риби з яйцями.
Спочатку необхідно протягом 3 днів очищувати кишківник. Для цього треба пити негазовану мінеральну воду весь перший день. На другу добу можна пообідати вареними овочами і повечеряти овочевим салатом, заправленим олією (без солі).
Незважаючи на те, що необхідно відмовитися від м’ясних продуктів, дієта виявляється досить ситною. Саме з цієї причини можна зменшувати порції страв і навіть пропускати деякі прийоми їжі, але в основному для спортсменів-силовиків в цьому немає потреби.
Вегетаріанська дієта сприяє очищенню судин, поліпшенню травлення, відбувається втрата ваги. Курс може тривати від тижня до місяця. Основною їжею системи є ягоди, фрукти, овочі, горіхи, насіння, боби, хліб з висівками і цільнозерновий.
Під час дотримання режиму може виникнути дефіцит йоду в організмі, тому рекомендується вживати відповідний вітамінний комплекс або використовувати йодовану сіль. У великій кількості йод міститься у волоських горіхах, морській капусті, часнику, редисі, моркві, картоплі, зеленому горошку.
Дієта для спортсмена, розрахована на тиждень:
Понеділок: сніданок – шматочок висівкового хліба зі склянкою молока (нежирного); ланч – вівсянка (200 г), склянка соку, булочка соєва; обід – овочевий суп (0,5 л), тріска, запечена з соєвим соусом (200 г), молода варена квасоля (100 г), трав’яний чай; полуденок – скибочка житнього хліба зі склянкою кефіру (з низькою жирністю); вечеря – бурий рис (200 г), креветки (20 шт.), зелений чай (75 мл); перед сном – апельсин.
Вівторок: сніданок – вівсянка (150 г), апельсин, трав’яний чай; ланч – сир (100 г), груша; обід – молочний суп (0,5 л), фруктовий салат, булочка з родзинками; полуденок – маленька булочка (50 г) зі склянкою компоту або яблучного соку; вечеря – вівсянка (100 г), морська капуста (100 г), зелений чай; за 30 хвилин до сну можна випити яблучно-обліпиховий сік і з’їсти хліб з маслом.
Середа: сніданок – сир (100 г), чашка чаю або кави; ланч – ананас (200 г); обід – рибний суп (0,5 л), печена картопля (2 шт), салат зі свіжими овочами та оливками, склянка компоту або соку; полуденок – мінералка з лимонним соком або апельсиновий сік, ложка волоських горіхів; вечеря – гречка (100 г), тушковані гриби (50 г), зелений чай (75 мл); перед сном – кефір з булочкою.
У четвер в меню входять: сніданок – рисовий пудинг (200 г), нежирне молоко; ланч – фруктовий салат (100 г), ананасовий сік; обід – овочевий бульйон (0,5 л), тушковані патисони або кабачки (200 г), салат з морепродуктів (150 г), пара скибочок хліба з висівками, мінеральна вода; полуденок – яблуко, булочка з висівками, трав’яний чай; обід – вівсянка (100 г), варена риба; перед сном – кілька крекерів, кефір.
П’ятниця: сніданок – мюслі, чай або кава; ланч – банан, кисіль; обід – овочевий суп, овочевий салат з оселедцем, яблуко, шматочок хліба; полудень – фрукти з медом (100 г); вечеря – вівсянка, помідор.
Субота: сніданок – булочка з медом і маком, компот з чорносливу; ланч – шоколадний батончик, 2 ложки насіння, зелений чай; обід – суп з креветками, картопляне пюре, салат з зеленими оливками та зеленню, виноградний сік і булочка; полуденок – сир (100 г) з родзинками; вечеря – риба, тушкована з горошком і овочами, зелений чай.
Неділя: сніданок – скибочка хліба з кефіром; ланч – яблуко, банан, фундук (50 г); обід – гречка, тушковані гриби, салат з овочів, яблучний сік; полуденок – пшеничний хліб з кефіром; вечеря – млинчики з варенням (3 шт.), яблуко, зелений чай.
На початковому етапі необхідно бути дуже обережними, незважаючи на те, що спортсмени – витривалі та міцні люди. Для адаптації організму знадобиться декілька тижнів.
Рекомендується уникати їжі, яка містить багато цукру. Також варто виключити з раціону продукти, що піддавалися технологічній переробці. Це стосується і хлібу з білого борошна.
Табу накладається і на декстрозу (різновид глюкози, що міститься в сполучних тканинах рослин і тварин, яку видобувають із крохмалю), сахарозу (столовий цукор) і фруктозу (натуральний цукор у фруктах).
В цілому низьковуглеводна дієта застосовується перед змаганнями. В такому випадку з меню в обов’язковому порядку виключають наступні продукти: мед, цукор-сирець, цукор, глюкозу, фруктозу, декстрозу, сахарозу, кукурудзяний сироп, лактозу, патоку, концентрати фруктових соків, солодовий цукор і сироп.
Дієти, які базуються на зменшенні кількості вуглеводів, стимулюють організм витрачати власні запаси жирів як джерела енергії.
Дієта спортсмена, розроблена для схуднення, повинна включати:
В обов’язковому порядку потрібно живити організм водою. Рідина повинна промивати нирки від кетонів – речовин, що виділяються жировими клітинами в процесі спалювання. Процес спалювання жиру ефективно підтримують різноманітні харчові добавки, наприклад, селен, карнітин, вітаміни групи В. Також рекомендується прийом вітамінно-мінеральних комплексів, що містять калій.
Курс може тривати тиждень або довше, залежно від необхідних результатів. Приємного вам схуднення і хороших результатів!