Копчені реберця з картоплею: прості та смачні рецепти
Копчені реберця з картоплею – ситна і смачна страва. Приготувати її можна різними способами – в горщиках, казані, сковороді і мультиварці. Додайте улюблені овочі, грибочки, приправте духмяними спеціями – і ви отримаєте справжній королівський обід або вечерю. Загалом, що говорити? Давайте готувати!
Картопля з копченими реберцями: покроковий рецепт
Отже, почнемо, мабуть, з самого простого способу приготування картоплі з копченими реберцями. Головне – вибрати хороші ребра. Повірте – вже через десять хвилин вишуканий аромат збере всіх ваших домочадців на кухні.
Склад:
- 1 кг картоплі;
- 0,5 кг копчених реберець;
- 2 головки цибулі;
- морква;
- 2-3 зубчики часнику;
- сіль;
- зелень;
- перчик мелений чорний.
Приготування:
- Реберця нарізаємо порційними шматочками.
- Викладаємо реберця в глибоку каструлю і заливаємо водою. Рідина повинна злегка покрити їх.
- Доводимо воду до кипіння і варимо ребра протягом десяти хвилин.
- А поки займемося овочами. Коренеплоди чистимо, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.
- Цибулю чистимо і подрібнюємо кубиками.
- З моркви чистимо шкірку, промиваємо її і шаткуємо кубиками.
- Викладаємо до реберець картоплю. Якщо треба, додаємо трохи води.
- Варимо ще хвилин десять і відправляємо в каструлю цибулю з морквою.
- Все гарненько перемішуємо, приправляємо перцем і солимо.
- Часникові зубчики пропустимо через прес і додамо в каструлю.
- Тушкуємо страву до готовності овочів і знімаємо з плити. Розкладаємо реберця з овочами по тарілках і посипаємо подрібненою зеленню.
Влаштуємо незабутній пікнік
За вікном дощ, а так хочеться влаштувати пікнік? Не біда. Організуйте невеличке свято вдома. Тушкована картопля з копченими реберцями в казані стане родзинкою вашого столу. А в сонячний теплий день її можна приготувати і на багатті.
Склад:
- 1 кг копчених реберець;
- 1,5 кг картоплі;
- 200 мл будь-якої рафінованої олії;
- сіль;
- купаж спецій для м’яса;
- 1 скл. відфільтрованої води;
- цибулина;
- зелень;
- перчик мелений чорний.
Приготування:
- Реберця розрізаємо на порційні шматочки.
- Цибулю чистимо, нарізаємо півкільцями і маринуємо будь-яким способом.
- Чистимо картоплю і промиваємо. Нарізати її ми не будемо, тому краще вибрати середні бульби.
- У казані нагріваємо олію й обсмажуємо в ній картоплю. Про її готовність нам підкаже рум’яна кірочка золотистого кольору.
- Готову картоплю викладаємо на блюдо і поки відставляємо.
- У цій же олії злегка обсмажимо копчені реберця.
- Потім повертаємо картоплю в казан і вливаємо 1 скл. відфільтрованої води.
- Приправляємо страву спеціями і сіллю, можна додати часник. Тушкуємо м’ясо з картоплею хвилин 15-20.
- Розкладаємо страву по тарілках, зверху посипаємо маринованою цибулею і подрібненою зеленню. Можна подавати її до столу.
Вишукана вечеря для всієї родини
Картопля з копченими реберцями в духовці вийде соковитою і ніжною, якщо приготувати її в горщиках. А щоб страва заграла яскравими смаковими фарбами, додамо в неї улюблені овочі і спеції.
Склад:
- 0,8 кг копчених реберець;
- 5-6 картоплин;
- головка цибулі;
- перчик болгарський;
- 2 помідори;
- 50 г стручкової квасолі;
- олія рафінована;
- по 1 листку лавра в кожен горщик;
- перчик мелений чорний горошком;
- сіль.
Приготування:
- Підготуємо картоплю: почистимо, промиємо й наріжемо кубиками.
- Реберця розріжемо на кілька частин.
- На олії злегка обсмажимо реберця, а потім картоплю.
- Цибулю чистимо і дрібно шаткуємо.
- Перчик болгарський наріжемо смужками, а помідори – кубиками. Підготуємо стручкову квасолю.
- Тепер наповнимо наші горщики. Спочатку викладаємо реберця, а далі розподіляємо інгредієнти таким чином – картопля, цибуля, квасоля стручкова, томати, листочок лавра, сіль, перчик горошком і мелений.
- Вливаємо воду. Нам знадобиться приблизно 2/3 скл. в кожен горщик.
- Запікаємо страву в духовій шафі при температурному порозі 180 градусів протягом півгодини. Якщо овочі вийшли сируватими, додайте ще трохи часу.
Соковиті копчені реберця в домашніх умовах
І наостанок хотілося б поділитися рецептом копчення свинячих реберець в домашніх умовах. Приготувавши їх самостійно, ви можете бути впевненими в якості продукту. І навіть якщо у вас немає спеціальної коптильні, це не біда: можна замінити звичайним мангалом.
Склад:
- 1 ч.л. коричневого цукру;
- 1 ст. л. чорного перчика свіжомеленого;
- 1,5 ч. л. приправи чилі;
- 1,5 ч. л. коричного порошку;
- 1,5 ч. л. меленого кмину;
- 1,5 ч. л. меленої кави;
- 1 кг свинячих реберець;
- сіль.
Приготування:
- Підготуємо реберця: промиємо їх і знімемо мембрану.
- З’єднаємо всі спеції і каву. Додамо за смаком сіль. Натираємо реберця отриманою сумішшю з усіх боків, щоб не залишилося просвітів.
- Підготуємо коптильню. Розведемо вогонь, додамо вугілля. Оптимальний температурний поріг всередині – 250°. Знизу решітки згрібаємо все вугілля в одну сторону і встановимо ємкість, зроблену з фольги. Наливаємо в неї воду. Порада: щоб реберця вийшли ароматними, додайте тріску будь-якого листяного дерева.
- Коли гриль гарненько прогріється, встановлюємо решітку.
- Викладаємо реберця над водою, а поруч поставимо ще одну таку ж ємність.
- Коптимо реберця протягом години, а потім загортаємо м’ясо у фольгу і готуємо ще годину. Не забуваємо перевертати їх.
- Потім знімемо фольгу, додамо ще трохи тирси та вугілля і продовжимо готувати 1,5-2 години. У середньому весь процес копчення займе у вас чотири години.
Копчені реберця можна подавати до столу окремо або приготувати з ними смачну і ароматну страву. Освоюйте нові кулінарні горизонти і готуйте із задоволенням! Приємного апетиту!