Копчені реберця з картоплею – ситна і смачна страва. Приготувати її можна різними способами – в горщиках, казані, сковороді і мультиварці. Додайте улюблені овочі, грибочки, приправте духмяними спеціями – і ви отримаєте справжній королівський обід або вечерю. Загалом, що говорити? Давайте готувати!

Картопля з копченими реберцями: покроковий рецепт

Отже, почнемо, мабуть, з самого простого способу приготування картоплі з копченими реберцями. Головне – вибрати хороші ребра. Повірте – вже через десять хвилин вишуканий аромат збере всіх ваших домочадців на кухні.

Склад:

картопля з копченими реберцями

  • 1 кг картоплі;
  • 0,5 кг копчених реберець;
  • 2 головки цибулі;
  • морква;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • сіль;
  • зелень;
  • перчик мелений чорний.

Приготування:

  1. Реберця нарізаємо порційними шматочками.
  2. Викладаємо реберця в глибоку каструлю і заливаємо водою. Рідина повинна злегка покрити їх.
  3. Доводимо воду до кипіння і варимо ребра протягом десяти хвилин.
  4. А поки займемося овочами. Коренеплоди чистимо, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.
  5. Цибулю чистимо і подрібнюємо кубиками.
  6. З моркви чистимо шкірку, промиваємо її і шаткуємо кубиками.
  7. Викладаємо до реберець картоплю. Якщо треба, додаємо трохи води.
  8. Варимо ще хвилин десять і відправляємо в каструлю цибулю з морквою.
  9. Все гарненько перемішуємо, приправляємо перцем і солимо.
  10. Часникові зубчики пропустимо через прес і додамо в каструлю.
  11. Тушкуємо страву до готовності овочів і знімаємо з плити. Розкладаємо реберця з овочами по тарілках і посипаємо подрібненою зеленню.

Влаштуємо незабутній пікнік

За вікном дощ, а так хочеться влаштувати пікнік? Не біда. Організуйте невеличке свято вдома. Тушкована картопля з копченими реберцями в казані стане родзинкою вашого столу. А в сонячний теплий день її можна приготувати і на багатті.

Склад:

тушкована картопля з копченими реберцями

  • 1 кг копчених реберець;
  • 1,5 кг картоплі;
  • 200 мл будь-якої рафінованої олії;
  • сіль;
  • купаж спецій для м’яса;
  • 1 скл. відфільтрованої води;
  • цибулина;
  • зелень;
  • перчик мелений чорний.

Приготування:

  1. Реберця розрізаємо на порційні шматочки.
  2. Цибулю чистимо, нарізаємо півкільцями і маринуємо будь-яким способом.
  3. Чистимо картоплю і промиваємо. Нарізати її ми не будемо, тому краще вибрати середні бульби.
  4. У казані нагріваємо олію й обсмажуємо в ній картоплю. Про її готовність нам підкаже рум’яна кірочка золотистого кольору.
  5. Готову картоплю викладаємо на блюдо і поки відставляємо.
  6. У цій же олії злегка обсмажимо копчені реберця.
  7. Потім повертаємо картоплю в казан і вливаємо 1 скл. відфільтрованої води.
  8. Приправляємо страву спеціями і сіллю, можна додати часник. Тушкуємо м’ясо з картоплею хвилин 15-20.
  9. Розкладаємо страву по тарілках, зверху посипаємо маринованою цибулею і подрібненою зеленню. Можна подавати її до столу.

Вишукана вечеря для всієї родини

Картопля з копченими реберцями в духовці вийде соковитою і ніжною, якщо приготувати її в горщиках. А щоб страва заграла яскравими смаковими фарбами, додамо в неї улюблені овочі і спеції.

Склад:

картопля з копченими реберцями в духовці

  • 0,8 кг копчених реберець;
  • 5-6 картоплин;
  • головка цибулі;
  • перчик болгарський;
  • 2 помідори;
  • 50 г стручкової квасолі;
  • олія рафінована;
  • по 1 листку лавра в кожен горщик;
  • перчик мелений чорний горошком;
  • сіль.

Приготування:

  1. Підготуємо картоплю: почистимо, промиємо й наріжемо кубиками.
  2. Реберця розріжемо на кілька частин.
  3. На олії злегка обсмажимо реберця, а потім картоплю.
  4. Цибулю чистимо і дрібно шаткуємо.
  5. Перчик болгарський наріжемо смужками, а помідори – кубиками. Підготуємо стручкову квасолю.
  6. Тепер наповнимо наші горщики. Спочатку викладаємо реберця, а далі розподіляємо інгредієнти таким чином – картопля, цибуля, квасоля стручкова, томати, листочок лавра, сіль, перчик горошком і мелений.
  7. Вливаємо воду. Нам знадобиться приблизно 2/3 скл. в кожен горщик.
  8. Запікаємо страву в духовій шафі при температурному порозі 180 градусів протягом півгодини. Якщо овочі вийшли сируватими, додайте ще трохи часу.

Соковиті копчені реберця в домашніх умовах

І наостанок хотілося б поділитися рецептом копчення свинячих реберець в домашніх умовах. Приготувавши їх самостійно, ви можете бути впевненими в якості продукту. І навіть якщо у вас немає спеціальної коптильні, це не біда: можна замінити звичайним мангалом.

копчені реберця в домашніх умовахСклад:

  • 1 ч.л. коричневого цукру;
  • 1 ст. л. чорного перчика свіжомеленого;
  • 1,5 ч. л. приправи чилі;
  • 1,5 ч. л. коричного порошку;
  • 1,5 ч. л. меленого кмину;
  • 1,5 ч. л. меленої кави;
  • 1 кг свинячих реберець;
  • сіль.

Приготування:

  1. Підготуємо реберця: промиємо їх і знімемо мембрану.
  2. З’єднаємо всі спеції і каву. Додамо за смаком сіль. Натираємо реберця отриманою сумішшю з усіх боків, щоб не залишилося просвітів.
  3. Підготуємо коптильню. Розведемо вогонь, додамо вугілля. Оптимальний температурний поріг всередині – 250°. Знизу решітки згрібаємо все вугілля в одну сторону і встановимо ємкість, зроблену з фольги. Наливаємо в неї воду. Порада: щоб реберця вийшли ароматними, додайте тріску будь-якого листяного дерева.
  4. Коли гриль гарненько прогріється, встановлюємо решітку.
  5. Викладаємо реберця над водою, а поруч поставимо ще одну таку ж ємність.
  6. Коптимо реберця протягом години, а потім загортаємо м’ясо у фольгу і готуємо ще годину. Не забуваємо перевертати їх.
  7. Потім знімемо фольгу, додамо ще трохи тирси та вугілля і продовжимо готувати 1,5-2 години. У середньому весь процес копчення займе у вас чотири години.

Копчені реберця можна подавати до столу окремо або приготувати з ними смачну і ароматну страву. Освоюйте нові кулінарні горизонти і готуйте із задоволенням! Приємного апетиту!