Незважаючи на свою непоказну і відносну дешевизну, мойва володіє відмінними смаковими якостями: м’ясо у неї ніжне, з неяскраво вираженим рибним смаком. Ще один приємний момент — вона дуже швидко готується, але не всі знають, як смажити мойву на сковороді.

Як правильно смажити на сковороді мойву

Тут головне правило — не перестаратися з економією часу на підготовку до смаження. Справа в тому, що практично повсюдно ця риба продається в замороженому вигляді, пластами.

І ось тут на перший план виступає перше і, мабуть, найголовніше кулінарне правило: мойву слід розморожувати дуже акуратно. Робити це потрібно правильно: найкраще — виставити пласт риби на ніч на нижню полицю холодильника.

Однак її можна розморожувати при кімнатній температурі, але ні в якому разі не в мікрохвильовій печі і не під струменем гарячої води: риба втратить форму, а опинившись на розпеченій сковороді почне розвалюватися на некрасиві шматки.

В обох випадках розморожування пласта риби — і на нижній полиці холодильника, і при кімнатній температурі краще всього помістити її на яку-небудь решітку над глибокою мискою, щоб вода стікала вниз, а риба залишалася «на повітрі». Це дозволить отримати при смаженні акуратні гарні тушки, а не безформні шматки.

Мойва найбільше підходить для тушкування, запікання і смаження. Тушкують її на сковороді або в казані. Запікають на деку, заливши її омлетною сумішшю.

Але найсмачніше — мойва смажена на сковороді! Розміри рибок такі, що поміщаються на сковорідці цілком, тому тушки не треба різати, а значить, не треба бруднити ніж, обробну дошку, руки. А якщо врахувати, що цю рибку можна в принципі не чистити, то, напевно, багато господинь візьмуть на озброєння рецепти її приготування. До того ж, «Мойва, смажена на сковороді» — рецепт зовсім не складний, а готується риба за якісь п’ять хвилин!

Відповідь на питання, як посмажити мойву на сковороді, одна: дуже просто!

Для цього потрібні власне мойва і сковорода. Ну, звичайно, знадобляться сіль і олія. І цим можна обмежитися!

Розморожену заздалегідь рибу обсушити паперовим рушником, розмістити на сковороді з сильно розпеченою олією. До речі, рибка сама по собі досить жирненька, так що олія витрачається «в режимі економ». Солити мойву можна як перед смаженням, так і після нього — вже на блюді.

Незважаючи на те, що олії можна використовувати не дуже багато, мойва смажена на сковороді все одно виходить досить жирною, тому буде незайвим перекладати її зі сковороди на велику плоску тарілку, покриту декількома шарами паперових серветок або рушників, а вже потім сервірувати на блюді.

Мойва на сковороді дійсно смажиться дуже швидко: буквально за дві–три хвилини з кожної сторони — і рибка готова. Але можна потримати її довше — по чотири–п’ять хвилин, тоді тушки придбають красивий золотисто-бронзовий колір, а ще — апетитну хрустку скоринку. Так що, скільки смажити мойву на сковороді, кожен вирішує сам.

Тушкована мойва на сковороді

Один з класичних рецептів — мойва тушкована з цибулею на сковороді. Нюансом готування є те, що рибку при цьому не потрібно перевертати!

  • Слід просто викласти тушки на заздалегідь розігріту сковорідку так, щоб вони закрили все дно, дати злегка підсмажитися (буквально дві–три хвилинки).
  • Потім зверху викласти шар порізаної кільцями цибулі.
  • Посипати спеціями за смаком, щільно закрити кришкою.
  • Зменшити вогонь до середнього. Цибуля дасть сік, який не дозволить рибі підгоріти, а пара від цибульного соку протушкує півкільця цибулі.
  • За бажанням потім можна залити страву сметаною, сумішшю сметани і яєць або омлетною сумішшю (яйця з молоком).

Людям, яким заборонені жирні або смажені страви, напевно сподобається мойва, тушкована в невеликій кількості води. Можна присмачити її цибулею, яка тушкується разом з рибою: нарізаною цибулею покривають тушки риби, додають півсклянки води, посуд накривають кришкою.

Як посмажити мойву на сковороді в борошні

Риба, смажена в борошні, — класичний варіант приготування практично будь-якої риби. І мойва не виняток. Точно так само, як в аналогічних рецептах з іншою рибою, мойву обвалюють в суміші борошна, солі і спецій (за бажанням), потім кладуть на сковороду з розпеченою олією.

Обсмажують до отримання золотистої скоринки, тобто буквально за три хвилини з кожного боку. При такому способі приготування необхідно підбирати сковороду такого розміру, щоб на неї помістилася відразу вся риба, оскільки смаження на тій же олії другої партії риби загрожує придбанням нею гіркоти через пересмажене борошно, що залишилося від першої партії.

Привабливо виглядає мойва, смажена не в борошні, а в манці або панірувальних сухарях. І не тільки виглядає! Вона набуває більш м’який, ніжний смак. Але тут потрібно строго стежити за процесом приготування: пересмажити рибку нескладно, але їсти її потім не дуже-то приємно — вона може почати гірчити.

Як смачно приготувати на сковороді мойву

Як приготувати мойву на сковороді — не питання. А от як зробити це смачно — завдання складніше, хоча, якщо чесно, зіпсувати її смак практично неможливо. Потрібно чітко дотримуватись рецептів і рекомендацій. А ось «сісти в калюжу» з її виглядом — простіше простого.

Блюдо із смаженою мойвою на столі буде виглядати апетитно, якщо слідувати декільком правилам:

  • розморожувати рибу поступово, не дозволяючи їй «плавати у власному соку»;
  • перед укладанням на сковороду обсушити тушки паперовим рушником;
  • смажити мойву в невеликій кількості олії, оскільки риба і так жирнувата;
  • стежити за процесом приготування, не відволікаючись на сторонні справи, бо смажиться мойва практично моментально, додаткову ж красу готовій страві додає однаковість кольору готових тушок.

Як смажити мойву на сковороді без запаху

Незважаючи на те, що сам процес смаження риби досить простий, а в разі мойви ще й швидкий, не можна скидати з рахунків такий момент, як неприємний запах, який завжди супроводжує будь-який «рибний» рецепт. Хтось скаже, що приготувати цей морепродукт без запаху не можна — і буде правий. Але зменшити — і причому значно! — його все-таки можна.

І вихід тут на диво примітивний: потрібно використовувати лимонний сік!

  • Перед смаженням розморожені тушки потрібно помістити в глибоку миску, видавити зверху сік свіжого лимона.
  • Дуже акуратно (щоб не переламати хребти) перемішати.
  • Дати промаринуватися 15-30 хвилин.
  • Після чого при бажанні можна рибку висушити паперовим рушником, щоб зняти надлишки соку, а можна смажити і прямо так, особливо якщо обваляти її в борошні або манці. Буде дуже смачно!

Ще один спосіб зменшити запах при смаженні — приготувати мойву в клярі. Він замішується з молока (вершків), борошна (пшеничного або кукурудзяного), яєць і солі. При бажанні прямо в тісто можна додати улюблені спеції або готову суміш спецій для рибних страв (їх зараз дуже багато продається в магазинах). Кожна тушка вмочується в кляр і смажиться на сковороді у великій кількості олії або в казані у фритюрі.

Класичний рецепт для кляру 1 кг риби:

  • молоко або вершки — 0,5 склянки (чим жирніше, тим краще);
  • борошно (пшеничне або кукурудзяне) — 1 склянка;
  • яйце куряче — 3-4 шт.;
  • сіль, спеції за смаком.

Готується кляр наступним чином:

  • яйця збити в некруту піну;
  • поступово, не припиняючи збивати, влити вершки або молоко (можна обійтися і без них, але тоді слід збільшити кількість яєць або зменшити кількість борошна, при цьому кляру може вийти набагато менше, ніж потрібно!);
  • обережно ввести борошно, додаючи його поступово, розбиваючи грудочки;
  • процідити готовий кляр через велике сито (можна цього не робити, якщо є впевненість, що грудок борошна не залишилося).

Далі потрібно просто вмочувати тушки в це тісто і викладати їх на розпечену сковороду з великою кількістю олії або у казан з фритюру. Смажити до утворення золотистої або золотисто-бронзової скоринки.

Великі хитрощі маленької рибки

  • Купуючи мойву, слід звертати увагу на її колір: тушки мають бути сріблястими, без жовтих «підпалин».
  • Головне — правильно розморозити мойву: робити це заздалегідь, на нижній полиці холодильника або при кімнатній температурі, не даючи їй мокнути в відталій льодовій воді.
  • Розморожені тушки повторно заморожувати категорично не рекомендується. Навіть якщо утворився форс-мажор і моторошний цейтнот, розморожену рибку краще все-таки посмажити, тим більше що робиться це дуже швидко — буквально за 5-6 хвилин. Можна просто дочекатися, поки підсмажиться одна сторона, перевернути тушки і… вимкнути вогонь під сковородою. Залишкового тепла (якщо сковорідка була добре розпечена) цілком вистачить, щоб друга сторона рибки «дійшла». Нюанс: олії повинно бути по мінімуму!
  • Їсти мойву можна як у гарячому, так і в холодному вигляді. Добра вона з маринованою цибулею, зеленню, свіжими і тушкованими овочами. У гарячому вигляді — зі смаженою цибулею і картопляним пюре.
  • При обвалюванні борошном для прискорення процесу можна скористатися звичайним поліетиленовим мішком: насипати в нього пару-трійку ложок борошна, помістити туди всю рибу, пережати верх мішка в кулаці і обережно потрясти мішок, перевертаючи його на всі боки. Тушки швидко обваляются в борошні, їх прямо з мішка можна класти на розпечену сковороду.
  • При паніровці борошном, манкою або сухарями можна додати насіння кунжуту.
  • Кляр можна готувати не тільки на молоці або вершках, але і на пиві: мойву в такому клярі непогано подати як закуску до пінного напою!
  • Можна зробити кляр кольоровим, додавши шафран або куркуму, сік кропу або петрушки, буряка або моркви.
  • Крім лимонного соку, використовуваного для зменшення рибного запаху, в сиру мойву можна додати орегано і базилік.
  • Додавання соку лимона в кляр додасть страві вишуканого смаку, а також позбавить від неприємного запаху.
  • Позбутися від запаху при готуванні риби можна і так: нарізану кільцями цибулю і будь-яку зелень розкласти на підносі або великому блюді, викласти на нього в один шар мойву, хвилин через десять перевернути тушки іншою стороною. Потім смажити рибу за обраним рецептом.

Цю ж цибулю із зеленню можна використовувати для тушкування мойви, а можна просто підсмажити її в олії, що залишилася після смаження та подати у вигляді гарніру.