Незважаючи на свою непоказну і відносну дешевизну, мойва володіє відмінними смаковими якостями: м’ясо у неї ніжне, з неяскраво вираженим рибним смаком. Ще один приємний момент — вона дуже швидко готується, але не всі знають, як смажити мойву на сковороді.
Тут головне правило — не перестаратися з економією часу на підготовку до смаження. Справа в тому, що практично повсюдно ця риба продається в замороженому вигляді, пластами.
І ось тут на перший план виступає перше і, мабуть, найголовніше кулінарне правило: мойву слід розморожувати дуже акуратно. Робити це потрібно правильно: найкраще — виставити пласт риби на ніч на нижню полицю холодильника.
Однак її можна розморожувати при кімнатній температурі, але ні в якому разі не в мікрохвильовій печі і не під струменем гарячої води: риба втратить форму, а опинившись на розпеченій сковороді почне розвалюватися на некрасиві шматки.
В обох випадках розморожування пласта риби — і на нижній полиці холодильника, і при кімнатній температурі краще всього помістити її на яку-небудь решітку над глибокою мискою, щоб вода стікала вниз, а риба залишалася «на повітрі». Це дозволить отримати при смаженні акуратні гарні тушки, а не безформні шматки.
Мойва найбільше підходить для тушкування, запікання і смаження. Тушкують її на сковороді або в казані. Запікають на деку, заливши її омлетною сумішшю.
Але найсмачніше — мойва смажена на сковороді! Розміри рибок такі, що поміщаються на сковорідці цілком, тому тушки не треба різати, а значить, не треба бруднити ніж, обробну дошку, руки. А якщо врахувати, що цю рибку можна в принципі не чистити, то, напевно, багато господинь візьмуть на озброєння рецепти її приготування. До того ж, «Мойва, смажена на сковороді» — рецепт зовсім не складний, а готується риба за якісь п’ять хвилин!
Відповідь на питання, як посмажити мойву на сковороді, одна: дуже просто!
Для цього потрібні власне мойва і сковорода. Ну, звичайно, знадобляться сіль і олія. І цим можна обмежитися!
Розморожену заздалегідь рибу обсушити паперовим рушником, розмістити на сковороді з сильно розпеченою олією. До речі, рибка сама по собі досить жирненька, так що олія витрачається «в режимі економ». Солити мойву можна як перед смаженням, так і після нього — вже на блюді.
Незважаючи на те, що олії можна використовувати не дуже багато, мойва смажена на сковороді все одно виходить досить жирною, тому буде незайвим перекладати її зі сковороди на велику плоску тарілку, покриту декількома шарами паперових серветок або рушників, а вже потім сервірувати на блюді.
Мойва на сковороді дійсно смажиться дуже швидко: буквально за дві–три хвилини з кожної сторони — і рибка готова. Але можна потримати її довше — по чотири–п’ять хвилин, тоді тушки придбають красивий золотисто-бронзовий колір, а ще — апетитну хрустку скоринку. Так що, скільки смажити мойву на сковороді, кожен вирішує сам.
Один з класичних рецептів — мойва тушкована з цибулею на сковороді. Нюансом готування є те, що рибку при цьому не потрібно перевертати!
Людям, яким заборонені жирні або смажені страви, напевно сподобається мойва, тушкована в невеликій кількості води. Можна присмачити її цибулею, яка тушкується разом з рибою: нарізаною цибулею покривають тушки риби, додають півсклянки води, посуд накривають кришкою.
Риба, смажена в борошні, — класичний варіант приготування практично будь-якої риби. І мойва не виняток. Точно так само, як в аналогічних рецептах з іншою рибою, мойву обвалюють в суміші борошна, солі і спецій (за бажанням), потім кладуть на сковороду з розпеченою олією.
Обсмажують до отримання золотистої скоринки, тобто буквально за три хвилини з кожного боку. При такому способі приготування необхідно підбирати сковороду такого розміру, щоб на неї помістилася відразу вся риба, оскільки смаження на тій же олії другої партії риби загрожує придбанням нею гіркоти через пересмажене борошно, що залишилося від першої партії.
Привабливо виглядає мойва, смажена не в борошні, а в манці або панірувальних сухарях. І не тільки виглядає! Вона набуває більш м’який, ніжний смак. Але тут потрібно строго стежити за процесом приготування: пересмажити рибку нескладно, але їсти її потім не дуже-то приємно — вона може почати гірчити.
Як приготувати мойву на сковороді — не питання. А от як зробити це смачно — завдання складніше, хоча, якщо чесно, зіпсувати її смак практично неможливо. Потрібно чітко дотримуватись рецептів і рекомендацій. А ось «сісти в калюжу» з її виглядом — простіше простого.
Блюдо із смаженою мойвою на столі буде виглядати апетитно, якщо слідувати декільком правилам:
Незважаючи на те, що сам процес смаження риби досить простий, а в разі мойви ще й швидкий, не можна скидати з рахунків такий момент, як неприємний запах, який завжди супроводжує будь-який «рибний» рецепт. Хтось скаже, що приготувати цей морепродукт без запаху не можна — і буде правий. Але зменшити — і причому значно! — його все-таки можна.
І вихід тут на диво примітивний: потрібно використовувати лимонний сік!
Ще один спосіб зменшити запах при смаженні — приготувати мойву в клярі. Він замішується з молока (вершків), борошна (пшеничного або кукурудзяного), яєць і солі. При бажанні прямо в тісто можна додати улюблені спеції або готову суміш спецій для рибних страв (їх зараз дуже багато продається в магазинах). Кожна тушка вмочується в кляр і смажиться на сковороді у великій кількості олії або в казані у фритюрі.
Класичний рецепт для кляру 1 кг риби:
Готується кляр наступним чином:
Далі потрібно просто вмочувати тушки в це тісто і викладати їх на розпечену сковороду з великою кількістю олії або у казан з фритюру. Смажити до утворення золотистої або золотисто-бронзової скоринки.
Цю ж цибулю із зеленню можна використовувати для тушкування мойви, а можна просто підсмажити її в олії, що залишилася після смаження та подати у вигляді гарніру.