Здавалося б, навіщо вчиться робити розпушувач в домашніх умовах? Адже він продається в будь-якому супермаркеті без всякого дефіциту. Але ж буває так, що, потрапляючи в магазинне царство достатку, ми виходимо з покупками, забуваючи купити яку-небудь дрібницю. Є й інша причина. Багато людей хочуть бути впевненими в якості та свіжості продуктів, які вони використовують у їжу. Виходячи з цих міркувань, цілком розумно навчитися виготовляти пекарський порошок власноруч.

Як зробити розпушувачА наші бабусі і мами, які звикли обходитися содою, погашеною оцтом, і зовсім вважають марною тратою грошей купувати розпушувач в магазинах. Ми не радимо користатися їх прикладом, так як ці інгредієнти можуть надати нашій випічці специфічний смак.

Краще вивчимо склад пекарського порошку, виробленого промисловим способом, і подивимося, що використовує виробник.

Виявляється, сода в складі все-таки присутня, а ось оцет замінений на більш приємну для смаку лимонну кислоту. І третій інгредієнт – це нейтральний наповнювач, яким може виступити звичайна мука.

Як зробити розпушувач для тіста?

Для приготування розпушувача самостійно вам потрібні акуратність і точність. Також знадобляться електронні ваги і герметичний посуд, в якому будуть змішуватися інгредієнти.

Рецепт приготування

Візьміть:

  • 10 грам соди;
  • 6 грам лимонної кислоти;
  • 24 грама борошна.

У пропорції це буде звучати так, на 5 частин соди, взяти 3 частини кислоти і 12 частин борошна. Таким чином, дотримуючись цього співвідношення можна зробити за один раз скільки завгодно пекарського порошку. Чому обов’язково користуватися вагами? Тому що порушення цих пропорцій, якими, до речі, користуються і самі виробники здатне погіршити смак і пишність випічки.

Для кращої взаємодії великі кристали лимонної кислоти варто перемолоти за допомогою кавомолки або міні-мліна, щоб кислота стала такою ж консистенції, як сода і борошно. Також можна замінити лимонну кислоту порошком з перемеленої сухої смородини або журавлини. У такому разі фруктової присипки береться більше приблизно у два рази.

При виготовленні порошку використовуйте тільки сухий посуд. Волога викличе початок хімічного процесу відразу при перемішуванні. Все повинно бути сухим і чистим. Після того як всі три інгредієнти опинилися в банці, закрийте її герметичною кришкою і кілька разів струсіть. Не забудьте підписати банку, щоб не переплутати з іншими кулінарними продуктами.

Як зробити розпушувач без борошна?

Перераховуючи причини, за якими люди роблять домашній розпушувач, ми не згадали ще одну, досить важливу – це непереносимість глютену, який міститься в борошні. У такому випадку рекомендується замінити борошно картопляним або кукурудзяним крохмалом. При цьому пропорції пекарського порошку залишаються колишніми 5:3:12, де останній інгредієнт – це крохмаль.

розпушувач без борошнаБагато господинь користуються ще більш простим рецептом, який не містить ні крохмалю, ні борошна, а тільки соду і дрібнозернисту лимонну кислоту. В такому випадку пропорції беруться рівні, один до одного. Цей спосіб простий, альо не годитися для тривалого зберігання. В такому випадку тісто також не буде мати неприємного присмаку соди.

Існує і безліч інших способів, як зробити домашній розпушувач, щоб надати випічці необхідну їй пишність. При цьому сода гаситься не оцтом або лимонною кислотою, а іншими продуктами, які володіють підвищеною кислотністю. Це може бути кефір, кисломолочні продукти, фруктовий йогурт і т. д.

Як зробити і використовувати розпушувач в домашніх умовах?

Для того, щоб віпічка вийшла вдалою, користуючись пекарським порошком, фабричним або приготованим в домашніх умовах, необхідно дотримуватись деяких умов:

  • Перед тим як додавати розпушувач до тіста, змішайте його з борошном. Інакше потрапивши в рідину, порошок відразу ж почне хімічну реакцію і до того часу, коли йому потрібно буде піднімати тісто, він вже видихнеться;
  • Дуже часто рецепт розбитий на кілька додавань борошна. У цьому випадку розпушувач кладеться з останньою порцією;
  • На півкілограма борошна радять використовувати 1 чайну ложку розпушувача. У ваговому еквіваленті це буде 12-15 грамів;
  • При використанні соди замість пекарського порошку, візьміть її в два рази менше;
  • Зберігати пекарський порошок потрібно в щільно закритому скляному посуді. Це захистить його від попадання вологи. А використання у складі замість борошна крохмалю подовжує термін зберігання;
  • Якщо порошок відсирів – не біда, скористайтесь натуральним абсорбентом, у вигляді шматочка цукру-рафінаду. Він цілком здатний витягнути зайву вологу. Також рафінад використовують, якщо планується зберігати порошок довгий час;
  • Якщо ви робите тісто на основі кисломолочних продуктів чи плануєте додати туди мед, покладіть в нього разом з розпушувачем щіпку соди. Це допоможе прибрати з тіста зайву кислотність. Соди потрібно зовсім небагато, на кінчику ножа.

Порада від шеф-кухаря

При роботі з содою в якості розпушувача досвідчені кухарі ніколи не будуть гасити її оцтом на відкритому повітрі. Інакше велика частина вуглекислого газу просто випаровується, залишаючи тісто без бродіння.

Для того, щоб віпічка була пишною, додайте соду в борошно, а оцет або кислотні реагенти, які його будуть заміняти, в рідкі інгредієнти – кефір, яйця або сметану. При цьому тісто відразу потрібно ставити випікатися, щоб реакція не видихалася.

Як зберігати розпушувач, зроблений з соди?

Єдиний мінус, який ми знайшли в пекарському порошку, виготовленому самостійно, це термін зберігання. На жаль, варто визнати він набагато менше того, що продається в магазині.

Зберігання розпушувачаДомашній розпушувач не рекомендується зберігати більше ніж три тижні, навіть в сухому і провітрюваному місці. Інакше порошок може звалятися і його властивості пропадуть. Якщо планується більш тривале зберігання, значить, не забудьте покласти в банку шматочок рафінаду, як йшлося вище.

Банка з порошком повинна бути щільно закрита. Для зберігання виберіть скляну банку, а кришку візьміть капронову або будь-яку іншу, тільки неметалеву. Місце, де зберігається банка, повинно бути сухим.

Тепер, коли перед вами відкриті всі секрети домашнього пекарського порошку, вам вже не потрібно турбуватися про поповнення його запасів. У будь-який момент ви можете зробити свіжу порцію розпушувача, і побалувати своїх рідних смачною і пишною випічкою.