Арахіс – дуже популярний вид продукту на нашому ринку. Сирої або горіх смажений з різними смаковими добавками в магазинах представлений в широкому асортименті.

Перевага смаженого арахісу в тому, що він має приємний смак. Але багато хто воліє купувати сирий очищений або шкаралупі і готувати його так, як душа забажає.

Що таке арахіс?

арахис1

до Речі, арахіс – це земляний горіх, який пускає зав’язі в землю для того, щоб дозріти. Він більше відноситься до сімейства бобових, ніж до горіхів. Його використовують з дуже давніх часів. Першими споживачами даного горіха є корінні жителі Америки.

Оскільки на її території була знайдена ваза у формі арахісу в шкаралупі. Після відкриття Христофором Колумбом Америки земляний горіх почав свою подорож по різних країнах світу.

Американський агрохімік Дж. Карвер з 1903 року почав дослідження над ним, в результаті чого винайшов близько 300 продуктів. Це були і ліки, і напої, і барвники, і косметика, і нові страви і т. д. У країнах, де росте вона даний продукт, його почали використовувати як корми для тварин.

А ви знаєте, що в земляному горісі калорійність на 100 грам складає 610 ккал, жирів – 50 грам, білків – 26 г, вуглеводів – 10 грам. Саме тому висока калорійність прожареної арахісу дозволяє швидко втамувати голод.

У його склад також входять вітаміни групи В, D, РР, амінокислоти, мінерали. А ось холестерин – відсутня, що позитивно впливає на роботу печінки, серця і головного мозку. Ці горіхи володіють жовчогінною дією, покращують увагу, пам’ять, слух, сприяють зростанню і оновленню клітин.

Як смажити арахіс?

арахис3

Це питання виникає відразу, як тільки принесли додому сирий арахіс.

Обсмажений горіх можна використовувати як закуску до пива, або додавати в різні ласощі, наприклад, торти, кекси, морозиво або булочки.

Додайте земляний горіх в салат, приправу або соус, і він додасть страві вишуканого смаку та пікантності.

Халва або паста з арахісу – це улюблена солодощі до чаю для багатьохдіток.

Отже, є кілька способів, як смажити арахіс:

  • Перед тим як обсмажити арахіс в духовці, його потрібно очистити від верхньої тендітної шкаралупи. Внутрішню темно-коричневу залишаємо, вона легко очиститься після обжарювання. Нагріваємо духовку до 180 градусів, деко рівним шаром насипаємо горіхи, ставимо приблизно на 20 хвилин. У процесі смаження постійно помішуємо. Коли почуєте характерне потріскування, при цьому внутрішня шкурочка почне темніти і легко відпадати, то це означає, що арахіс, смажений в духовці, готовий. Вимикаємо, залишаємо на кілька хвилин, потім виймаємо. Очищений горіх можна посипати цукром або сіллю і подати до столу;
  • Як смажити на сковороді арахіс? Простіше всього. Беремо глибоку сковороду, насипаємо очищені горіхи, обсмажуємо близько 15 хвилин, постійно помішуючи. Можна відразу додати сіль, але тільки дрібну. Або ж помістити горіхи в солоний розчин на півгодини, а потім смажити на розігрітій і злегка змащеній олією сковороді близько 20 хвилин. Розчин – 1 ч. л. солі на 1 склянку;
  • Мікрохвильовка – один з легких шляхів швидкого приготування цього горіха. Викладаємо арахіс на тарілку (обов’язково плоску), ставимо в мікрохвильову піч на 5 хвилин. Потім перемішуємо і знову залишаємо на дві хвилини. У мікрохвильовій печі можна смажити арахіс в шкаралупі, так і очищений горіх.

Арахісова паста

арахис5

Так як ми вже знаємо, як смажити арахіс, нам не буде важко приготувати з 250 грамів обсмаженого арахісу пасту. Засипаємо горіхи в потужний блендер. Збиваємо в крихту, потім – в пісок – грудки – гладку пасту.

Висипаємо в миску, додаємо дві ложки крупноизмельченного горіха. Така паста зі свіжою булочкою, що може бути краще?!

Вибираємо і зберігаємо земляний горіх

Будь-продукт потрібно вміти не тільки готувати, але і вибирати і зберігати. Арахіс – не виняток. Що ж потрібно враховувати при придбанні та зберіганні даного продукту?

  • При покупці звертаємо увагу на те, щоб не було слідів комах;
  • Горіх повинен бути сухий, невлажный, тим більше не мокрий;
  • Понюхайте, щоб горіх не мав запаху тухлості або згірклості цвілі;
  • Якщо на шкаралупі є тріщини або темні плями, такий арахіс несвіжий і неакуратно транспортувався;
  • Горішки арахісу в банкуГоріхи повинні бути досить важкі, не дзвінко гриміти;
  • Потрібно вибирати сирий арахіс цільний з ніжно-рожевим кольором, практично без запаху;
  • Горіхи будинку обов’язково промиваємо під прохолодною водою, але не захоплюємося, щоб вони не розмокли. Підсушуємо рушником, даємо остаточно висохнути і відправляємо на смаження;
  • Зберігати їх потрібно цілими, у герметично закритій тарі, у холодильнику. У смаженому вигляді вони зберігають свої якості близько місяця.

Тепер ви знаєте як купувати, смажити і зберігати арахіс. Але найголовніше це те, що такі поживні горішки будуть гідним ласощами і корисним перекусом на всі випадки життя.

Готуйте їх самі, і ви відчуєте велику різницю між покупними і домашніми горіхами!