Холодець – обов’язкова страва будь-якого святкового застілля. Він не тільки дуже ситний і смачний, але і позитивно впливає на суглоби людини. Холодець, пікантність якого можна легко посилити з допомогою хрону чи гірчиці, використовується як закуска перед основною стравою.

Раніше головним інгредієнтом холодцю була тільки яловичина, сьогодні ж його готують з найрізноманітніших продуктів. Всіх рецептів не злічити. Для м’ясної частини використовують свинину, яловичину, телятину, м’ясо птиці. В ролі смакових добавок – трави, різні прянощі, спеції, овочі (цибуля, морква, часник, селера).

Однак найважливішими інгредієнтами м’ясного холодцю є яловичі або свинячі ніжки, вушка, голова. Саме вони допомагають приготувати справжній щільний холодець без використання желатину.

Як варити холодець з яловичини

Як варити холодецьСклад:

  • яловичина (на кістці) – два кілограми;
  • цибуля (ріпчаста) – дві великі голівки;
  • морквина – дві середні;
  • часник – 2 голівки;
  • лавровий лист – два листочки;
  • перець горошком – кілька горошин;
  • сіль – дві столові ложки;
  • вода – чотири літри.

Скільки буде варитись холодець з яловичини

На його приготування необхідно близько семи годин, з яких чистого часу роботи – півтори години. У каструлі потрібно варити холодець близько п’яти годин, в мультиварці (в режимі “Тушкування“) – шість годин, в скороварці – три години, а в скороварці-мультиварці (в режимі “М’ясо“) – близько півтори години.

Як варити холодець з яловичиниПриготування

  • Ретельно миємо щіточкою м’ясо і яловичі кістки;
  • У каструлю наливаємо воду;
  • Кладемо м’ясо і кістки в воду;
  • Каструлю ставимо на повільний вогонь;
  • Періодично знімаємо піну.
  • Додаємо сіль, перчик, варимо на тихому вогні близько 5 годин;
  • Додаємо очищену цибульку і моркву, лавровий лист і перчик;
  • Варимо ще півгодини;
  • Видаляємо з бульйону цибулю, обережно виймаємо моркву, яка нам знадобиться для прикраси;
  • Залишаємо остигати на дві годинки в прохолодному місці, знявши верхній жирок;
  • Викладаємо на широку тарілку м’ясо і кістки, даємо трохи охолонути;
  • Бульйон проціджуємо через сито або марлю;
  • М’ясо відокремлюємо від кісток і хрящів;
  • Потім розділяємо на волокна і розкладаємо у форми;
  • М’які частини хрящів також можна подрібнити;
  • Чистимо і дрібно ріжемо часник, посипаємо ним м’ясо;
  • Викладаємо моркву, попередньо нарізану кружечками, для прикраси;
  • Заливаємо м’ясо бульйоном, залишаємо остуджуватися;
  • Коли охолоне, кладемо в холодильник на кілька годин, а краще на ніч.

Холодець готовий!

Варимо холодець із свинини і курки

Якщо є бажання спробувати класичний холодець, ми розповімо, як його варити з курки та свинини.

Варимо холодець з свинини і куркиСклад:

  • свинячі ніжки – дві середні;
  • курячий окіст – один великий;
  • морква – одна;
  • цибуля – одна;
  • часник – п’ять зубчиків;
  • лаврове листя, перець горошком і сіль;
  • петрушка, кріп.

Приготування

  • Добре миємо м’ясо, овочі чистимо;
  • Заливаємо окіст і ніжки водою, варимо чотири години, періодично збираючи піну;
  • Коли до закінчення часу приготування залишиться година, до м’яса додаємо цибульку, моркву, сіль і перчик;
  • Як тільки м’ясце зварилося, його потрібно дістати, очистити від кісток і порізати шматочками, а бульйон процідити;
  • Часник і зелень подрібнити;
  • Розкласти в лоточки м’ясо, зелень і часник, залити бульйоном;
  • Поставити холодець у холодильник до повного застигання. Подати його з хріном або гірчицею.

Як зварити в мультиварці холодець зі свинини і яловичини

Як зварити в мультиварці холодець з свинини і яловичиниІнгредієнти:

  • свинячі ніжки – кілограм;
  • яловичина на кістці – 500 грамів;
  • свинина – 500 грамів;
  • морква – одна середня;
  • цибуля – голівка;
  • часник – 4 зубки;
  • лавровий лист – кілька листочків;
  • петрушка (коріння) – два корінці;
  • перець чорний (горошок) – 8 горошин;
  • сіль.

Приготування

  • Ретельно промити яловичину, свинину і ніжки;
  • Поділити на шматочки, скласти в каструльку мультиварки, туди ж покласти коріння петрушки, лаврове листя, перець горошком, цибульку і моркву;
  • Долити воду до верхньої позначки, додати сіль за смаком;
  • Вибрати режим «Тушкування», бажано періодично знімати з бульйону піну, яка буде утворюватися;
  • Потім вийняти злегка остигле м’ясо, відокремити його від кісток і подрібнити, а потім вже розкласти у форми;
  • Проціджуємо бульйон, додаємо подрібнений часничок і розливаємо у форми;
  • Остиглий холодець прибрати на холод, як тільки він застигне, можна подавати до столу.

Холодець з курки в мультиварці

Холодець з курки в мультиварціСклад:

  • курячі стегенця – чотири середні;
  • курячі лапки – шість;
  • лаврове листя – чотири листочки;
  • морквина (варена) – середня;
  • часник;
  • вода – два літри;
  • сіль;
  • чорний перець (горошком).

Приготування

  • Гарненько промити стегенця і лапки;
  • Якщо стегенця великі, поділити їх на дві частини:
  • Скласти все в каструлю мультиварки, налити води, додати лавровий лист, перець і сіль (за смаком);
  • Встановити режим «Тушкування» на – 3,5 години;
  • Після закінчення часу дістати ніжки і стегенця, дати трохи охолонути, відокремити м’ясо від кісточок;
  • Відварити моркву, почистити і порізати невеликими кубиками або кружечками. М’ясо подрібити і розкласти у форми, зверху прикрасити морквою;
  • Бульйон процідити і залити його у форми;
  • Попередньо очищені зубчики часничку злегка придавити ножем, а потім дрібненько нарізати і додати його до холодцю;
  • Коли холодець охолоне, покласти його в холодне місце на ніч.

Можна варити холодець у скороварці

Можна варити холодець в скороварціІнгредієнти:

  • свиняча рулька – одна;
  • свиняча ніжка – одна;
  • свиняча щока – одна;
  • шматочок м’якоті свинини або яловичини – 500 грамів;
  • цибулина – одна велика нечищена;
  • зелена цибуля – один пучок;
  • перець;
  • лавровий лист – два листки;
  • портвейн або херес (за бажанням) – один стакан;
  • сіль – дві чайних ложечки.

Як варять холодець у скороварці:

  • перш за все, потрібно переконатися, що на шкірі і рульках немає волосин. Якщо є, їх потрібно обпалити, а потім, поклавши рульку, м’ясо і ніжку в каструлю скороварки, залити окропом;
  • посолити, додати цибулю, перець, лаврове листя, зелену цибульку і вино;
  • вибрати режим «Холодець», якщо такий є в скороварці або «М’ясо», закрити клапан;
  • після закінчення програми дочекатися мимовільного пониження тиску;
  • вийняти м’ясні інгредієнти з бульйону, відокремити від кісток, порізати шматочками або розім’яти виделкою, розкласти в лоточки;
  • залити процідженим бульйоном;
  • коли охолоне, поставити в холодильник для застигання.

Холодець із свинячої голови

Саме приготування холодцю зі свинини є досить нелегким процесом і забирає багато часу, але результат вартий того.

Холодець із свинячої головиСклад:

  • свиняча голова – одна;
  • курячі стегенця – два;
  • морква – 3 середні;
  • цибуля – дві великі;
  • часник;
  • сіль;
  • перець;
  • лаврове листя.

Приготування

  • Від свинячої голови відрізаємо вушка і заливаємо їх холодною водою приблизно на 12 годин, змінюючи за цей час один раз воду;
  • Після цього голову акуратно розрізаємо впоперек, не пошкоджуючи сильно черепну коробку, потім ще раз її промиваємо і ставимо у відро, заливаємо водою;
  • Варимо близько шести годин, при цьому постійно збираємо піну і жирок, тоді холодець виходить прозорим;
  • За необхідності, додаємо воду;
  • Через дві години закладаємо надрізані цибулини і чотири ложки солі (після закінчення варіння цибулю забираємо);
  • Знову через дві години додаємо окіст, лаврове листя і перчик;
  • Окремо варимо моркву і нарізаємо її кружечками, часник видавлюємо і кладемо все це на дно лоточків, в які будемо розливати холодець. Коли м’ясце звариться, голову і стегенця дістати, видалити мозок, кістки, шкіру та інші жирні частини;
  • Все нарізати шматочками і розкласти у посуд з морквою і часником;
  • Залити бульйоном через дрібне сито;
  • Залишити холодець у холоді на ніч.

Корисні поради:

  • щоб холодець вийшов відмінним, потрібно правильно вибрати для нього м’ясо;
  • перед варінням м’ясо обов’язково потрібно замочити;
  • зливайте першу воду після закипання холодцю;
  • при варінні забезпечте необхідний температурний режим;
  • приправи і спеції потрібно додавати з розумом;
  • потрібно уважно відокремлювати м’ясо.

Співвідношення продуктів для холодцю визначається досвідом і часом, а також залежить від використовуваних продуктів. Прекрасний домашній холодець виходить з яловичих хвостів, а язик стане чудовим доповненням до цієї улюбленої страви.

Смачних вам експериментів!