Холодець – обов’язкова страва будь-якого святкового застілля. Він не тільки дуже ситний і смачний, але і позитивно впливає на суглоби людини. Холодець, пікантність якого можна легко посилити з допомогою хрону чи гірчиці, використовується як закуска перед основною стравою.
Раніше головним інгредієнтом холодцю була тільки яловичина, сьогодні ж його готують з найрізноманітніших продуктів. Всіх рецептів не злічити. Для м’ясної частини використовують свинину, яловичину, телятину, м’ясо птиці. В ролі смакових добавок – трави, різні прянощі, спеції, овочі (цибуля, морква, часник, селера).
Однак найважливішими інгредієнтами м’ясного холодцю є яловичі або свинячі ніжки, вушка, голова. Саме вони допомагають приготувати справжній щільний холодець без використання желатину.
Як варити холодець з яловичини
Склад:
яловичина (на кістці) – два кілограми;
цибуля (ріпчаста) – дві великі голівки;
морквина – дві середні;
часник – 2 голівки;
лавровий лист – два листочки;
перець горошком – кілька горошин;
сіль – дві столові ложки;
вода – чотири літри.
Скільки буде варитись холодець з яловичини
На його приготування необхідно близько семи годин, з яких чистого часу роботи – півтори години. У каструлі потрібно варити холодець близько п’яти годин, в мультиварці (в режимі “Тушкування“) – шість годин, в скороварці – три години, а в скороварці-мультиварці (в режимі “М’ясо“) – близько півтори години.
Приготування
Ретельно миємо щіточкою м’ясо і яловичі кістки;
У каструлю наливаємо воду;
Кладемо м’ясо і кістки в воду;
Каструлю ставимо на повільний вогонь;
Періодично знімаємо піну.
Додаємо сіль, перчик, варимо на тихому вогні близько 5 годин;
Додаємо очищену цибульку і моркву, лавровий лист і перчик;
Варимо ще півгодини;
Видаляємо з бульйону цибулю, обережно виймаємо моркву, яка нам знадобиться для прикраси;
Залишаємо остигати на дві годинки в прохолодному місці, знявши верхній жирок;
Викладаємо на широку тарілку м’ясо і кістки, даємо трохи охолонути;
Бульйон проціджуємо через сито або марлю;
М’ясо відокремлюємо від кісток і хрящів;
Потім розділяємо на волокна і розкладаємо у форми;
М’які частини хрящів також можна подрібнити;
Чистимо і дрібно ріжемо часник, посипаємо ним м’ясо;
Викладаємо моркву, попередньо нарізану кружечками, для прикраси;
Коли охолоне, кладемо в холодильник на кілька годин, а краще на ніч.
Холодець готовий!
Варимо холодець із свинини і курки
Якщо є бажання спробувати класичний холодець, ми розповімо, як його варити з курки та свинини.
Склад:
свинячі ніжки – дві середні;
курячий окіст – один великий;
морква – одна;
цибуля – одна;
часник – п’ять зубчиків;
лаврове листя, перець горошком і сіль;
петрушка, кріп.
Приготування
Добре миємо м’ясо, овочі чистимо;
Заливаємо окіст і ніжки водою, варимо чотири години, періодично збираючи піну;
Коли до закінчення часу приготування залишиться година, до м’яса додаємо цибульку, моркву, сіль і перчик;
Як тільки м’ясце зварилося, його потрібно дістати, очистити від кісток і порізати шматочками, а бульйон процідити;
Часник і зелень подрібнити;
Розкласти в лоточки м’ясо, зелень і часник, залити бульйоном;
Поставити холодець у холодильник до повного застигання. Подати його з хріном або гірчицею.
Як зварити в мультиварці холодець зі свинини і яловичини
Інгредієнти:
свинячі ніжки – кілограм;
яловичина на кістці – 500 грамів;
свинина – 500 грамів;
морква – одна середня;
цибуля – голівка;
часник – 4 зубки;
лавровий лист – кілька листочків;
петрушка (коріння) – два корінці;
перець чорний (горошок) – 8 горошин;
сіль.
Приготування
Ретельно промити яловичину, свинину і ніжки;
Поділити на шматочки, скласти в каструльку мультиварки, туди ж покласти коріння петрушки, лаврове листя, перець горошком, цибульку і моркву;
Долити воду до верхньої позначки, додати сіль за смаком;
Вибрати режим «Тушкування», бажано періодично знімати з бульйону піну, яка буде утворюватися;
Потім вийняти злегка остигле м’ясо, відокремити його від кісток і подрібнити, а потім вже розкласти у форми;
Проціджуємо бульйон, додаємо подрібнений часничок і розливаємо у форми;
Остиглий холодець прибрати на холод, як тільки він застигне, можна подавати до столу.
Холодець з курки в мультиварці
Склад:
курячі стегенця – чотири середні;
курячі лапки – шість;
лаврове листя – чотири листочки;
морквина (варена) – середня;
часник;
вода – два літри;
сіль;
чорний перець (горошком).
Приготування
Гарненько промити стегенця і лапки;
Якщо стегенця великі, поділити їх на дві частини:
Скласти все в каструлю мультиварки, налити води, додати лавровий лист, перець і сіль (за смаком);
Встановити режим «Тушкування» на – 3,5 години;
Після закінчення часу дістати ніжки і стегенця, дати трохи охолонути, відокремити м’ясо від кісточок;
Відварити моркву, почистити і порізати невеликими кубиками або кружечками. М’ясо подрібити і розкласти у форми, зверху прикрасити морквою;
Бульйон процідити і залити його у форми;
Попередньо очищені зубчики часничку злегка придавити ножем, а потім дрібненько нарізати і додати його до холодцю;
Коли холодець охолоне, покласти його в холодне місце на ніч.
Можна варити холодець у скороварці
Інгредієнти:
свиняча рулька – одна;
свиняча ніжка – одна;
свиняча щока – одна;
шматочок м’якоті свинини або яловичини – 500 грамів;
цибулина – одна велика нечищена;
зелена цибуля – один пучок;
перець;
лавровий лист – два листки;
портвейн або херес (за бажанням) – один стакан;
сіль – дві чайних ложечки.
Як варять холодець у скороварці:
перш за все, потрібно переконатися, що на шкірі і рульках немає волосин. Якщо є, їх потрібно обпалити, а потім, поклавши рульку, м’ясо і ніжку в каструлю скороварки, залити окропом;
посолити, додати цибулю, перець, лаврове листя, зелену цибульку і вино;
вибрати режим «Холодець», якщо такий є в скороварці або «М’ясо», закрити клапан;
після закінчення програми дочекатися мимовільного пониження тиску;
вийняти м’ясні інгредієнти з бульйону, відокремити від кісток, порізати шматочками або розім’яти виделкою, розкласти в лоточки;
залити процідженим бульйоном;
коли охолоне, поставити в холодильник для застигання.
Холодець із свинячої голови
Саме приготування холодцю зі свинини є досить нелегким процесом і забирає багато часу, але результат вартий того.
Склад:
свиняча голова – одна;
курячі стегенця – два;
морква – 3 середні;
цибуля – дві великі;
часник;
сіль;
перець;
лаврове листя.
Приготування
Від свинячої голови відрізаємо вушка і заливаємо їх холодною водою приблизно на 12 годин, змінюючи за цей час один раз воду;
Після цього голову акуратно розрізаємо впоперек, не пошкоджуючи сильно черепну коробку, потім ще раз її промиваємо і ставимо у відро, заливаємо водою;
Варимо близько шести годин, при цьому постійно збираємо піну і жирок, тоді холодець виходить прозорим;
За необхідності, додаємо воду;
Через дві години закладаємо надрізані цибулини і чотири ложки солі (після закінчення варіння цибулю забираємо);
Знову через дві години додаємо окіст, лаврове листя і перчик;
Окремо варимо моркву і нарізаємо її кружечками, часник видавлюємо і кладемо все це на дно лоточків, в які будемо розливати холодець. Коли м’ясце звариться, голову і стегенця дістати, видалити мозок, кістки, шкіру та інші жирні частини;
Все нарізати шматочками і розкласти у посуд з морквою і часником;
Залити бульйоном через дрібне сито;
Залишити холодець у холоді на ніч.
Корисні поради:
щоб холодець вийшов відмінним, потрібно правильно вибрати для нього м’ясо;
перед варінням м’ясо обов’язково потрібно замочити;
зливайте першу воду після закипання холодцю;
при варінні забезпечте необхідний температурний режим;
приправи і спеції потрібно додавати з розумом;
потрібно уважно відокремлювати м’ясо.
Співвідношення продуктів для холодцю визначається досвідом і часом, а також залежить від використовуваних продуктів. Прекрасний домашній холодець виходить з яловичих хвостів, а язик стане чудовим доповненням до цієї улюбленої страви.
Що робити,якщо в холодець поклали забагато часнику?