Про корисні властивості такого смачного кисломолочного напою, як кефір знають всі. Багато хто із задоволенням зміцнює своє здоров’я, регулярно вживаючи його. Цей напій виробляється за унікальною технологією і відрізняється від своїх кисломолочних побратимів не тільки смаком, але і властивостями.
Головна умова приготування справжнього кефіру це наявність всього двох основних компонентів: молока і закваски, яка зроблена на кефірних грибках. Саме на них, а не на молочнокислих бактеріях або яких-небудь бактеріальних заквасках виготовляється цей продукт.
В даний час дуже складно придбати натуральний кефір, велика частина того, що представлено на прилавках – це всього лише «імітація», спроба виробників продати аналоговий напій. Тому багатьох цікавить питання чи можна приготувати з молока в домашніх умовах цей корисний напій і як зробити це правильно?
Найбільш корисним для нашої травної системи і організму в цілому є свіжий кефір, якому ще не виповнилося 3 дні з моменту виробництва. Саме такий продукт стимулює роботу кишечника, сприяє очищенню організму, допомагає позбутися зайвих кілограмів і повернути стрункість фігури.
Проте відшукати такий продукт на прилавках магазинів досить проблематично, оскільки все «свіже та правильне» розбирається покупцями досить швидко.
В такому випадку єдиним способом отримати на свій стіл свіжий, смачний і справжній продукт це його самостійне приготування в домашніх умовах. Приготувати домашній кисломолочний напій не так вже й складно, головне придбати якісне молоко і таки зробити правильний кефір, щоб використовувати його в якості закваски.
Якщо знайти хороший продукт так і не вдалося, не варто засмучуватися, так як другим варіантом приготування смачного домашнього напою є використання спеціальної закваски.
Важливо пам’ятати про те, що при будь-якому способі приготування цього кисломолочного напою молоко слід обов’язково піддавати термічній обробці.
Так, пастеризоване магазинне молоко досить довести до температури 40 градусів, а домашнє необхідно закип’ятити. Також може бути використане топлене або знежирене молоко.
При цьому потрібно розуміти, що чим меншою буде жирність молока, тим більш рідким і «легким» буде кінцевий продукт.
Багато хто плутає продукт, який виходить коли скисло молоко з кефіром. Насправді це трохи різні речі.
Коли молоко прокисає природним чином, цей процес відбувається за рахунок діяльності молочнокислих бактерій. В результаті виходить продукт, так званий кисляк. Якщо молоко скисло, як не намагайтеся зробити кефір з нього вже не вийде.
Найбільш популярним і перевіреним часом є так званий класичний рецепт домашнього кефіру.
Для того щоб його приготувати вам знадобляться наступні інгредієнти:
Пастеризоване молоко необхідно підігріти до температури 37-40 градусів (кип’ячене – остудити), помістити в нього 100 мл закваски і ретельно розмішати.
Далі, ємність з сумішшю необхідно накрити щільною тканиною і відправити в тепле темне місце на добу. Після закінчення цього часу потрібно помістити готовий напій в холодильник на 2-3 години. Перед вживанням його необхідно розмішати.
Краще всього якщо цей кисломолочний продукт буде з’їдений протягом 1,0-1,5 доби, так як в цей період часу він максимально корисний. Саме головне не забути залишити 100 мл напою для закваски наступної порції.
Як швидко зробити з молока кефір? У тому випадку, коли кефір вам ну просто життєво необхідний протягом найближчих 6-7 годин, а пити магазинний ви не хочете, можна скористатися йогуртницею або мультиваркою.
У цьому випадку на приготування кефіру за допомогою цих засобів піде 3-6 годин в залежності від моделі та типу пристосування. При використанні йогуртниці на час приготування також впливає температура навколишнього середовища – чим вона нижча, тим довше буде готуватися кефір.
Як зробити дієтичний кефір з молока? Якщо ви хочете вживати цей напій для схуднення, то для його приготування необхідно використовувати знежирене молоко.
Спосіб приготування нічим не відрізняється від описаного вище, тільки от цукор в нього додавати не варто, а пити такий напій найкраще на другий день. Тим, хто, навпаки, хоче трохи набрати вагу в молоко для приготування кефіру потрібно додати 3-4 столові ложки жирної сметани.