Є багато кондитерських виробів, які важко уявити собі без кремових прикрас. Торти, тістечка, безе, печиво, профітролі, капкейки без вигадливих кремових візерунків нудні та виглядають вельми неапетитно, навіть якщо мають приголомшливий смак і спокусливий аромат.

Для того, щоб ваші кулінарні шедеври вразили сім’ю і гостей не тільки чудовим смаком, а й естетичним зовнішнім виглядом, вам просто необхідно освоїти техніку декорування випічки кремом. Для цього вам потрібно обзавестися спеціальними інструментами – кондитерським шприцом або мішком з насадками, без яких не обійдеться жоден кондитер.

насадки на кондитерській мішокВи вільно можете купити ці пристосування фабричного виробництва, або можете зробити кондитерський мішок своїми руками, так як це досить просто. Вміння робити таку конструкцію за допомогою підручних матеріалів може стати в нагоді вам, якщо ви користувалися шприцом, і ваш вірний кухонний помічник раптом вийшов з ладу, а відновлювати його ніколи або дуже дорого.

Саморобне пристосування в екстреній ситуації просто врятує положення.

Адже його можна зробити за лічені хвилини з поліетиленового пакета або щільного паперу. Правда, він буде одноразовим, але зате його не потрібно буде мити, а наповнювати його можна практично будь-якими кремоподібними сумішами.

При бажанні можна зробити кондитерський тканий мішок для багаторазового використання. Він буде більш міцним і містким. Дуже зручно користуватися виробами з водовідштовхувальних матеріалів на тканинній основі. Такі пристосування потрібно ретельно мити, а бавовняні можна кип’ятити і прасувати для дезінфекції.

Мішок з поліетиленових пакетів

Щоб зробити його, вам знадобиться всього лише пакет (бажано з щільного поліетилену, наприклад, з-під молока, або з зіп-застібкою) і ножиці. Наповніть пакет кремом, відріжте куточок відповідного розміру (від цього буде залежати товщина смуги крему) і приступайте до художньої обробки випічки.

Паперовий мішок

Для такого простого пристосування знадобиться лише шматок паперу для випічки, вощеного паперу або кондитерського пергаменту відповідного розміру. Процес його виготовлення такий: виріжте квадрат або трикутник і зверніть його у формі конуса.

Між шарами паперу не повинно залишатися зазорів, в які зможе просочитися крем. Загніть краї основи конуса, щоб зафіксувати конструкцію. Після цього наповніть його кремом і відріжте куточок. На щільному папері можна вирізати фігурний край куточка. Він зможе частково замінити насадку.

Також можна виготовити кондитерський мішок з насадками, зробленими своїми руками. Для цього відріжте у звичайної пластикової пляшки горлечко, відступивши кілька міліметрів нижче різьблення, і закріпіть його на мішечку за допомогою скотчу (з зовнішньої сторони).

Просуньте крем насадки і, направляючи потік крему, прикрасьте десерт.

Мішок з тканини

насадки для кондитерських виробівЙого можна купити готовим, але зшити кондитерський мішок нескладно і своїми руками. Вибираючи тканину, перевірте, щоб вона легко прасувалася. Краще вибирати білий колір, якщо ж вам хочеться пошити виріб з кольорового матеріалу, переконайтеся, що він не линяє. Відмінно підійде щільний тік – він міцний, натуральний, його можна дезинфікувати за допомогою високих температур.

Виріжте з тканини трикутник (рівнобедрений), зшийте 2 бокові сторони, вершину якого відріжте за розміром насадок, на які будете його одягати. Обробіть (підверніть) шви по краю конуса. Шви уздовж конструкції повинні бути з зовнішньої сторони, щоб їх не треба було відпирати від крему.

Насадки з пластикової пляшки

Використовуючи кришки з пластикових пляшок можна виготовити різноманітний фігурні насадки на будь-мішок, до якого прикріплено шийку від такої ж пляшки. Для цього, крім згаданої ємності, вам потрібно озброїтися ножем з гострим кінцем і маркером.

Намалюйте на кришці контур передбачуваного отвору, потім ножем виріжте фігурку точно по контуру. Найпростіші варіанти малюнків — зірочки, сніжинки, корони – дають прекрасні обриси смуги крему. Обробивши таким чином кілька кришок, ви отримаєте вже цілий набір змінних насадок з отворами різних конфігурацій і розмірів!

Прикріпити горлечко пляшки до тканого мішку можна за допомогою голки і нитки. Для цього потрібно обрізати горлечко трохи нижче різьблення, зробити по краю дірочки для голки з ниткою, якими будете пришивати насадку до виробу.

Аналогічним способом фігурні насадки маленьких розмірів можна виготовити з ковпачків для флаконів назального спрею. Ними зручно буде наносити ажурні візерунки.

Спрощує виготовлення насадки ковпачок з затвором, як на пляшках мінеральної води для дітей або спортсменів. Затвор легко забирається з ковпачка, а вузький отвір сам по собі зручний для малювання кремом.

Поради початківцям кондитерам

Щоб полегшити роботу з художньої обробки випічки і зробити прикраси більш акуратно і красиво, скористайтеся наступними порадами з техніки нанесення візерунків кремом:

  • мішок з поліетиленового пакетувикористовуючи кондитерський мішок, робіть візерунки лівою рукою, а правою тримайте і одночасно злегка здавлюйте його;
  • починайте практикувати з простих малюнків;
  • у якості «мазків» використовуйте спочатку зірочки і точки;
  • щоб нанести точки, візьміть круглу насадку, видавіть точку і швидко акуратно підніміть мішок у вертикальне положення, переставши на нього тиснути;
  • зірочки виконуйте так само, тільки з фігурною насадкою;
  • щоб рука не тремтіла від напруження, підставте під праву руку, ліву в якості опори;
  • наносячи дрібні візерунки або написи, тримайте насадку ближче до поверхні випічки.

Домашня випічка – це не тільки цікаве проведення часу, але і вельми актуальне хобі, враховуючи те, що в сучасній кондитерській промисловості далеко не завжди використовуються натуральні інгредієнти, якісні безпечні жири, не кажучи вже про широке застосування барвників, консервантів та іншої хімії.

Тому, якщо у вас є хоч трохи вільного часу, не пошкодуйте і викроїть якусь годину, для того, щоб знайти легкий і швидкий рецепт смачної домашньої випічки. Адже їх зараз дуже багато в інтернеті – на будь-який смак — від традиційних перевірених «бабусиних» рецептів до модних, вишуканих або екзотичних десертів.

Ось, наприклад, рецепт популярних еклерів:

  • закип’ятіть склянку води, трохи посоліть, додайте вершкове масло (150 г) і знову все закип’ятіть, поступово введіть туди склянку борошна, постійно помішуйте і після закипання вимкніть газ;
    збийте 4 яйця, використовуйте міксер, щоб заощадити час, додайте приблизно чверть об’єму в тісто і ретельно перемішайте, потім поступово таким же чином додайте решту яйця, добийтеся, щоб тісто стало густим;
  • з кондитерського мішечка видавіть тісто грудочками на деко, покрите папером, і печіть тістечка в духовці при 200 градусах — 25 хвилин, потім ще при 170-180 градусах 10 хвилин;
    приготуйте звичайний заварний крем (або будь-який інший на ваш смак, можна збиті вершки) і начиніть їм еклери з допомогою кондитерського мішка.

Приготуйте такі чудові ласощі зі свіжих, натуральних продуктів для своїх діток, і нагородою за вашу працю стане їх збережене здоров’я. А щоб вони охоче віддавали перевагу маминій випічці перед покупною, прикрашайте свої десерти за допомогою нехитрих пристосувань, описаних вище.

З досвідом ви почнете створювати такі візерунки, які перевершать роботи професійних кондитерів та будуть дивувати самих вибагливих гостей.