Заготовки на зиму – корисна і відповідальна справа, що потребує не лише дотримання пропорцій рецептури, але і використання правильної технології зберігання, наприклад, такої як автоклавування. Чи можна зробити автоклав для домашнього консервування своїми руками? Що необхідно врахувати при його виготовленні і які відгуки про результати?
Автоклав – це прилад у вигляді ємності, зробленої з міцного, стійкого до високих температур матеріалу, усередині якого створюється високий тиск. Основним завданням агрегату є забезпечення повітронепроникності для підтримки умов, необхідних для хімічних реакцій.
Використовується пристосування не тільки в медицині і промисловості, але і в домашньому побуті – для стерилізації консервів. Автоклав зручний тим, що через високі показники тиску і температури гинуть хвороботворні бактерії. Це має дуже істотне значення для зберігання деяких видів продуктів, наприклад, м’яса. Так що для того, щоб домашня тушонка не пропадала, закривати її потрібно з допомогою таких приладів. Тому дбайливим господарям дуже знадобляться відео, креслення і схеми з описом того, як зробити автоклав своїми руками.
Щоб відтворити в домашніх умовах пристосування для герметичного зберігання продуктів, бажано мати досвід роботи зі зварювальним апаратом: у такому випадку кріплення деталей буде набагато міцніше. Якщо з цим труднощів не виникне, то можна рухатися далі. Отже, готуємо:
Якщо у вас є старий газовий балон, ресивер або молочний бідон, то ці ємності можуть стати відмінною основою для втілення в життя інструкції, що описує, як зробити автоклав для домашнього консервування.
Матеріали:
Інструкція:
Дно і стінки газового балона не вимагають укріплень, а ось кришку модифікувати доведеться.
Матеріали:
Інструкція:
Не забудьте перевірити замки на і клапани на міцність.
Логічно, що позитивні відгуки про результати зусиль можуть бути тільки при правильному використанні автоклава для домашнього консервування. Правила роботи з приладом полягають у послідовному виконанні 7 кроків:
Деякі користувачі називають автоклав саморобною скороваркою. Більшість моделей, виготовлених своїми руками, являють собою перероблені молочні бідони. Господині стверджують, що в них зручно готувати тушонку, тільки банки ставити необхідно не більше ніж у 2 ряди. Потім автоклав відправляється на плиту, і після того, як утвориться надлишковий тиск, агрегат почне через запобіжний клапан стравлювати пар. Середній час приготування однієї партії – 1,5-2 години.
Зробити автоклав для домашнього консервування своїми руками досить важко. Але при бажанні можна знайти відповідну інструкцію, отримати необхідний інструментарій і виділити кілька годин часу на втілення цієї інженерної думки. Зате для приготування заготовок на зиму прилад просто незамінний. Адже при високому тиску і температурі загинуть всі шкідливі мікроорганізми, а, значить, консервація буде надійно зберігатися всю зиму.