Заготовки на зиму – корисна і відповідальна справа, що потребує не лише дотримання пропорцій рецептури, але і використання правильної технології зберігання, наприклад, такої як автоклавування. Чи можна зробити автоклав для домашнього консервування своїми руками? Що необхідно врахувати при його виготовленні і які відгуки про результати?

Пристосування для запасливих і економних

саморобний автоклав

Автоклав – це прилад у вигляді ємності, зробленої з міцного, стійкого до високих температур матеріалу, усередині якого створюється високий тиск. Основним завданням агрегату є забезпечення повітронепроникності для підтримки умов, необхідних для хімічних реакцій.

Використовується пристосування не тільки в медицині і промисловості, але і в домашньому побуті – для стерилізації консервів. Автоклав зручний тим, що через високі показники тиску і температури гинуть хвороботворні бактерії. Це має дуже істотне значення для зберігання деяких видів продуктів, наприклад, м’яса. Так що для того, щоб домашня тушонка не пропадала, закривати її потрібно з допомогою таких приладів. Тому дбайливим господарям дуже знадобляться відео, креслення і схеми з описом того, як зробити автоклав своїми руками.

Необхідні матеріали та інструменти

Щоб відтворити в домашніх умовах пристосування для герметичного зберігання продуктів, бажано мати досвід роботи зі зварювальним апаратом: у такому випадку кріплення деталей буде набагато міцніше. Якщо з цим труднощів не виникне, то можна рухатися далі. Отже, готуємо:

  • міцну ємність, зроблену з металу (можна використовувати і лист металу товщиною 4-5 мм);
  • кришку зі спеціальними отворами під різьблення для запобіжного і робочого клапанів, а також для термометра;
  • гумки-ущільнювачі;
  • гайки, гвинти.

2 способи змайструвати своїми силами автоклав

Якщо у вас є старий газовий балон, ресивер або молочний бідон, то ці ємності можуть стати відмінною основою для втілення в життя інструкції, що описує, як зробити автоклав для домашнього консервування.

З молочного бідона

автоклав змайстрований своїми силами

Матеріали:

  • 25-літровий бідон;
  • автомобільний диск на 12 дюймів;
  • притискна пластина радіусом 12 см;
  • 5 хомутів сталевих;
  • набір інструментів для того, щоб робити отвори в металі;
  • термометр зі шкалою до 150 градусів;
  • вентиль;
  • манометр зі шкалою більше 6 бар;
  • клапан для запобігання;
  • гайки, гвинти.

Інструкція:

  1. Починаємо з посилення днища. Справа в тому, що під впливом високих значень тиску плоске дно молочного бідона може з легкістю вигнутися. Тому беремо диск і розрізаємо його навпіл.
  2. Влаштовуємо отримані на дно чашки таким чином, щоб у вузькій верхній частині вони розташовувалися одна навпроти одної.
  3. В нижню чашу вставляємо металевий круг потрібного діаметру, стягуємо конструкцію розпірками.
  4. Встановлюємо на них бідон.
  5. Для посилення циліндра бідона використовуємо хомути, встановлюючи їх на однаковій відстані один від одного.
  6. Переробляємо кришку. По периметру кола обстукуємо її, кладемо гумову прокладку.
  7. У притискній пластині робимо 6 отворів по 5 мм в радіусі.
  8. Встановлюємо манометр, спеціальний термометр, вентиль для стравлювання повітря і запобіжний важіль. Ці прилади можна зняти з вантажної машини.
  9. Ще раз перевіряємо щільність кріплень. Саморобний автоклав готовий.

З балона під газ

Дно і стінки газового балона не вимагають укріплень, а ось кришку модифікувати доведеться.

автоклав своїми руками

Матеріали:

  • балон;
  • штуцер для закачування повітря або вентиль камери вантажівки;
  • термометр;
  • манометр;
  • гайки, гвинти;
  • інструмент для нарізування різьби.

Інструкція:

  1. На вентилі робимо різьбу М8.
  2. У кришці балона робимо дірку діаметром 6,8 мм
  3. Нарізаємо на ній різьбу.
  4. Вгвинчуємо вентиль.
  5. Кріпимо його контргайкою.
  6. Встановлюємо термометр і манометр. Автоклав готовий.

Не забудьте перевірити замки на і клапани на міцність.

Правила експлуатації

Логічно, що позитивні відгуки про результати зусиль можуть бути тільки при правильному використанні автоклава для домашнього консервування. Правила роботи з приладом полягають у послідовному виконанні 7 кроків:

  1. Тестування герметичності пристосування.
  2. Нагрівання автоклава.
  3. Стерилізація банок.
  4. Поступове охолодження.
  5. Створення протитиску за рахунок нагрівання і охолодження.
  6. Розвантаження приладу.

Відгуки

Деякі користувачі називають автоклав саморобною скороваркою. Більшість моделей, виготовлених своїми руками, являють собою перероблені молочні бідони. Господині стверджують, що в них зручно готувати тушонку, тільки банки ставити необхідно не більше ніж у 2 ряди. Потім автоклав відправляється на плиту, і після того, як утвориться надлишковий тиск, агрегат почне через запобіжний клапан стравлювати пар. Середній час приготування однієї партії – 1,5-2 години.

Зробити автоклав для домашнього консервування своїми руками досить важко. Але при бажанні можна знайти відповідну інструкцію, отримати необхідний інструментарій і виділити кілька годин часу на втілення цієї інженерної думки. Зате для приготування заготовок на зиму прилад просто незамінний. Адже при високому тиску і температурі загинуть всі шкідливі мікроорганізми, а, значить, консервація буде надійно зберігатися всю зиму.