Макарони вважаються універсальною стравою, яку можна поєднувати з іншими інгредієнтами, соусами, які надають їй неповторного смаку. Здавалося б, все просто – нагріти воду, покласти і поварити кілька хвилин, але чому тоді макарони злипаються?
Насправді у цієї страви є ряд особливостей, які важливо врахувати, щоб отримати хороший результат.
Як правильно зварити макарони, щоб вони не злиплися?
Макарони є не тільки доступним продуктом, але і смачним. Існує багато страв, які можна приготувати на його основі. Для цього важливо навчитися правильно варити спагетті, ріжки, і т. д.
Щоб приготувати смачну страву, необхідно підготувати:
- макаронні вироби. Сьогодні їх можна придбати, напевно, в будь-якому продуктовому магазині, причому представлений асортимент досить широкий. Існують різні варіанти фасування від 200 г до декількох кілограмів. Краще всього вибирати продукт, зроблений з твердих сортів пшениці. Так, він буде коштувати трохи дорожче, але результат того вартий. Обов’язково зверніть увагу на колір і виберіть макарони, що мають жовтуватий відтінок;
- посуд для варіння. Якщо використовується пачка 0,5 кг, тоді варто брати посуд об’ємом мінімум 4 л. Краще налити більше рідини, щоб її вистачило при варінні;
- друшляк. Цей предмет кухонного посуду потрібен для того, щоб процідити зайву воду. Вибирайте великого об’єму, щоб все помістилося;
- сіль. Додавати потрібно за смаком, а також враховувати об’єм рідини;
- масло і маргарин. Додавати в макарони краще всього масло, оскільки маргарин може надати страві неприємного запаху.
Перед тим як розібратися, що потрібно зробити, щоб макарони не злипалися, поговоримо про підготовку до варіння. Починати необхідно з читання інструкції, оскільки виробник на кожній пачці надає споживачеві інформацію про правильну термічну обробку. Найбільше злипаються саме спагетті, тому під час їх приготування краще не відходити від плити.
Якщо не принципова довжина, то спагетті найкраще попередньо розламати на частини. Важливо, щоб макарони не тільки не злиплися, але і не переварилися, і були готовими. Для цього потрібно періодично все пробувати.
Поетапна інструкція, як правильно варити макарони, щоб вони не злипалися
- Багато господинь рекомендують змащувати маслом каструлю, обробивши стінки і дно, що запобігає прилипанню до стінок. Води повинно бути стільки, щоб заповнилося 3/4 об’єму каструлі. Якщо рідини буде більше, то під час кипіння вона може виплескуватися;
- Поставте каструлю на плиту і почекайте, коли вода закипить. Щоб прискорити процес, закрийте кришку. Після цього покладіть сіль і зачекайте кілька секунд. До речі, сіль також сприяє тому, щоб макарони не злипалися;
- Зменшіть вогонь, і висипте спагетті, ріжки чи інші макаронні вироби. Трохи помішуйте, і якщо кипіння припинилося, то дочекайтеся його відновлення. Саме з цього моменту слід засікати час варіння. Орієнтуйтеся на часові рамки, зазначені на упаковці. Якщо ви готуєте страву вперше, тоді краще не відходити від плити далеко. Ні в якому разі не накривайте каструлю кришкою;
- Використовуючи ложку з довгою ручкою, на протязі перших 3-х хв. помішуйте вміст каструлі. Саме завдяки цьому процесу макарони не злипаються. Якщо готуються ріжки, черепашки і спіральки, то помішувати варто ще деякий час, але тільки зменшивши вогонь. Кажуть, що у каструлю слід додати трохи рослинної олії, але досвідчені кулінари стверджують, що це не дає результату;
- Через 8-10 хв. можна починати пробувати на готовність. Правильні макарони повинні бути приготовленими al dente, тобто на зубок. Це означає, що всередині вони повинні залишатися трохи твердими, тому стежте, щоб продукт не переварився. Відразу після цього вимкніть вогонь;
- Щоб зцідити рідину, поставте в раковину друшляк і перекиньте в нього вміст каструлі. Після цього трохи його потрусіть, щоб вся вода стекла. Важливо не перестаратися, оскільки у результаті все перетвориться на кашу. Якщо ви будете використовувати макарони для приготування інших страв, тоді промийте їх під проточною водою;
- У тому випадку якщо варіння – це фінальна стадія готування, то перекладіть все назад в каструлю, додавши трохи масла, яке має розтанути. Потрясіть трохи каструлю або акуратно перемішайте все, щоб масло розподілилося рівномірно і нічого в результаті не прилипло. Ще можна відразу додати подрібнений на тертці сир або соус.
Дотримуючись всіх порад, можна отримати смачну і правильно приготовану страву.
Інші способи, як правильно приготувати макарони, щоб вони не злипалися
Приготувати страву можна не тільки на плиті в каструлі, але і іншими способами, використовуючи сучасну техніку.
- Варіант №1 – в мікрохвильовій печі. Ця техніка дозволяє швидко зварити смачну страву. Цей варіант виручить, коли немає часу на те, щоб стояти біля плити. Візьміть скляний або спеціальний посуд, який можна використовувати для готування в мікрохвильовій печі. Налийте в нього воду, покладіть сіль і макарони. Врахуйте, що рідини повинно бути в 2 рази більше. Ще можна влити невелику кількість рослинної олії. На повній потужності готуйте все протягом 10 хв. Після звукового сигналу страву можна вважати готовою;
- Варіант №2 – в пароварці. Варити цей продукт можна і за допомогою такої техніки. Процес приготування також відбувається швидко і просто. Візьміть посуд для приготування рису і всипте в нього макаронні вироби, а потім влийте воду і додайте сіль. Встановіть таймер на 10 хв. Після закінчення часу перекиньте вміст в друшляк, процідіть воду, додайте масло і страву можна подавати на стіл;
- Варіант №3 – в мультиварці. Дуже популярна техніка серед сучасних господинь, в якій все готується дуже просто. Покладіть макарони і полийте їх кількома ложками топленого вершкового масла. Влийте воду з додаванням солі так, щоб її рівень був вище на 2 пальці. Закрийте кришку і включіть режим «Готування на пару» або «Плов». Тривалість варіння така, як вказано на упаковці. Після звукового сигналу, перекладіть все в каструлю, додайте масло і трохи все потрясіть.
Тепер ви знаєте все, що потрібно зробити, щоб отримати смачні і правильно приготовані макарони.
Дотримуючись цих порад можна не боятися, що все злипнеться і страва не вийде. Готуйте із задоволенням!