Усім відома приказка, яка говорить: «Ми – те, що ми їмо». Особливо актуальним є це висловлювання для майбутніх мам, які піклуються не тільки про свій організм, а й про свого малюка.

Раціон харчування вагітної жінки

Лікарі завжди переймаються правильним раціоном харчування для вагітних. У сучасний час знайти екологічно чисті продукти, без шкідливих домішок, смакових добавок і барвників дуже складно.

Раціон харчування вагітної жінкиЯк не дивно, правильний раціон може істотно вплинути на результат вагітності і пологів. Насамперед, це створення сприятливих умов для нормального розвитку малюка. Організм майбутньої мами вимагає більше поживних елементів, вітамінів, корисних речовин, адже тепер вона годує не тільки себе, але й плід, що зростає.

Найголовнішими умовами харчування жінки під час вагітності є вибір продуктів. Для майбутньої мами і дитинки підходять тільки найсвіжіші продукти і, відповідно, щойно приготовані страви.

Особливо корисним буде, якщо ви виключите з раціону сахарозу (всі цукровмісні продукти) і заміните її на фруктозу, глюкозу, мед. Читайте етикетки і купуйте кондитерські вироби саме з цими компонентами.

Важливо розуміти, що в період вагітності змінюється обмін речовин. Енергія, яка надходить з їжею, повинна правильно перерозподілятися. Якщо ви щільно харчуєтеся, а фізична активність у вас знижена – чекайте зайвих кілограмів.

Зайві поживні речовини можуть змінити обмін речовин не тільки мами, а й малюка. Зміна роботи залоз внутрішньої секреції може порушити гармонійний розвиток усіх систем і органів дитини. У результаті може народитися великий малюк, що має надлишкову масу тіла, «пухку» мускулатуру і недостатньо розвинені органи.

Але в той же час неповноцінне, недостатнє харчування вагітної жінки і дефіцит якихось особливо важливих речовин у раціоні, наприклад, необхідних жирних кислот, мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот також може негативно позначитися на організмі вагітної та її малятка.

Може порушитися обмін речовин, внутрішньоутробний розвиток дитини і навіть станеться викидень. Також може народитися дитина з дуже малою масою тіла, аномаліями розвитку, зі схильністю до різних захворювань.

Набір ваги і корисні речовини

Одним із найголовніших показників того, що ваш раціон правильний, є гармонійний набір ваги. Нормою для всього періоду вагітності є від 8 до 10 кг. У середньому надбавка ваги складає 300-350 г щотижня.

Набір ваги і корисні речовиниРаціон харчування вагітної жінки в 1 триместрі нічим особливо не відрізняється від звичайного. Адже перші три місяці, коли у плода утворюються всі органи дуже важливо, щоб майбутня мама отримувала всі необхідні речовини: білки, вуглеводи, жири, вітаміни, мікроелементи, мінеральні речовини.

За добу в організм має надійти в середньому: 75 г жирів, 350 г вуглеводів, а також 110 г білка. Енергетична цінність при цьому має становити 2400-2700 ккал. Це співвідношення повністю забезпечує потреби та забезпечує роботу травної системи вагітної жінки.

Якщо ваші смакові уподобання змінилися і вам страшенно хочеться кислого або солоного, то допускається в невеликих кількостях вживати оселедець, квашену капусту, ікру, квашені огірки. І, взагалі, вагітна не повинна собі ні в чому відмовляти.

Головне – не зловживати. Єдиними винятками є алкоголь і нікотин.

Навіть одна викурена цигарка покладе свою «лепту» у розвиток відхилень плоду. Відповідно, чим більше цигарок чи алкоголю, тим сильніша гіпотрофія.

Також слід обмежити вживання лікарських речовин і вживати їх лише за призначенням лікаря.

Виключіть зі свого раціону, особливо якщо це 1 триместр вагітності, хрін, гірчицю, оцет, гострий перець. Раціон харчування для вагітних повинен, безумовно, складатися з якісної, досить легкої їжі. Адже наслідки отруєння можуть бути невтішними.

У період вагітності і лактації також виключіть консерви будь-якого виду, вони можуть містити токсичні речовини. Виняток можуть становити консерви без консервантів.

Друга половина вагітності

Коли настає другий триместр вагітності, потреби зростають. Наприклад, жиру вже потрібно – 85 г, білка – 120 г, а вуглеводів – 400 г. При цьому загальна енергоцінність продуктів повинна становити 2800-3000 ккал.

В останні два місяці очікування малюка необхідно зменшити калорійність їжі. Виключіть або скоротіть такі продукти, як бульйони (рибні, грибні, м’ясні), копченості, яйця, вершкове масло. Рекомендованими продуктами в цей період є: овочі, молочні, фруктові супи, сир, негострий сир.

Проте, повністю виключати білки не можна. Вони необхідні для росту матки, молочних залоз та плаценти. З жирів рекомендуються 15-25 г рослинної олії (оливкова, кукурудзяна, соняшникова), топленого та вершкового масла.

Усі маргарини, тугоплавкі жири, сало рекомендують виключити. Для запобігання запорів і посилення перистальтики кишківника рекомендують їсти чорний хліб або хліб із висівками, а також сухофрукти – чорнослив і курагу. У зимово-весняний період вживайте компоти з сухофруктів, а також кисіль з яблук, слив, абрикосів.

Правильний раціон також передбачає те, що з другої половини вагітності слід різко скоротити споживання кондитерських виробів, цукерок, варення, оскільки вони дуже впливають на збільшення маси тіла жінки і дитини. Оптимальна кількість цукру – 40-50 г на день.

Для гармонійного розвитку плода, слід обов’язково брати мінерально-вітамінні комплекси, звичайно, після консультації лікаря.

За добу майбутня мама повинна вживати 2-2,5 л рідини. Однак це загальна кількість, що включає в себе воду, яка міститься у фруктах, овочах, супах. Вільна рідина повинна становити 1-1,5 л. А в останні два тижні, коли підвищується схильність до набряків, за добу в організм має надходити не більше 1 л води, включаючи чай, молоко, соки, супи, киселі.

Приблизний раціон

У першій половині вагітності приблизний щоденний раціон харчування вагітної жінки розділений на чотири.

Приблизний раціонНаприклад :

  • Перший сніданок (7-8 год ранку): омлет, тушковані кабачки з морквою, стакан апельсинового соку;
  • Другий сніданок (10-11 год ранку): сир зі сметаною, склянка молока;
  • Обід (13-14 год дня): суп з фрикадельками, гречана каша з тюфтельками, салат з помідорів і огірків, чай;
  • Вечеря (18-19 год вечора): запечена, на парі чи відварена риба, тушкована капуста, стакан томатного соку.

Між їжею допускається вживання відвару шипшини і чаю без цукру, фрукти і ягоди. На ніч можна випити склянку кефіру або ряжанки.

Друга половина періоду «цікавого положення» вже включає в себе 5-6-разове харчування.

Наприклад :

  • Перший сніданок (7-8 год ранку): картопляне пюре з гуляшем, салат із помідорів і огірків, склянка соку;
  • Другий сніданок (10-11 год ранку): печиво, молоко;
  • Обід (13-14 год дня): суп гороховий з м’ясом, рис із вареною рибою, салат з капусти, відвар шипшини;
  • Підвечірок (16-17 год дня): сирна запіканка;
  • Перша вечеря (18-19 год вечора): салат зі свіжих овочів, варена телятина, чай;
  • Друга вечеря (20-21 год вечора): стакан ряжанки або кефіру.

Отже, можна зробити висновки. Щоб вагітність протікала без ускладнень, а розвиток малюка був гармонійним, намагайтеся не їсти «за двох», не змінюйте різко свої харчові звички, відмовтеся від усіх шкідливих продуктів, більше вживайте свіжих фруктів і овочів і насолоджуйтеся таким прекрасним і неповторним часом вашого життя, як виношування майбутнього малюка!