Занадто активне вживання спиртних напоїв під час застілля може змусити людину зіткнутися з багатьма неприємностями. Нікому не хотілося б втратити ясність думки і виглядати смішно. «Знати б, як пити і не п’яніти!» – напевно така думка приходила в голову багатьом. Між тим, способи, які допомагають реалізувати це бажання, існують!
Дні народження, весілля, ювілеї, новорічні свята – всі свята наші співвітчизники звикли відзначати з розмахом.
Опинившись за святковим столом, деколи так важко відмовитися в черговий раз випити «за здоров’я іменинника» або «за щастя молодих», коли всі погляди звернені в твою сторону! Як би гість не намагався утримуватися, в таких умовах легко вийти за рамки. Зберегти хороше самопочуття вдається тим, хто знає та застосовує хитрощі, що дозволяють пити і бути як «скло», тобто практично не п’яніти.
Якщо свято планувалося заздалегідь і вже на носі, можна починати готуватися до рясного прийому алкоголю. Для цього доведеться виконати кілька нескладних, але при цьому досить результативних дій.
Суть цього методу полягає в тому, що за 3-4 години до святкування потрібно випити десяту частину від кількості алкогольних напоїв, яка, за вашими припущеннями, буде випита за столом. Наприклад, якщо очікується вживання 0,5 л горілки, достатньо 50 г «попереджувальних». Ресурси печінки активізуються, і головний фільтр організму в подальшому буде більш ефективно нейтралізувати вплив етанолу.
Щоб боротися з впливом великої кількості випивки, печінка потребує посиленого відтоку жовчі. Така функція активізується прийомом таблетки Liv-52 вранці, перед вечірнім заходом. Медикамент можна замінити 50 мл сиропу шипшини або настоєм з 1 ст. л. жовчного трав’яного збору № 2 на 200 мл окропу.
Підтримати органи травлення напередодні «спиртової загрози» допоможе вітамін В6. За 1 д0бу, а потім за 4 години до моменту, коли потрібно почати пити, як це роблять всі, і не п’яніти, слід прийняти по 70 мг препаратів, що містять піридоксин. Вітрини аптек рясніють такими засобами.
За двоє діб до відзначення знаменної дати необхідно збагатити меню продуктами, які є джерелами йоду. Це дари моря (мідії, кальмари, креветки, краби, ламінарія), риба (тунець, лосось, палтус, тріска, оселедець, камбала), а також часник, цибуля, томати, зелень, цитрусові. Таке меню призведе до того, що щитовидна залоза виробляє багато гормонів, які сприяють знешкодженню алкоголю.
Швидше переварити алкоголь допомагають деякі медикаменти. За день до «вживання» можна випити 0,4 г аспірину. Таблетками-рятівниками можуть стати бурштинова кислота (приймають у дозі, вказаній в інструкції, за годину до застілля), Мезим, Глутаргін, АлкоКлин (1,7 г засобу за 1,5 години до настання часу Х).
Цей спосіб того, як пити горілку і не п’яніти, підходить людям, у яких сп’яніння настає навіть після невеликої кількості спиртного. Припустимо, що вас вмовлять випити 1-2 чарочки. Протягом близько 40 хвилин після спустошення чарки голова залишиться світлою, якщо до цього вжити 25-50 мл соняшникової олії. Вона створить на стінках шлунка плівку, яка буде перешкоджати всмоктуванню спирту в кров. Але треба враховувати, що після закінчення зазначеного часу алкоголь все ж вдарить у голову.
Трапляється, що людина потрапляє «з корабля на бал», і у неї немає можливості зміцнити свій організм перед випробуванням на міцність. Як не п’яніти, коли потрібно багато пити без підготовки? Запам’ятайте кілька простих правил, і це у вас вийде.
Страви, які ви обираєте в якості закуски, повинні бути нежирними, переважно рослинними, багаті аскорбіновою кислотою і мають сечогінну дію. Головне правило – їжа не повинна сильно обтяжувати печінку. Відмінна закуска – скибочка лимона зі шкіркою: в ній міститься пектин, який нейтралізує алкоголь. Гарні закуски з гліцином: юшка, заливна риба, мармелад.
Прийом напоїв з етанолом поєднуйте з безалкогольною рідиною, тому що вона забезпечує і прискорює виведення токсинів природним шляхом. Але газована вода і напої з великим вмістом цукру для цієї мети не підійдуть. Перші провокують подразнення слизової шлунка, а другі посилюють дію етилового спирту. Наповнюйте келихи кислими соками з лимонів, яблук, винограду або звичайною водою. Але перед тим як слідувати цій пораді, прийміть до уваги, що соку або води не повинно бути більше, ніж алкоголю, інакше доведеться зіткнутися з набряклістю.
Етанол швидше потрапляє в кров через стінки рота, а не через шлунок.
Якщо перед випивкою підстрахувати себе желеподібними жовтком і білком, попадання в кров шкідливих сполук буде ускладнено.
Між тостами завжди знайдеться вільний час. Намагайтеся витратити його з розумом – пройдіться, візьміть участь у рухомий конкурсній грі, потанцюйте. Завдяки руху токсини будуть інтенсивніше виводитися з організму.
Цілком підійде звичне активоване вугілля, яке відмінно поглинає отруйні речовини. Через 2 години після прийому ліків відвідайте туалет, щоб позбутися алкоголю, який увібрав у себе засіб.
Ознайомившись з порадами, як пити і не п’яніти, не забувайте, що кожен організм має свої індивідуальні особливості. Тому доведеться перевіряти на практиці, які методи найбільш ефективні саме для вас. Перед вживанням медикаментів прочитайте інструкцію і переконайтеся, що вони вам не протипоказані, ніколи не поєднуйте препарати «для посилення ефекту». Будьте розсудливими – і ви не залишите сп’янінню ні єдиного шансу зіпсувати вам свято і подальше життя!