Гемоглобін є залізовмістким білком організму людини і тварини, основна функція якого – транспортування кисню до органів і тканин. При його зниженні, клітини страждають від нестачі кисню, тобто, не харчуються повноцінно.

гемоглобин6

Норма гемоглобіну:

  • Жінки – від 120 до 140 г/л;
  • Чоловіки – від 130 до 160 г/л;
  • Діти (залежно від віку змінюється);
  • Вагітні – від 110 до 140 г/л

Основними ознаками зниження гемоглобіну є задишка, млявість, постійна втома, блідість, головний біль, учащенность серцебиття, розшарування й ламкість нігтьових пластин.

Продукти, що підвищують гемоглобін у крові

Так як залізо – основної становить гемоглобіну, продукти багаті цим мікроелементом і будуть продуктами, які підвищують гемоглобін у крові.

Це продукти:

  • Багаті залізом – м’ясо, м’ясні субпродукти (нирки, печінка, язик, серце), кролятина, молюски, морська капуста, квасоля, патока, яєчний жовток, пшеничні висівки; зелені овочі – цибулю, зелень, бадилля редиски, гірчиці, моркви, ріпи, листя кульбаби, щавель, зелений горошок, кропива; білі гриби, горох, гречка, редис, капуста, сочевиця, сирі томати, часник, хрін; суниця, малина, вишня, полуниця, слива, абрикоси, персики, порічки, сухофрукти;
  • Помірно містять – картопля, сардини, аґрус, диня, буряк, свинина, баранина, ковбаса, сосиски, рис, яйця, кизил, шпинат, кетова ікра, мед, круп’яні вироби;
  • Бідні залізом – молоко, вершки, вершкове масло, сир, яєчний білок, помідори, салати, кукурудза, банани, ананаси, лимони, виноград, мандарини, апельсини, баклажани, кабачки, огірки.

З них – молочні продукти, якими харчуватися краще окремо, уповільнюють всмоктування такого необхідного організму заліза.

Деякі продукти навпаки сприяють вирівнюванню гемоглобіну, вони як каталізатори, збільшують поставки заліза в кров. Один з них – вітамін С (аскорбінова кислота). Ось тому в раціоні повинні переважати продукти, що містять цей вітамін в соках, так і в самій їжі.

А от кальцій, абсолютно не поєднується з їжею, багатої на залізо, протистоячи засвоєння такої їжі. Крупи і злакові культури, також чинять негативний, що зв’язує дію на залізовмісні продукти харчування.

Допоможуть народні засоби:

гемоглобин5

  • Візьміть буряковий (свіжовичавлений), морквяний і томатний соки. Пийте за півгодини до їди по склянці. Ефективніше пити натщесерце;
  • Готуємо фруктовий салатик. Нам знадобляться кислі яблука, ягоди барбарису і лимон. Пропорцію підбираємо за смаком, додаємо вершки чи згущене молоко;
  • Запікаємо яблука в духовці, їмо по одному натщесерце вранці;
  • Натираємо в рівних пропорціях моркву і зелене яблуко, заправляємо сметаною;
  • П’ємо сік з граната або їмо сам фрукт;
  • Приголомшливий ефект має суміш з ягід смородини, горобини, шипшини;
  • Яловичину збризкуйте лимонним соком – корисно і смачно;
  • Пийте сік подорожника три рази на день, за 30 хвилин до їжі;
  • Заливаємо кагором листя берези і кропиви, наполягаємо, приймати по ложці.

Які причини заважають підвищенню гемоглобіну:

гемоглобин3

1. нездоровий спосіб життя;

2. стреси;

3. відсутність повноцінного відпочинку;

4. шкідливі звички;

5. занедбаність хвороби;

6. зловживання чаєм і кавою (вимивають залізо).

Продукти, що підвищують гемоглобін вагітним

Під час вагітності організм жінки повинен бути насичений вітамінами, мінералами і іншими корисними речовинами в такій кількості, щоб їх вистачало обом – як матері, так і майбутньої дитини.

Нормальний рівень гемоглобіну у жінки від 120 до 140 г/л крові, однак його кількість в крові при вагітності може змінюватися. Причинами цього є стреси, перебудова гормонального фону, перевантаження внутрішніх органів, які працюють в подвійному режимі і повинні отримувати дозу заліза більше.

Щоб підтримати нормальний рівень гемоглобіну в крові звичайній людині достатньо в день від 5 до 15 мг заліза, тоді як вагітній жінці – від 15 до 18 мг щодня. У свою чергу, дефіцит заліза знижує рівень гемоглобіну, а це дуже серйозна проблема для вагітної жінки, тому що гемоглобін – основний провідник і транспортувальник кисню.

В результаті цього виникає кисневе голодування матері і дитини, що страждає імунна система і що найстрашніше – виникає ризик уповільненого розвитку плода. Ось тому дуже важливо тримати гемоглобін вагітної в нормі і постійно за цим стежити.

А допоможе у цьому спеціальне харчування, яке дещо відрізняється від звичайного харчування людини. Що ж це за харчування, якими продуктами підвищують гемоглобін?

До продуктів, підвищує гемоглобін у вагітних, відносяться:

  • М’ясні – серце, нирки, язик, печінка;
  • Крупи – гречка, жито, всі бобові;
  • Овочі – помідори, зелені овочі, буряк, молода картопля, гарбуз, зелений;
  • Фрукти – гранати, груші, яблука, сливи, абрикоси, хурма, персики, айва;
  • Ягоди – чорниця, полуниця, смородина, журавлина, суниця;
  • Соки – морквяний, гранатовий, буряковий, яблучний (червоні плоди).

Також ікра, чорний шоколад, волоські горіхи, сухофрукти.

вагітних це важливо знати:

гемоглабин

  1. замість чорного чаю, який не сприяє засвоєнню заліза, пийте зелений;
  2. вагітним не можна вживати печінку, містить вітаміни А і D, оскільки існує великий ризик передозування;
  3. можна підвищити гемоглобін гранатовим соком, але з ним треба бути обережним, так як він провокує запор;
  4. залізо засвоїться краще, якщо железосодержащую їжу вживати з продуктами, багатими на вітамін С, це може бути каша з фрешем, котлета з томатним соком, мікс з фруктових та овочевих соків;
  5. несумісні продукти багаті кальцієм і залізом.

Рецепти харчування, підвищують гемоглобін у вагітних:

  • П’ємо відвари з листя суниці;
  • Перед їжею корисно вживати мед з часником;
  • Змішуємо ? склянки відвару кропиви і півсклянки червоного вина, приймати теплому вигляді по ложці;
  • Півсклянки промитої гречаної крупи заливаємо склянкою кефіру і залишаємо на ніч, каша готова;
  • Беремо по півсклянки яблучного соку і журавлинного морсу, додаємо столову ложку бурякового соку, перемішуємо і п’ємо;
  • Перемелюємо стакан волоських горіхів з сирої гречаної крупи, туди ж додаємо мед, перемішуємо, приймати щодня по столовій ложці;
  • Беремо в рівній пропорції курагу, горіхи, родзинки, мед, і два лимона перемелюємо і перемішуємо, приймати по три ложки на день. Дуже зміцнюємо імунітет;
  • Перемішуємо півсклянки яблучного соку з ? бурякового та морквяного соку, п’ємо два рази на день;
  • Беремо по 100 мл бурякового та морквяного соку, перемішуємо і п’ємо.

Всі вищевикладені поради, плюс повноцінний відпочинок, помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, відсутність шкідливих звичок і заняття спортом, допоможуть вам знайти здоров’я і радість життя!