Гемоглобін є залізовмістким білком організму людини і тварини, основна функція якого – транспортування кисню до органів і тканин. При його зниженні, клітини страждають від нестачі кисню, тобто, не харчуються повноцінно.
Норма гемоглобіну:
Жінки – від 120 до 140 г/л;
Чоловіки – від 130 до 160 г/л;
Діти (залежно від віку змінюється);
Вагітні – від 110 до 140 г/л
Основними ознаками зниження гемоглобіну є задишка, млявість, постійна втома, блідість, головний біль, учащенность серцебиття, розшарування й ламкість нігтьових пластин.
Продукти, що підвищують гемоглобін у крові
Так як залізо – основної становить гемоглобіну, продукти багаті цим мікроелементом і будуть продуктами, які підвищують гемоглобін у крові.
З них – молочні продукти, якими харчуватися краще окремо, уповільнюють всмоктування такого необхідного організму заліза.
Деякі продукти навпаки сприяють вирівнюванню гемоглобіну, вони як каталізатори, збільшують поставки заліза в кров. Один з них – вітамін С (аскорбінова кислота). Ось тому в раціоні повинні переважати продукти, що містять цей вітамін в соках, так і в самій їжі.
А от кальцій, абсолютно не поєднується з їжею, багатої на залізо, протистоячи засвоєння такої їжі. Крупи і злакові культури, також чинять негативний, що зв’язує дію на залізовмісні продукти харчування.
Допоможуть народні засоби:
Візьміть буряковий (свіжовичавлений), морквяний і томатний соки. Пийте за півгодини до їди по склянці. Ефективніше пити натщесерце;
Готуємо фруктовий салатик. Нам знадобляться кислі яблука, ягоди барбарису і лимон. Пропорцію підбираємо за смаком, додаємо вершки чи згущене молоко;
Запікаємо яблука в духовці, їмо по одному натщесерце вранці;
Натираємо в рівних пропорціях моркву і зелене яблуко, заправляємо сметаною;
П’ємо сік з граната або їмо сам фрукт;
Приголомшливий ефект має суміш з ягід смородини, горобини, шипшини;
Яловичину збризкуйте лимонним соком – корисно і смачно;
Пийте сік подорожника три рази на день, за 30 хвилин до їжі;
Заливаємо кагором листя берези і кропиви, наполягаємо, приймати по ложці.
Які причини заважають підвищенню гемоглобіну:
1. нездоровий спосіб життя;
2. стреси;
3. відсутність повноцінного відпочинку;
4. шкідливі звички;
5. занедбаність хвороби;
6. зловживання чаєм і кавою (вимивають залізо).
Продукти, що підвищують гемоглобін вагітним
Під час вагітності організм жінки повинен бути насичений вітамінами, мінералами і іншими корисними речовинами в такій кількості, щоб їх вистачало обом – як матері, так і майбутньої дитини.
Нормальний рівень гемоглобіну у жінки від 120 до 140 г/л крові, однак його кількість в крові при вагітності може змінюватися. Причинами цього є стреси, перебудова гормонального фону, перевантаження внутрішніх органів, які працюють в подвійному режимі і повинні отримувати дозу заліза більше.
Щоб підтримати нормальний рівень гемоглобіну в крові звичайній людині достатньо в день від 5 до 15 мг заліза, тоді як вагітній жінці – від 15 до 18 мг щодня. У свою чергу, дефіцит заліза знижує рівень гемоглобіну, а це дуже серйозна проблема для вагітної жінки, тому що гемоглобін – основний провідник і транспортувальник кисню.
В результаті цього виникає кисневе голодування матері і дитини, що страждає імунна система і що найстрашніше – виникає ризик уповільненого розвитку плода. Ось тому дуже важливо тримати гемоглобін вагітної в нормі і постійно за цим стежити.
А допоможе у цьому спеціальне харчування, яке дещо відрізняється від звичайного харчування людини. Що ж це за харчування, якими продуктами підвищують гемоглобін?
До продуктів, підвищує гемоглобін у вагітних, відносяться:
Також ікра, чорний шоколад, волоські горіхи, сухофрукти.
вагітних це важливо знати:
замість чорного чаю, який не сприяє засвоєнню заліза, пийте зелений;
вагітним не можна вживати печінку, містить вітаміни А і D, оскільки існує великий ризик передозування;
можна підвищити гемоглобін гранатовим соком, але з ним треба бути обережним, так як він провокує запор;
залізо засвоїться краще, якщо железосодержащую їжу вживати з продуктами, багатими на вітамін С, це може бути каша з фрешем, котлета з томатним соком, мікс з фруктових та овочевих соків;
несумісні продукти багаті кальцієм і залізом.
Рецепти харчування, підвищують гемоглобін у вагітних:
П’ємо відвари з листя суниці;
Перед їжею корисно вживати мед з часником;
Змішуємо ? склянки відвару кропиви і півсклянки червоного вина, приймати теплому вигляді по ложці;
Півсклянки промитої гречаної крупи заливаємо склянкою кефіру і залишаємо на ніч, каша готова;
Беремо по півсклянки яблучного соку і журавлинного морсу, додаємо столову ложку бурякового соку, перемішуємо і п’ємо;
Перемелюємо стакан волоських горіхів з сирої гречаної крупи, туди ж додаємо мед, перемішуємо, приймати щодня по столовій ложці;
Беремо в рівній пропорції курагу, горіхи, родзинки, мед, і два лимона перемелюємо і перемішуємо, приймати по три ложки на день. Дуже зміцнюємо імунітет;
Перемішуємо півсклянки яблучного соку з ? бурякового та морквяного соку, п’ємо два рази на день;
Беремо по 100 мл бурякового та морквяного соку, перемішуємо і п’ємо.
Всі вищевикладені поради, плюс повноцінний відпочинок, помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, відсутність шкідливих звичок і заняття спортом, допоможуть вам знайти здоров’я і радість життя!