Зазвичай людина замислюється про те, які продукти краще вживати для зміцнення імунітету, для схуднення або набору м’язової маси. Дуже популярні омолоджуючі вітамінні, білкові дієти, навіть розроблений спеціальний раціон для підвищення лібідо. А ось про те, яке харчування необхідне для головного мозку, замислюються одиниці.

Між тим вже доведено: певні продукти безпосередньо впливають на інтенсивність і якість роботи цього важливого органу, сприяють поліпшенню пам’яті, підвищують концентрацію уваги, захищають від нервових стресів.

Правильне харчування може допомогти успішно скласти іспит, підготуватися до доповіді, виконати складну аналітичну роботу. А якщо діагностовано патології кровоносних судин та нервової системи, струс головного мозку або інсульт, то відкоригувати раціон потрібно обов’язково.

Цікавий факт: головний мозок здатний обробляти отриману інформацію в кілька разів швидше, ніж комп’ютер середньої потужності. А електроенергії, яка при цьому генерується, достатньо, щоб запалити звичайну лампочку.

Які речовини необхідні для головного мозку

Головний мозок – це центр управління всіма органами і системами людини. Якщо живлення його клітин недостатнє, це відразу позначається на їх функціонуванні і загальному самопочутті.

У головному мозку здійснюється аналіз всієї інформації, яка надходить: одні відділи сприймають її, інші обробляють, треті відповідають за розсилку відповідних імпульсів до різних органів.

Щодня, щохвилини і щосекунди головний мозок виконує колосальну роботу – навіть коли людина спить. Природно, йому потрібна для цього енергія, яка надходить від продуктів харчування.

Які речовини потрібні для живлення головного мозку в першу чергу?

  1. Глюкоза. Ця речовина – основне джерело енергії для головного мозку, вона потрібна для поліпшення пам’яті і стабільної роботи нервової системи. Найкраще глюкоза засвоюється з меду, сухофруктів. Швидко отримати її можна з шоколаду, карамельок, звичайного цукру.
  2. Магній. Зараз цей мікроелемент згадується дуже часто, якщо мова йде про нервовий стрес, напруженість, перевтому, зниження пам’яті і погіршення концентрації уваги. Всі ці симптоми говорять про неполадки в роботі головного мозку, які викликаються дефіцитом магнію. Містять цю речовину свіжа зелень, бобові, злакові й продукти, у складі яких вони є (цільнозерновий хліб або йогурт зі злаками).
  3. Жирні поліненасичені кислоти Омега-3. Ці мікроелементи теж сьогодні у всіх на вустах. При поганій пам’яті та зниженні працездатності лікарі рекомендують доповнити харчування вітамінними комплексами, в складі яких переважають ці речовини. У натуральному вигляді їх можна отримати з таких продуктів: морська риба і морепродукти підвищеної жирності, ікра, рослинні олії, горіхи. Також ці кислоти потрібні для підтримання еластичності і прохідності судин, профілактики скупчення холестерину і розвитку атеросклерозу.
  4. Лецитин. Ця речовина є сильним антиоксидантом, вона бере участь у виробленні холіну, необхідного для безперебійної та якісної роботи головного мозку. Міститься лецитин в м’ясних продуктах, яйцях, сої та рибі.
  5. Вітаміни групи В. При поганій пам’яті, швидкій стомлюваності, схильності до нападів агресії, дратівливості і депресії препарати магнію доповнюють цими вітамінами. Вони необхідні для повноцінного функціонування головного мозку кожен день, не тільки в періоди підвищених навантажень. Отримати вітаміни В, можна з таких продуктів, як печінка, яєчний жовток, мізки, субпродукти, квасоля, кукурудза і сочевиця.
  6. Залізо. Дефіцит цього мікроелемента стає в першу чергу причиною зниження гемоглобіну і розвитку анемії. Але при цьому також дуже сильно страждають судини, нервова система і головний мозок. Регулярно поповнювати запаси заліза в організмі можна, вживаючи такі продукти, як печінка, язик, гранати, вишні, гречка, буряк, шпинат, яблука.
  7. Аскорбінова кислота. Допомагає повноцінно засвоювати залізо, а крім того, підвищує еластичність судин, виводить токсини, попереджає старіння клітин і омолоджує їх. Для підтримки головного мозку у меню потрібно обов’язково включати журавлину, цитрусові, чорницю, чорну смородину, болгарський перець, обліпиху, шипшину.
  8. Вітамін К. Про цей мікроелемент мало хто чув. А він життєво необхідний для головного мозку, так як уповільнює старіння і відмирання його клітин. Найбільше його в капусті, зокрема, в брокколі та брюссельській. Ось чому батьки змушують школярів вживати ці продукти – вітамін D, яким вони багаті, стимулює пізнавальні здібності головного мозку і розширює його ресурси.

І ще одна речовина, яка теж необхідна головному мозку, але про яку чомусь неприємно згадувати – це чиста вода. При зневодненні організму, як і при нестачі кисню, клітини головного мозку починають дуже швидко відмирати і руйнуватися. Тому, якщо передбачається серйозна робота, потрібно більше пити – але не кави та чаю, а звичайної води. Експерти рекомендують розчиняти у воді порошок глюкози, тоді діяльність головного мозку активується дуже швидко.

Продукти для живлення мозку

Тканини головного мозку складаються з клітин двох видів:

  • сірих мозкових;
  • білих нервових – нейронів.

Відмітимо, що у маленьких дітей нейронів у кілька разів більше, ніж у дорослих, вони активні і життєздатні. Але так, як не використовуються за призначенням, то швидко відмирають – в результаті доросла людина користується лише 3-4% клітин головного мозку!

Трохи виправити ситуацію можна за допомогою правильно складеного раціону. Вживаючи щодня певні продукти протягом декількох тижнів, можна помітити, наскільки поліпшується пам’ять, заспокоюються нерви, підвищується працездатність, легше переносяться навантаження.

Отже, список продуктів, які варто їсти в період підвищеної активності головного мозку, виглядає так:

  1. Сніданок – вівсяна каша з курагою, родзинками і горіхами, або фруктовий салат з цитрусовими, заправлений медом, або омлет зі шпинатом та склянка свіжовичавленого соку з цитрусових.
  2. Перекус – злаковий батончик з горіхами і сухофруктами, або тост з цільнозернового хліба з зеленим салатом, курятиною або тунцем.
  3. Обід – смажена печінка, салат з томатів і болгарського перцю, або яловичий стейк з брокколі чи лосось на грилі і морквяний салат з рослинним маслом та соком лимона.
  4. Полудень – фруктовий салат, лісові ягоди зі сметаною або йогуртом і медом, тост з цільнозернового хліба з твердим сиром.
  5. Вечеря – сирна запіканка з сухофруктами і медом, салат з квасолі, кукурудзи, солодкого перцю і свіжої зелені, рагу з індички з овочами, запечена скумбрія з рисом і брюссельською капустою.

Обов’язково потрібно пити якомога більше чистої води та фруктових соків, додатково можна приймати риб’ячий жир, препарати магнію, заліза, аскорбінову кислоту. Якщо відчувається сильна втома, стимулювати клітини головного мозку потрібно не черговою порцією кави, а скибочкою чорного шоколаду. Швидко зарядить енергією жменя родзинок, пара мандаринів, напій з теплої води, столової ложки меду і соку половинки лимона.

Раціон харчування при струсі головного мозку

При струсі головного мозку, після перенесеного інсульту або сильної перевтоми важливо дотримуватись правильного харчування – тоді потерпілі клітини головного мозку відновляться швидше.

У раціоні обов’язково повинні бути м’ясо, молоко, яйця, злаки, мед, але при цьому не можна переїдати, адже пацієнт дотримується постільного режиму і рухається після струсу або інсульту дуже мало.

Щоб їжа легше засвоювалася, всі страви готують на пару, відварюють або запікають. Солі і спеції використовують мінімум. І, звичайно ж, не можна забувати про питний режим — головний мозок, та й весь організм буде вам вдячний.