Холестерин відноситься до органічних сполук мембран всіх живих організмів. Його вироблення здійснюється багатьма органами людського організму (нирками, печінкою, наднирниками і кишечником, статевими залозами). Ззовні надходить лише 20% цієї речовини, інші 80% мають ендогенне походження.
Холестерин, всупереч поширеній думці про його шкоду, необхідний і виконує багато функцій в організмі: він забезпечує навіть при широкому діапазоні перепаду температури стабільність мембран клітин, з його участю відбувається синтез вітаміну D, стероїдних гормонів наднирковими (альдостерон і кортизол), гормонів жіночої статевої системи (прогестерон і естроген), тестостерону.
Останні дані говорять про важливу роль цього з’єднання в роботі синапсів в головному мозку, регуляції імунітету, зокрема, захист від онкологічної патології.
В організмі холестерин перебуває у вигляді сполук: ліпопротеїнів високої і низької щільності. Неправильне співвідношення або високий рівень цих речовин веде до серйозних хвороб, насамперед серцево-судинної системи.
Холестерин має шкідливою дією, якщо його норма завищена. Вважається, що півмільйона смертей в рік від захворювань серця і судин в США викликано саме порушенням співвідношення «корисного» і «шкідливого» холестерину.
тобто в крові таких хворих був завищений рівень ліпопротеїну з низькою щільністю і занижені показники ліпопротеїнів високої щільності. Ці дві речовини знаходяться в крові як сполуки білка і ліпідів, їх нестабільний співвідношення призводить до появи на стінках судин жирових відкладень.
Ліпопротеїни високої щільності очищають внутрішню стінку судин від атеросклеротичних відкладень, жири низької щільності транспортуються з печінки в судини, де прикріплюються до внутрішньої стінки, викликаючи розвиток атеросклерозу.
Іноді знаходиться в крові холестерин проходить процес окислення, що дає йому можливість проникати в судинну стінку, це небезпечно розвитком атеросклерозу.
Організм захищається від такого холестерину за допомогою антитіл, однак, запалення створює умови для ще більшого пошкодження стінок судин.
Окислений холестерин бере участь у зниженні рівня окису азоту, що несприятливо позначається на роботі серця і судин.
Норма холестерину в крові трохи відрізняється у осіб різної статі:
Фракції сполук ліпідів у крові повинні бути такими:
Перш за все, в цьому допоможуть добавки і деякі продукти харчування:
Норма рівень хорошого холестерину в крові досягається шляхом нескладних заходів і дотримання дієти.
Існують фактори ризику, які призводять до підвищення вмісту холестеролу в організмі.
Норма холестерину в крові для людини досягається шляхом вдосконалення способу життя і відмови від деяких шкідливих звичок:
Тому дотримання дієти є важливим кроком для зниження рівня холестерину.
Холестерин крові у людини знижується на 15% при правильно складеному раціоні харчування, що позитивно відбивається на статистиці серцево-судинної патології.
В харчуванні необхідно знизити кількість тваринного жиру, за рахунок якого може підвищитися рівень ліпопротеїнів низької щільності. Замініть тваринний жир рослинним або риб’ячим, це помітно позначиться на стані судин і серця.
З м’ясних продуктів віддавайте перевагу пісному м’ясу, рибі, очищеним від шкіри і жиру. Не рекомендується вживати субпродукти (печінка, мозок і нирки), так як вони здатні значно підвищити холестерин в крові.
При заправці і приготуванні страв рекомендується замінити тваринні жири рослинними. Це оливкова, соєва та соняшникова олії. Намагайтеся максимально замінити жир тваринного походження рослинними маслами.
Зменшіть вживання курячих яєць, а саме – їх жовтка. У ньому міститься досить багато екзогенного холестерину. Білки можна вживати без особливих обмежень. По можливості замініть курячі яйця перепелиними.
З молочної продукції віддавайте перевагу знежиреному молоку, сиру або йогурту. У них міститься не меншу кількість корисних мікро – і макроелементів, але вміст шкідливих жирів незначне.