Все більше людей відмовляються від вживання ліків, віддаючи перевагу народним рецептам. Природа подарувала людині величезну кількість різних рослин, які допомагають у лікуванні захворювань. Сьогодні увагу заслужили корисні властивості ірги. Ягоди цієї рослини чимось схожі на чорну смородину.
Знайти рослину можна в дикій природі, також рослину можна виростити на своїй присадибній ділянці. Є багато різних видів, які відрізняються зовнішнім виглядом, а також смаком плодів.
Щоб мати можливість насолоджуватися смаком і користю ірги, її можна заготовлювати про запас. До того ж навіть після термічної обробки, в ягодах зберігається велика кількість вітамінів і мінералів.
Що цікаво, в народній медицині використовуються всі частини рослини: квіти, ягоди, листочки, кора і коріння.
Давайте детальніше розберемося у властивостях цієї диво-ягоди:
Важливо пам’ятати, що ірга може не тільки допомогти в лікуванні, а й нашкодити організму. Як і будь-який інший продукт, вона може викликати алергічні реакції. Відмовитися від ягід варто при зниженому тиску.
Існує багато варіантів, які будуть служити прекрасним доповненням до основного лікування. Листя найкраще заготовити в травні, а кору зібрати восени.
Розглянемо кілька варіантів, якими може користуватися кожен, за винятком людей з протипоказаннями:
Оскільки зберігати свіжі ягоди круглий рік неможливо, є кілька способів, які дозволяють вирішити це питання. Приміром, їх можна засушити. Для цього розкладіть плоди на деко і відправте в духовку на кілька годин.
Температура повинна бути невеликою, а також рекомендується відкрити дверцята духовки. Ще плоди можна заморозити. Важливо, щоб вони були сухими. Розкладіть їх на деко в один шар і відправте в морозилку на кілька годин, а після складіть у пакет.
Варто також сказати, що з свіжозібраних плодів добути сік дуже складно, але якщо залишити їх на тиждень, складеними в шари висотою близько 5 см, то можна буде отримати близько 70% соку. Крім цього, існує велика кількість рецептів заготівлі ірги на зиму, зараз ми про них і поговоримо.
Інгредієнти:
Приготування. Спочатку видавіть сік з ягід, для цього використовуйте будь-який зручний спосіб. Додайте до нього невелику кількість води і прокип’ятіть. Потім процідіть відвар, з’єднайте з цукром і додайте решту води. Отриманий морс необхідно настоювати протягом дня. Напій чудово втамовує спрагу. Зберігати його потрібно в холодильнику.
Інгредієнти:
Приготування. Важливо брати стиглі і немиті ягоди, щоб активувати процес бродіння. Почніть з сиропу. Для цього воду, поставте на вогонь, і як вона закипить, додайте цукор постійно помішуючи. Варіть протягом 15 хв. на мінімальному вогні. Потім, відіжміть 1 л соку і з’єднайте його з сиропом – це буде сусло. Щоб викликати бродіння, отриманий склад перекладіть в скляну пляшку.
Закрийте отвір пластиліном, залишивши дірку для трубки. Один кінець не повинен торкатися рідини, а інший кінець опустіть у склянку з водою. Це допоможе запобігти потраплянню повітря. Бутель відправте в тепле місце на 3 тижні. Про те, що бродіння закінчилося, буде свідчити освітлення рідини.
Після закінчення часу процідіть рідину і перелийте в пляшки, які необхідно закрити. Відстоюйте вино протягом 4-х міс. Існують і інші рецепти вина з ірги, в яких можуть бути використані додаткові інгредієнти. До речі, ви можете замінити пластилін і трубку медичною рукавичкою.
Якщо бродіння через 5 днів не почалося, то додайте в напій закваску. Для цього з’єднайте 2 ст. ягід, розім’ятих з 200 г цукру і 1 ст. води, і залиште все настоюватися протягом 5-ти днів.
Інгредієнти:
Приготування. Іргу необхідно перебрати, ретельно помити і перекласти в банку. Туди ж залити окроп, щоб він покрив ягоди. Накрити банку кришкою і залишити до охолодження. Після цього перелити воду з банки в каструлю і додати ще рідини, щоб в результаті її вистачило до горла банки.
Доведіть рідину до кипіння. У банку насипте цукор, а зверху залийте окропом до горлечка. Залишилося лише закатати, і компот на зиму готовий.
Інгредієнти:
Приготування. Щоб приготувати пюре необхідно ягоди бланшувати в окропі і протерти через сито. З’єднайте його з цукром і желатином, який необхідно попередньо розвести у воді. Все ретельно змішати і варити на мінімальному вогні протягом 15 хв.
Якщо ви хочете зберігати мармелад, то розділіть його по банкам. Рецепт можна урізноманітнити, додавши в нього інші інгредієнти, наприклад, цедру лимона для пікантності.
Інгредієнти:
Приготування. Ягоди потрібно ретельно помити, з’єднати з цукром і залишити на деякий час, поки сік, який виділився, не закриє плоди. Після цього поставте ємність на мінімальний вогонь і кип’ятіть протягом 5-ти хв. постійно помішуючи. Залиште остигати і знову закип’ятіть на 5 хв. Повторіть процес ще раз. Залишилося тільки розподілити по банкам.
Збираємо, готуємо і насолоджуємося
Як ви бачите в невеликих ягідках, та й в усій рослині, міститься величезна кількість корисних речовин, які важливі для кожної людини.
Вживайте їх при лікуванні, а також в якості профілактики. Тепер ви знаєте, як правильно заготовити іргу, щоб мати можливість у будь-який час не тільки насолодитися її смаком, а й поповнити вітамінний баланс.