Лохина зазвичай росте на болотах з мохами, і друга її назва – п’яниця або дурниця. Але ця назва не справедлива, тому що ні листя, ні плодів, ні квітів, ні гілки не діють, як дурман і не опьяняют людину.
Справа в тому, що постійний супутник лохини – багно болотне, ось воно і дурманить своїм запахом, який виходить не тільки від квітів, але навіть і від гілок.
Багно насичений ефірними маслами, які, випаровуючись, просто одурманюють всіх, хто з’явився поруч для збору чорниці, але через незнання всі ці властивості люди приписали ягодам.
Лохина – це невисокий, приблизно один метр заввишки, кущ, який має густі вигнуті, гладкі на дотик гілки сірого кольору. Листя цієї рослини довжиною близько трьох сантиметрів овальної форми, а цвіте вона рожевими або білими дрібними квітами. Плоди бувають сині з нальотом, дуже соковиті і їстівні ягідки в діаметрі до 1-1,2 см.
Чим же корисна ця ягода? Лохина – це й джерело вітамінів, і лікарська рослина, і прекрасний продукт для кулінарії. Давно помічено, що, вживаючи ці ягідки, людина зміцнює стінки судин і нормалізує роботу серця.
Крім того, лохина позитивно впливає на роботу кишечника, підшлункову залозу, уповільнює старіння нервових клітин і, відповідно, головного мозку. Також вона служить захистом від радіоактивного випромінювання і володіє рядом корисних дій на організм людини, що ефективно впливає на атеросклероз, допомагає при ревматизмі, гіпертонії, ангіні і ряді інших захворювань.
Ефективно допомагає діабетикам, знижуючи рівень цукру в крові, відновлюючи тканини і нормалізує обмін речовин. Якщо ягоди приймати регулярно, з очей буде зніматися напруга, і зір відновиться.
Листя малини заварюють, і відвар дають пити як проносне, а якщо у відвар додати ще й гілки, то його цілющі властивості допоможуть тим, у кого проблеми з серцем. Сік з голубики дуже корисний при хворобах шлунково-кишкового тракту, при лихоманці, особливо людям, які працюють на шкідливих виробництвах.
Для підтримки тонусу і життєвої сили, блакитні ягідки корисно вживати літнім людям. Вони містять велику кількість антиоксидантів, саме з цією особливістю пов’язують її властивість гальмувати і перешкоджати утворенню ракових клітин.
Калорійність цієї ягоди всього 61 на сто грамів продукту. Саме за такої низької калорійності лохину називають дієтичним продуктом.
В ягодах вчені знайшли дуже багато корисних речовин, у тому числі: всі вітаміни групи В, каротин, аскорбінову кислоту, флавоноїди, вітаміни К, Р, РР, провітамін А, амінокислоти.
Зберігати ягідки потрібно при низьких, від – 15 градусів, температурах, в щільно закритих ємностях.
Враховуючи, що лохина володіє прекрасними смаковими якостями, її збирають і для вживання в сирому вигляді, і для її переробки і використання в кулінарії. Наприклад, варять варення, причому рецепт дуже простий: на один кілограм ягід беруть трохи більше цукру, приблизно 1,2 кг.
З цукру і 300 мл води варять сироп і заливають ягоди на 4 години. Після чого маса вариться на повільному вогні до готовності і розливається по банкам.
Крім варення можна приготувати пиріг, а також компоти, желе, кисіль, муси, мафіни з лохиною і інші ласощі.
З пирогів, мабуть, найвідоміший – «Фінська пиріг з лохиною».
Для його приготування слід заздалегідь заготовити наступні інгредієнти:
Тісто потрібно готувати таким чином: в одну ємність скласти борошно, вершкове масло, сир, сіль, мигдаль, все дрібно подрібнене. Потім потрібно додати яйце і ретельно перемішати, бажано міксером.
Після цього, утворену масу потрібно викласти у форму, попередньо застеливши її папером для випічки, проколоти в кількох місцях виделкою і поставити в холодильник на годину.
Наступним кроком необхідно приготувати заливку, для чого слід добре перемішати сметану, яєчні жовтки, цукор і ванілін.
Далі все просто: вийняти тісто з холодильника, залити заливкою, викласти ягоди лохини і поставити пиріг в духовку, яка до того часу розігріта до ста вісімдесяти градусів. Через сорок хвилин пиріг готовий, а показник цього – густа начинка. Перед тим як подавати пиріг до столу його слід остудити.
А з великої кількості рецептів маффінів (по-нашому кексів) також можна вибрати саме той, що за душі і за смаком. Один з них виглядає наступним чином.
Для приготування потрібно взяти такі продукти: сто грам вершкового масла, 300 грам борошна, розпушувач – один пакетик, щіпка солі, склянка чорниці, чверть кілограма цукру, два яйця, сто грам молока, чверть чайної ложки мускатного горіха і дві чайні ложки екстракту ванілі.
Для приготування мафінів необхідно розігріти духову піч до 190 градусів, а паперові стакани – форми для тіста, злегка змастити маслом і присипати борошном. З ємності для тіста збити вершкове масло з 200 грам цукру за 6 хвилин до стану повітряного крему.
Потім по черзі потрібно додати яйця і ваніль, весь час перемішуючи, щоб маса була однорідною і, не зупиняючись, збивати до десяти хвилин, знову ж до повітряного стану маси. Зверху посіяти борошно і розпушувач, весь час перемішуючи і вливаючи молоко дрібними порціями.
Після того як компоненти з’єднаються в однорідну масу, залиште тісто в сторону і займіться ягідками.
Свіжу лохину присипте борошном з усіх сторін, і швидко додати ягоди в тісто. Якщо ягідки у вас заморожені, то присипати їх борошном не потрібно. Після цього потрібно заповнити тестом форми, але тільки наполовину, а поверхня кексів посипати сумішшю цукру і мускатного горіха.
Форми потрібно відправити в духовку і чекати поки тісто не стане золотистим. Зазвичай для цього потрібно до півгодини.
Ягідні мафіни люблять всі, за те, що тісто в них повітряний, за хрустку скоринку, ніжне м’яке тісто, а господині – за швидкість приготування.
Крім усього перерахованого вище, цю дуже корисну ягідку можна використовувати для приготування мусів, смузі, сирних десертів, запіканок і безлічі інших смаколиків!