У вашій родині щаслива подія, ваш малюк з’явився на світ. Тепер головна турбота мами – забезпечити повноцінний розвиток дитини, і питання харчування тут займає найголовніше місце.

Адже кожна мама повинна розуміти, що від якості її молока безпосередньо залежить надходження поживних речовин в організм малюка. Яке харчування є правильним при грудному вигодовуванні і дозволяє забезпечити дитину всім необхідним, ми і постараємося з’ясувати у нашій статті.

Основні принципи

Перш за все, необхідно усвідомити, що харчування мами в період грудного вигодовування має бути повноцінним, щоб молоко робило свій благотворний вплив на зростання вашого малюка. Не останню роль тут відіграє і режим, тому слідкуйте за тим, щоб прийоми їжі відбувалися в один і той же час.

мамина дієтаШвидше за все, вам цікаво буде дізнатися, що для годування малюка в материнському організмі за добу виробляється близько 1 літри молока. Щоб повноцінно забезпечити грудне вигодовування новонароджених, необхідно витратити 40 грам жирів, 10 грам білків, 70 грам лактози і приблизно 800 кілокалорій.

Цю витрату енергії потрібно відшкодовувати відповідним раціоном, який повинен бути поживнішим звичайного і містити достатню кількість рідини. Тому трав’яні чаї, свіжі соки і негазована вода повинні стати постійними супутниками годуючої матусі.

Постарайтеся зробити ваше меню різноманітним і смачним, так як прісна і однотипна їжа дуже швидко набридає і знижує настрій. Раціон повинен включати м’ясні, рибні, молочні продукти, а також каші, фрукти і овочі.

Щоб вирішити проблему закрепів, які нерідко виникають при лактації, необхідно вводити в меню сирі овочі, чорнослив, а також висівковий хліб. Тоді проблем зі стільцем новонародженого при грудному вигодовуванні також не виникне.

Як показує практика, їжа не дає повноцінне надходження вітамінів в організм, а в післяпологовий період у жінок спостерігається підвищена потреба в деяких мінералах і речовинах.

Тому варто проконсультуватися з гінекологом і приймати звичайні полівітамінні комплекси для годуючих мам. Але при цьому необхідно уважно стежити за реакцією дитини і за проявами алергії або висипаннями на тілі.

Що не можна

Раціон годуючої мами містить багато заборон, так як існує ряд продуктів, які можуть нашкодити здоров’ю малюка.

Насамперед, дієта при грудному вигодовуванні рекомендує відмовитися від продуктів, які відносяться до групи алергенів.

раціон годуючої матусіСеред них:

  • Полуниця;
  • Малина;
  • Банани;
  • Цитрусові;
  • Арахіс;
  • Креветки;
  • Раки;
  • Шоколад.

Також харчування при годуванні груддю не повинно містити продукти, які мають подразнюючу дію на слизову шлунка:

  • Наваристі рибні та м’ясні бульйони;
  • Кислі і мариновані овочі та фрукти;
  • Цибуля і часник;
  • Продукти з підвищеним вмістом цукру;
  • Продукти, які містять харчові барвники, стабілізатори і консерванти.

Молочні продукти рекомендується вибирати без добавок або віддавати перевагу наповнювачам зі смаком яблука або груші. Це дозволить уникнути можливих проблем з травленням малюка.

Алкоголь в період годування груддю є табу.

Як підвищити лактацію

Щоб повністю забезпечити малюка смачним молочком мамі корисно вживати продукти, які стимулюють лактацію. Хороші результати дають чаї з фенхелю, анісу і кмину.

Також можна проконсультуватися з фахівцем і пропити спеціальний гомеопатичний курс, який дає можливість підвищити показники гормону пролактину, який відповідає за вироблення молока у мами.

Щоб підвищити лактацію можна ввести режим харчування на вимогу малюка, а також систематично робити точковий масаж грудей і приймати теплий душ.

Також щоб забезпечити повноцінну лактацію, необхідно дотримуватися принципів здорового способу життя, повноцінно висипатися і підтримувати гарний настрій!

Кілька головних порад для годуючих матусь

Визначимо основні правила, яких необхідно дотримуватися при годуванні грудьми.

Частота прийому їжі. Найкращим варіантом для годуючої мами є 5-разове харчування, яке складається з 3 основних прийомів їжі і 2 легких перекусів. Такий режим дозволяє забезпечити високу швидкість обмінних процесів і дає можливість нормалізувати вагу після пологів.

Якщо їсти рідше, відповідно обмін речовин буде знижуватися, якщо ж участити прийом їжі, тоді можна набрати зайві кілограми. Тому краще дотримуватися рекомендованої золотої середини.

Як готувати. При виборі способів приготування страв віддавайте перевагу готуванню на пару, запіканню і тушінню. Це дозволяє максимально зберегти живильну цінність продуктів і позбавить вас від зайвого споживання жирів. Тому від смаженої їжі варто на цей період утриматися.

Ввести в раціон «здорові» продукти. Ваше меню повинне включати гречку, овес, рис, а також хліб з цільного зерна.

Молочні продукти варто вибирати не більше 1,5 % жирності. Сир, кефір та йогурти краще вживати класичні без додавання цукру і фруктів.

Не забувайте про овочі і фрукти, адже вони є одними з основних постачальників клітковини, необхідної для правильної роботи кишечника. Крім цього, в них міститься фолієва кислота, яка допомагає закласти основу для формування нервової системи малюка. Також вона міститься в бобових, чорному хлібі і брюссельській капусті.

Приділяйте особливу увагу зелені і овочам, які характерні для вашої місцевості. Це можуть бути кабачки, капуста, гарбузи. Для заправки салатів використовуйте рослинне масло, а майонез краще виключити. Супи краще готувати з овочів на воді.

М’ясні продукти. Варто вибирати маложирні сорти м’яса і риби, в тому числі курятину та яловичину. При готуванні курки слід знімати шкірку. Від напівфабрикатів, ковбас, сосисок краще відмовитися. Також не варто надмірно споживати білок, так як це може чинити негативний вплив на функцію печінки та нирок, або ж стати причиною розвитку остеопорозу.

Обмежте споживання солодкого або зведіть його споживання до мінімуму. Теж саме стосується і солі. Норма її споживання становить 5 грам в день. Краще всього перейти на морську сіль, а також мінімально солити приготовані страви.

Вітаміни. Споживання вітаміну С дозволить істотно зміцнити нервову систему і прискорить процес засвоєння заліза. Витамін D впливає на розвиток кістково-м’язової системи, його джерелами є: яйця, риба, а також вершкове масло. Заповнювати запаси йоду можна за допомогою морської капусти та йодованої солі. Капуста, зелень і шпинат допомагають засвоюватися м’ясним продуктам. Джерелом кальцію є сири, молочні продукти і зелені овочі.

харчування годуючих матусьНеобхідно знати, що:

  • Підвищене вживання чаю і кави може стати причиною уповільненого засвоєння заліза;
  • Обережно слід вживати продукти з підвищеними алергенними властивостями: шоколад, арахіс, ваніль, яскраво-червоні ягоди;
  • Додавання в раціон петрушки і кмину дозволяють поліпшити смак материнського молока, а ось вживання цибулі та часнику, навпаки, може зробити його «несмачним»;
  • При переважанні страв з рису і груші можна зіткнутися з запорами, а включення в раціон буряка та чорносливу послаблює стілець як у мами, так і  у маляти;
  • Якщо перестаратися з споживанням огірків і квашеної капусти, можна викликати підвищене газоутворення і у мами, і у новонародженого.

Якщо дотримуватися рекомендованих правил грудного вигодовування новонароджених, у вас не буде проблем з лактацією і годуванням вашого малюка.

Головне, в усьому дотримуватись міри і частіше посміхатися! Здоров’я вам і вашій дитині!