Чому млинці прилипають до сковороди? Це питання хоч раз в житті задавали всі господині. Як прикро буває, коли щось не виходить з першого разу, особливо якщо це проста і така звичайна страва! Здавалося б, що складного – зробити тісто і спекти? Але коли не тільки перший млинець, але й другий, третій виходять грудкою, починаєш розуміти, що щось пішло не так.

Чому млинці прилипають: основні причини

У приготуванні млинців, як і в будь-якій іншій справі, існують свої тонкощі та нюанси, і будь-яке порушення правил може призвести до плачевного результату.

Ось найпоширеніші причини того, що млинці рвуться і прилипають до сковороди.

«Неправильна» сковорода

В ідеалі це має бути стара «чавунка» з товстим дном або тефлонова млинниця. До поцарапанного антипригарного покриття буде прилипати будь-яка їжа.

готування млинців

Той же результат отримаємо, якщо це нова сковорода з чавуну або алюмінію. Тут вся справа в тому, що олія залишає на цих металах плівку, яку неможливо відмити з першого разу без їдких речовин. З разу в раз олійний “наліт” потовщується, і процес випікання спрощується. Краще завести окрему сковороду спеціально для млинців. Але якщо ви готуєте їх раз на рік, то, звичайно, це не має ніякого сенсу.

Практично будь-яку сковороду можна зробити придатною для випічки млинців, якщо прожарити в ній сіль. Потрібно насипати солі шаром приблизно 5 мм, столову ложку соди, перемішати і поставити на включену плиту. Коли маса набуде бежевого відтінку, треба висипати її і протерти поверхню сухою серветкою. Потім змастити тонким шаром олії або шматочком сала дно та стінки – і можна приступити до випікання.

Не вистачає олії в тісті

Цю проблему вирішити, мабуть, найпростіше: потрібно просто додати олію, добре перемішати і знову починати пекти. Пам’ятайте про те, що олія, як і всі жири, спливає на поверхню. Тому перед тим, як вилити смажитися нову порцію тіста, його кожен раз потрібно ретельно перемішати. Сковороду, навіть якщо вона з антипригарним покриттям, перед випічкою перших млинців необхідно змастити олією. Потім вже можна подивитися по ситуації: якщо більше нічого не пристає – жирів достатньо. Якщо проблема повторюється, краще вже все спекти на олії, ніж викинути тісто.

Сковорода була погано або нерівномірно розігріта

До холодного дна все неминуче пристане. Перевірити чи добре прогрітий посуд можна, капнувши трохи тіста. Якщо воно зашипить і миттєво почне готуватися, можна приступати до випічки.

Занадто рідке або густе тісто

Воно, як відомо, повинне бути схожа на рідку сметану. Тут все просто: потрібно лише додавати борошно або молоко до отримання ідеальної консистенції.

Мало яєць

Для пісних рецептів проблема прилипання дуже актуальна. Поліпшить становище борошно, але такі млинці навряд чи будуть тонкими й ажурними. Тісто без яєць краще заварювати, тобто додавати в борошно дуже гаряче молоко або воду. Окріп додасть пружність, і нічого не прилипне.

Занадто багато соди

Надлишок цієї речовини додасть млинцям рихлість і неприємний смак. Цю проблему виправити, мабуть, найскладніше. Можна приготувати інше тісто – без соди, і потроху вливати зіпсоване, кожен раз готуючи пробний млинець. Робити так господині доведеться до тих пір, поки вона не буде задоволена результатом.

Чому прилипають до сковороди млинці на молоці?

Молоко вважається класичною основою для приготування млинців. Однак і тут є свої секрети:

  • яйця повинні бути кімнатної температури. Подбайте про це заздалегідь – дістаньте їх з холодильника за 3-4 години до початку готування;
  • вибирайте тільки свіжі продукти і якісне борошно. Приготована на спорчених інгредієнтах страва не тільки буде прилипати і рватися, а й загрожує отруєнням;
  • борошно потрібно обов’язково просіяти – тоді у тісті не з’являться непотрібні грудочки;
  • молоко повинне бути теплим.

Рецепт млинців на молоці, які ніколи не пристануть

Інгредієнти:

  • молоко – 750 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • сіль – щіпка;
  • сода – на кінчику ножа;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • борошно – 400 г;
  • соняшникова олія – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Яйця і цукор збивати міксером, поки не побіліють, додати сіль;
  2. Молоко підігріти в мікрохвильовій печі або на плиті, влити у яєчно-цукрову суміш;
  3. Соду погасити лимонним соком і додати до продуктів;
  4. Борошно просіяти і декількома підходами ввести в масу, щоразу ретельно перемішуючи, поки не розіб’ються всі грудочки;
  5. Залишити суміш постояти близько години. За цей час борошно набубнявіє, і ви побачите реальну консистенцію тіста. Воно повинне бути як сметана. Якщо вийшло більш густе, додайте ще теплого молока, якщо рідке – борошна;
  6. Перед смаженням треба додати олію і добре перемішати.

Чому прилипають до сковороди млинці на кефірі?

З кефіром як з основою працювати складніше: млинці на ньому виходять пухкими і легко прилипають та рвуться. Щоб не допустити подібного, можна замішати тісто навпіл з молоком або водою. Такі інгредієнти додадуть тісту міцність, а кефір зробить смак ніжним і легким. При цьому і вода, і молоко повинні бути дуже гарячими, практично окропом.

Рецепт мереживних «не причепливих» млинців на кефірі

Інгредієнти:

  • кефір – 400 мл;
  • вода – 200 мл;
  • борошно – 400 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • соняшникова олія – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Борошно, кефір, яйця, сіль і цукор з’єднати в каструлі і змішати міксером;
  2. У склянку окропу насипати соду, швидко перемішати і влити в тісто. Знову ретельно перемішати і залишити на 10-15 хв. при кімнатній температурі;
  3. Влити олію і починати смажити.

Відповідей на запитання, чому млинці прилипають до сковороди, не так вже й багато: швидше за все, справа або в тісті, або в сковороді. Ця страва проста, але досить примхлива, вимагає певних навичок і вправності. Готуючи вперше за новим рецептом, краще ретельно відміряти всі грами і мілілітри. А потім вже, оцінивши результат, вирішувати, що додати, а що забрати. З часом ви виведете свою формулу ідеальних млинців, а тоді можна буде сміливо експериментувати зі смаками і текстурою.