Кожен з нас починає свій день по-різному. Дехто любить випити чашечку ароматного чаю або підбадьорливої кави. Інші віддають свої уподобання теплому молоку і вівсянці. А ось бджолярі всього світу стверджують, що немає кращого сніданку, ніж ложечка меду. Чим корисний мед вранці натщесерце? Ось і тема нашої сьогоднішньої розмови.
У чому ж полягає користь і шкода прийому меду натщесерце, і чому так важливо вживати цей продукт бджільництва саме вранці? Тут варто звернути увагу на принцип дії всіх корисних властивостей цього продукту. Про те, що мед – це практично повний спектр необхідних для організму вітамінів, нагадувати нікому не потрібно. Ці прописні істини знає кожен з самого дитинства.
Проте дія всіх вітамінів посилюється практично в три рази, коли мед першим потрапляє в шлунок з ранку. Пояснюється це дуже просто: консистенція продукту сама по собі дуже густа і липка, і, опускаючись в шлунок, мед ретельно обволікає стінки, тим самим покращуючи травлення і допомагаючи органу перетравлювати отриману за день їжу. В’язка плівка поступово розсмоктується, тому організм буде отримувати всі корисні речовини протягом дня.
За рахунок того, що в меді міститься фруктоза – натуральний підсолоджувач, він стане набагато корисніше вранці, як цукрозамінник до чаю або молока. Така альтернатива принесе більше користі, ніж отриманий штучним шляхом магазинний білий порошок.
Крім того, природні солодощі сприяють активному виробленню ендорфінів, тому гарний настрій на початку дня, вам буде забезпечений. Це важливо знати тим, хто кожен день важко прокидається вранці і тривалий час ніяк не може відійти від сну.
Про те, що ложечка меду натщесерце здатна поліпшити травлення і підняти настрій, ми вже сказали. Це основний аргумент, яким керуються любителі здорового способу життя. Однак корисні властивості продукту бджільництва на цьому не закінчуються:
Однак незважаючи на безліч переваг продукту, регулярне споживання меду вранці натщесерце може принести не тільки користь, але і шкоду. Наприклад, коли ви вранці випиваєте медову есенцію, організм отримує ударну дозу фруктози. І хоча вона є природним цукрозамінником, тим не менш різко піднімає рівень цукру в крові, що може стати істотною проблемою для діабетиків.
Також не рекомендується вживати медові продукти в будь-якому вигляді тим, хто страждає індивідуальною непереносимістю або алергією на пилок і нектар рослин. З цих же причин мед краще вводити в дитячий раціон тільки з дванадцятирічного віку.
На думку фахівців в області здорового харчування, ложка меду вранці натщесерце може принести як користь, так і шкоду для організму, якщо нехтувати необхідними правилами. Щоб повністю уникнути негативного впливу, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:
Наостанок хотілося б зазначити: все, що стосується вашого здоров’я, – суто індивідуально. Саме тому не потрібно сліпо приймати продукти бджільництва, а важливо рахуватися і з протипоказаннями до них. Якщо ви не зовсім впевнені в надійності цього методу і користі лікування в конкретній ситуації, краще обговорити всі перспективи з лікарем.