Під час вагітності жінки мають досить дивні смаки. У їжу вживаються в ансамблі самі несумісні продукти, з’їсти хочеться навіть щось не зовсім їстівне: шматочок крейди або навіть мила.
Теоретики медицини пояснюють ці дивні пристрасті підвищенням рівня прогестерону, який запускає цикл, який викликає біохімічні зміни в організмі. Організм намагається скласти програму, яка забезпечить оптимальні умови для виношування малюка.
Якщо чогось не вистачає, то проводиться пошук продукту з необхідним компонентом. Але іноді програма дає збій, і тоді з’являється бажання з’їсти щось неїстівне.
В бажанні наїстися мандаринів і апельсинів при вагітності, немає нічого страшного і дивного. Це фрукти, які містять речовини, корисні для організму. Питання стоїть в тому, скільки можна з’їдати в день цитрусових і чи не позначиться ця смакова пристрасть матусі на здоров’я майбутньої дитини.
Чому так хочеться наїстися мандаринів і апельсинів під час вагітності?
Тому, що запущений прогестероном пошуковик виявив – організму не вистачає:
Особливо важлива наявність в цитрусових фолієвої кислоти. Вітамін В9 відповідає за стан серцево-судинної системи, і при його нестачі у плода може спостерігатися патологія у розвитку життєво важливих органів.
Склад мінералів у цих фруктах приблизно однаковий, найбільше у м’якоті міститься:
Кальцій для вагітних дуже важливий. В цитрусових він є, хоча і не у великих кількостях. Але якщо поєднувати багаті їм продукти з вживанням апельсинів і мандаринів, то елемент буде засвоюватися в кількості, потрібній для формування кісткової системи малюка.
Тільки слід запам’ятати: цитрусові не запивають кефіром і молоком. Це прискорить метаболізм в кишечнику, і корисні речовини засвоїтися не встигнуть. Але якщо на сніданок з’їсти порцію сиру, а через півгодини поласувати мандаринчиком або апельсинчиком, потрібний ефект досягнутий.
Тяга до цитрусових з’являється, коли організму потрібно нормалізувати роботу кишечника. Фітонциди, які мандарини і апельсини містять у великій кількості, пригнічують розмноження патогенної флори.
Мандарини при вагітності, як і інші цитрусові, підвищують настрій і імунітет, покращують апетит, позбавляють від набряків, допомагають впоратися з токсикозом, нормалізують артеріальний тиск, зменшують ризик виникнення судом в м’язах.
На питання, чи можна мандарини і апельсини при вагітності вводити в раціон, відповідь одна – так. Звичайно ж, якщо у жінки немає алергії на ці смачні і ароматні плоди.
Інше питання, якщо хочеться їх їсти весь час, чи можна себе не обмежувати?
У першому триместрі шкоди від мандаринів, навіть якщо їх з’їдено багато, не буде. Організм знає, що йому потрібно, а що ні. Як тільки потреба в необхідних речовинах буде задоволена, тяга до них ослабне.
З другого триместру до введення в раціон цитрусових потрібно ставитися з обережністю. У майбутнього малюка вже сформувалися органи черевної порожнини, нирки, надниркові залози. Тепер його організм має власні реакції на надходження різних видів їжі в організм матері.
Жінка може відзначити про себе, що багато їсть мандаринів при вагітності, і не обмежувати кількість плодів в денному меню, а у дитини формується алергія, і після народження вона буде страждати від діатезу.
Щоб подібного не трапилося, потрібно навчитися стримувати себе. У день припустимо з’їдати 1-2 мандаринки, і то не відразу. Наприклад, одну – вранці, другу-ввечері.
Іноді жінки, які їдять багато мандаринів, виправдовуються, що таким чином позбавляються від набряків, що як сечогінний засіб цитрусові цього виду підходять їм оптимально. В цьому випадку потрібно чергувати апельсини і мандарини. Організм їх сприймає по-різному, і при чергуванні плодів при вагітності алергія на мандарини не розвинеться.
Відмовлятися від вживання в їжу цитрусових доводиться жінкам при загрозі викидня. Велика кількість вітаміну С сприяє збільшенню тонусу матки.
Скільки можна їсти мандаринів при вагітності, вже з’ясували. Але їх у цей відповідальний період можна використовувати не тільки для їжі. Імунітет при вагітності послаблюється, і щоб його підняти, краще користуватися натуральними засобами.
Відвар зі шкірки мандарина – 2 столові ложки цедри на склянку води – відмінна профілактика хвороботворної флори. Під час грипу або застуди інгаляції з мелених мандаринових або апельсинових кірок допоможуть полегшити дихання.
Натерта на дрібній тертці шкірка цитрусових, якщо додавати її як приправу в їжу, позбавить від закрепів.
Майбутні матусі дуже переживають за стан шкіри. На ній з’являються негарні розтяжки, які мають вигляд рубців. Масло мандарина знімає м’язове напруження, запобігає утворенню розтяжок.
Як базове масло для розслабляючого масажу краще придбати мигдальне. На 10 г базового додають 1 г мандаринового ефірного масла. Якщо додати в засіб олію зародки пшениці, то він буде тонізувати судини.
Приготувати мандаринове масло в домашніх умовах досить просто:
Коли субстанція охолоне, масло проціджують. І можна використовувати за своїм розсудом. Точно так само роблять апельсинове масло. Воно має таку ж дію, як і мандаринове.
Їсти мандарини при вагітності можна і навіть корисно, якщо знати міру. Іноді жінці тільки здається, що їй хочеться з’їсти багато мандаринів. Аромалампа, заправлена мандариновим маслом, заспокоїть смакові рецептори, і більше двох плодів у день з’їсти не захочеться.