Чи шкідливе безалкогольне пиво? Це запитання хвилює багатьох. Вживання спиртних напоїв має свої наслідки, тому дуже важливо обмежувати їх для фізичного і психічного здоров’я, нормальної роботи, навчання і спілкування. Незважаючи на те, що пиво належить до слабоалкогольних напоїв, воно викликає стійкий стан сп’яніння і залежність, як і будь-який інший спиртний напій.

Виробники «пінного» не випадково розробили технологію зниження алкоголю в пиві – споживач із задоволенням дозволить собі пляшку-другу, якщо буде впевнений, що залишиться після цього здоровим і тверезим. Проте корисність безалкогольного пива перебільшена рекламою, яка заохочує невірне ставлення до цього продукту.

Скільки алкоголю в безалкогольному пиві?

З роками технологія пивоваріння змінюється, з’являються нові агрегати на заводах, змінюється цикл процесу і в результаті на ринку з’являються оброблені, «рафіновані» сорти пива, створені за смаком і потребами споживачів. Це і нефільтровані продукти, і темно-світлі сорти, і різне по міцності пиво (від 4 до 11%).

безалкогольне пивоОстаннім часом особливу позицію займає так зване безалкогольне пиво. І хоча назва, здається, говорить сама за себе, необхідно розібратися, що криється за цими словами в хімічному складі, та чи немає тут прихованої загрози.

Як робиться безалкогольний напій? Як не дивно, це звичайне сортове пиво, виготовлене на заводі при тих же технічних умовах, що і алкогольне. На визначеному етапі, коли напій майже готовий, його піддають подвійній фільтрації, яка знижує оборотність спиртів, які містяться в продукті, що перебродив.

Після фільтрації фахівці роблять виміри, і якщо вміст алкоголю не перевищує 1 %, то стандарт вважається дотриманим, і пиво відправляється на розлив в пляшки. Чи справедливо вважати, що алкогольний напій після фільтрації і заводського виміру став таким же безалкогольним, як, наприклад, мінеральна вода того ж заводу?

І якщо суворо підходити до питання, то напевно варто засумніватися в тому, що пивовари здатні «перетворити вино у воду».

На кожній етикетці будь-якої марки безалкогольного пива можна знайти інформацію про вміст алкоголю у відсотковому співвідношенні до маси.

Але любителі пивного смаку довіряють рекламі і написам на пляшках і впевнені, що не отримують алкоголю зовсім.

Небезпека безалкогольного пива

Здавалося б, нехай п’ють собі на здоров’я, адже такий продукт не перший у своєму роді: давно існують полегшені сигарети, нежирне молоко і «легка» кока-кола. Але слово «безалкогольне» вводить в оману багатьох людей, яким з різних причин не можна пити пиво, і дає їм зелене світло не тільки на келих для смаку, але і на надмірне його вживання.

вплив на організм безалкогольного пиваБезалкогольне пиво не можна пити:

  1. жінкам у період вагітності та годування груддю;
  2. дітям і підліткам;
  3. перед тестом на вміст алкоголю в крові;
  4. непитущим алкоголікам;
  5. алкоголікам з хімічною капсулою («підшитим»);
  6. людям, які страждають нирковими захворюваннями;
  7. при хворобах підшлункової залози і патологіях печінки;
  8. якщо в курс лікування входять сечогінні засоби, імуностимулятори або антибіотики;
  9. при лікуванні травами, гомеопатичними препаратами.

Важливо розуміти, що іноді критичне значення має навіть незначна доза алкоголю, яка може надійти в організм через літр випитого напою. Крім того, не варто забувати, що при деяких захворюваннях заборона пива пов’язана не тільки з вмістом в ньому алкоголю, але і з самим продуктом, який негативно впливає на кровообіг і провокуючи напругу органів травлення.

А поєднання, наприклад, безалкогольного пива і антибіотиків може стати перешкодою одужанню і додатковим навантаженням на організм.

Кому безалкогольне пиво може стати гарною альтернативою?

безалкогольне пиво при вагітностіЦе любителі пива, які:

  1. після випитого планують продовжити роботу;
  2. випивають в компанії, де потрібно зберегти над собою контроль;
  3. можуть обмежитися однією-двома пляшками;
  4. не люблять стану сп’яніння;
  5. у цілому не мають пивної звички.

Таким чином, безалкогольне пиво дозволяє не відчувати сп’яніння завдяки дуже низькому вмісту алкоголю, однак, дію на організм воно все одно чинить.

Безалкогольне пиво при вагітності та грудному вигодовуванні

Як вже сказано вище, вагітним і годуючим матерям не можна вживати пиво сорту «безалкогольне», навіть якщо жінка від нього зовсім не відчуває сп’яніння.

При існуючій загрозі викидня, розвитку внутрішньоутробної патології або кисневого голодування плоду такий продукт, як пиво (в тому числі безалкогольне), може стати пусковим механізмом несприятливої реакції в організмі дитини.

Це може в майбутньому стати причиною дисбактеріозу кишечника, алергії і хвороб імунітету. Щоб дати своїй дитині всі шанси народитися і вирости здоровою, варто відмовитися від усього, що може їй нашкодити.

Насолоджуватися безалкогольним пивом при грудному вигодовуванні теж не доведеться: склад жіночого молока реагує на будь-які зміни в дієті і передає дитині все, чим «порадувала» себе мама. Крім ризику алергії, є ще ймовірність порушення сну у малюка, газів, кольок, синдрому подразненого шлунка. Тому повна відмова від будь-якого пива більш ніж обгрунтована.

Не довіряйте рекламі, бережіть себе і своє здоров’я!