Рисовий оцет був приготований вперше більш двох тисяч років тому в Китаї. В 3-4 століттях до нашої ери він з’явився в Японії, звідки почав поширюватися в інші країни світу. Він використовувався в якості приправи до рису і коштував дуже дорого, тому був доступний тільки знаті. З 16 століття рисовий оцет став поширюватися в маси.
Історія оцту для рису в Японії нерозривно пов’язана з суші. Згідно японським традиціям суші готувалися наступним чином: риба різалася на шматочки, посипалася сіллю і змішувалася з рисом.
Під дією ферментів, які виробляла риба, рис виділяв молочну кислоту. Ця кислота консервувала рибу, надавала їй кислуватий присмак, дозволяла зберігати суші до року.
Рисовий соус має більш м’який смак, ніж інші види оцтів. В Японії його популярність пояснюється не тільки м’яким смаком, але і антибактеріальними властивостями. У меню японців входить велика кількість страв із сирої риби, убезпечити її – важливе завдання.
З зростанням популярності суші зростає і попит на рисовий соус. Зараз необов’язково йти в ресторан, щоб спробувати японську кухню. Кожен бажаючий може приготувати роли і суші у себе вдома. Причому на смак вони нічим не поступатимуться творінь шеф-кухаря. Для самостійного приготування суші знадобляться особливі інгредієнти, такі як спеціальний оцет для рису, листи водоростей, васабі і т.д.
Всі ці продукти можна придбати в спеціалізованих магазинах, рисовий соус коштує досить дорого. На щастя, готується рисовий оцет, як приправа для суші, дуже просто.
Не завжди вдається купити рисовий соус в магазині, його може не бути в наявності, або ж вартість перевищить усі допустимі межі. Що ж робити в такій ситуації чим замінити рисовий оцет? Найпростіше, взяти яблучний, спиртовий або винний оцет замість рисового. Оскільки вони мають більш кислим смаком краще додавати в рис в невеликих кількостях.
Існує кілька рецептів, які можна використовувати, щоб знайти альтернативу рисовому соусу:
У деяких людей з’являються побоювання, що альтернативні рецепти рисового оцту для суші можуть зіпсувати смак готового блюда.
Якщо не переборщувати з кількістю приправи, то різниці буде непомітна. В якості просочення рису для ролів можна використовувати лимонний сік з невеликим додаванням цукру.
Практично ідентичним смаком і властивостями володіє рисовий соус, приготований в домашніх умовах. Його рецепт не назвеш простим, результат порадує навіть гурманів. Смак такого соусу майже ідеально повторює смак оригіналу.
Для саморобного рисового соусу слід заготовити такі інгредієнти: білий круглий рис, дріжджі, цукор, яєчний білок. Спочатку необхідно замочити рис в закритому посуді на 4 години, потім на ніч поставити в холодильник.
Вранці потрібно процідити рис через марлю, але не вичавлювати його.
На 250 мл рисової води необхідно додати ? склянки цукру, ретельно розмішати до розчинення.
Далі слід поварити суміш на 20 хвилин на водяній бані. Охолодити і злити в банку.
На літр рідини додати чверть столової ложки дріжджів. Залишити суміш для ферментації на 4-6 днів. Коли бульбашки повністю зникнуть, треба перелити суміш у нову чисту банку і дати настоятися ще місяць.
Після закінчення терміну суміш потрібно знову процідити і перед розливом в судини прокип’ятити. За цим рецептом рисовий оцет виходить трохи каламутним. Щоб зробити його прозорим, перед кип’ятінням просто додайте в суміш збитий яєчний білок, потім процідіть і розлийте по пляшках.
Щоб суші з додаванням цієї чудесної приправи стали ще смачніше, необхідно знати, як використовується рисовий оцет в приготуванні суші. При додаванні приправи в рис варто слідувати деяким правилам.
Спочатку теплий рис кладуть в дерев’яний посуд і поливають рисовим соусом. Потім дерев’яною лопаткою рис перемішують з оцтом, акуратно переміщаючи верхні шари вниз і навпаки. Дана процедура добре допомагає просочити рис і остудити його.
Коли рис остаточно охолоне, можна готувати роли і суші. Вдалих експериментів і приємного вам апетиту!