Садові троянди здатні прикрасити будь-яку ділянку і наповнити повітря своїм чудовим ароматом. Однак ці чудові квіти досить примхливі у догляді та розведенні. Ось чому багатьох садівників хвилює питання “Як зберегти живці троянд до весни, щоб після посадки вони швидко і без проблем пішли в ріст?”.

Правильне зберігання – це важливо!

За правилами догляду за садовими трояндами в середині осені потрібно робити обрізку пагонів. І якщо їх вдасться зберегти, навесні можна висадити нові чагарники.

догляд за трояндамиНа відміну від щеплення, живцювання рослини має ряд переваг:

  • простота догляду за трояндою – завдяки утворенню дикої кореневої порості;
  • відмінна морозостійкість кущів;
  • посадковий матеріал отриманий від гарантовано здорових рослин.

Якщо знати, як зберегти живці троянд до весни, з настанням тепла вони добре укорінятимуться, а до наступної осені вже почнуть цвісти та радувати своєю красою.

Як правильно зберігати живці у саду?

Для початку живці троянд потрібно правильно обрізати. Для цього зріжте з кущів пагони товщиною з олівець, зробивши нижній зріз під брунькою косим, а верхній – прямим.

заготівля живців трояндЗберігати заготовки потрібно наступним чином:

  • підготуйте у саду глибоку яму (не менше 70 см);
  • оберніть живці в суху тканину і горизонтально покладіть в яму;
  • накрийте заготовки сухим листям, дошкою або шматком пінопласту, а зверху засипте землею.

У процесі такого зберігання на пагонах повинна утворитися калюсна тканина, яка в подальшому буде сприяти активному коренеутворенню.

Як зберігати зрізані пагони у будинку?

Якщо можливості закопати пагони в землю на території саду немає, корисно буде знати, як зберегти живці троянд до весни у домашніх умовах.

Краще всього для майбутніх троянд підходять наступні варіанти зберігання:

  • прибрати пагони у льох або підвал, де температура повітря коливається від +1°С до +3°С, а вологість – від 65 до 70 %;
  • помістити живці у торф, загорнути в поліетилен і прибрати на нижню полицю холодильника;
  • вкопати заготовки в ящик, наповнений зволоженим піском, розмістивши їх у похилому положенні і залишивши на поверхні не більше 2;
  • помістити саджанці у коробку з грунтом, повністю засипавши їх з усіх боків;
  • обернути живці мохом сфагнум, покласти їх у поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник, підвал або льох.

Прибираючи заготовки в холодильник, важливо стежити за тим, щоб пагони рослини могли вільно «дихати». Не зав’язуйте поліетиленовий пакет надто міцно та один раз на місяць обов’язково розкривайте його, щоб перевірити рівень вологості і збереження пагонів.

живці трояндЗберігати живці троянд до весни можливо і на балконі, але тільки в тому випадку, якщо він добре утеплений, і температура там не опускається нижче -5°с. Якщо приміщення набагато тепліше, його потрібно провітрювати не рідше 2 разів у тиждень, а самі пагони періодично зволожувати за допомогою пульверизатора.

До капітального вкриття кущів приступають у перший тиждень грудня: саме до цього періоду рослини остаточно визріли і загартувалися. Існує кілька способів уберегти садові троянди від холодів, але найбільш ефективними вважаються такі:

  • руберойд. Над зігнутими і укритими лапником кущами встановлюють каркас із прутів, дощок або арматури, після чого його застилають руберойдом з кожної сторони. Отриману конструкцію накривають плівкою, краї якої присипають землею;
  • дерев’яне укриття. Цей спосіб називають повітряно-сухим. Чагарники присипають золою, вибудовують навколо них дерев’яну огорожу з дощок (висота дошки – 80 см, довжина – 1,5 м) і зверху затягують плівкою. З настанням морозів відстань між дошками засипають землею.

Деякі садівники додатково вкривають такі конструкції утеплювачем, але робити це не обов’язково. Завдяки надійній «шубці» з гілок ялини садовим трояндам всю зиму буде сухо і тепло.

Кущові троянди – справжня прикраса будь-якого саду. Але для того, щоб вони радували своєю красою, їм потрібен повноцінний догляд. Вирощені з дбайливо збережених живців і турботливо вкриті на зиму, ці рослини обов’язково віддячать свому господарю прекрасним цвітінням та ароматом.