Ні для кого не є секретом те, наскільки важливо добре харчуватися майбутній мамі. Адже недарма в усі часи бажання жінки в «цікавому» положенні було законом для рідних, близьких та друзів.

Сьогодні ми поговоримо про те, як потрібно правильно харчуватися під час вагітності, щоб дитина отримала всі необхідні для росту і розвитку поживні речовини, а майбутня матуся, у свою чергу, відчувала себе щасливою.

Правильне харчування при вагітності: принципи

Думка про те, що майбутній матері слід їсти за двох, невірна.

харчування при вагітностіВ період виношування малюка необхідно акцентувати увагу не на збільшення розмірів порцій, а на поліпшення якості харчування.

Нижче наведемо вам принципи, яких потрібно дотримуватися під час очікування малюка.

Обирайте якісні товари. Чим швидше той чи інший продукт потрапить до вашої тарілки, тим більше корисних речовин в ньому зберігається. Це стосується їжі як тваринного, так і рослинного походження.

Відмовтеся від напівфабрикатів і продуктів, які зберігаються тривалий час. Наприклад, якщо на упаковці молока або кефіру зазначено, що термін реалізації більше одного тижня, оберіть інший товар.

Якщо строк зберігання того або іншого товару наближається до кінця, відмовтеся від такої покупки. Те ж саме можна сказати про заморожені м’ясо і рибу — їх навряд чи можна назвати «живою» їжею. А от ягоди, фрукти, овочі і горіхи при замороженні практично не втрачають своїх корисних якостей.

Прислухайтеся до свого організму. На будь-якому терміні, а особливо в перші тижні вагітності жінці хочеться чогось смачного і незвичного. Однак більшість з цих продуктів (наприклад, фастфуд) майбутнім мамам заборонені. Примусове вживання корисної їжі не принесе ніякого задоволення, тому навчіться правильно розуміти вимоги свого організму.

Пристрасні бажання вагітних жінок з’їсти ту або іншу страву можуть вказувати на дефіцит вітамінів і мінералів, які можна знайти в більш корисній їжі:

  • тягне на шоколад — не вистачає магнію. Їжте не підсмажене насіння, горішки, гречану кашу, банани, авокадо;
  • хочеться чогось горілого — явна ознака нестачі вуглецю. Їжте побільше свіжої зелені і фруктів;
  • пристрасть до крейди — показник нестачі кальцію і магнію. Їх можна знайти в кисломолочних напоях, сирі, броколі, маку, кунжутному насінні;
  • тяга до солоної рибки свідчить про дефіцит хлоринів. Попийте кілька днів козяче молочко, додавайте в їжу морську сіль, і скоро ви нормалізуєте рівень цих хімічних сполук в організмі;
  • бажання їсти сухарики сигналізує про нестачу в щоденному меню азоту. Їжте рибу, яйця та м’ясо птиці;
  • хочеться міцної кави або чаю –  ознака дефіциту сірки. Їжте салати зі свіжої капусти, журавлину, додавайте до інших страв хрін;
  • бажання гризти лід вказує на нестачу у крові заліза. Введіть у раціон тушене м’ясо, морську капусту, рибу, гранат, яблучка.

Гінекологи радять: під час вагітності потрібно харчуватися тими продуктами, які приносять задоволення майбутній матусі. Чим більше гормонів радості і задоволення буде вироблятися у жінки, тим більше користі від їжі отримає її дитина.

Включайте в раціон всі харчові компоненти

раціон для вагітнихТак уже повелося, що з настанням довгоочікуваної вагітності, майбутня щаслива мама робить акцент на споживанні вітамінів.

Іноді турбота про здоров’я і зводиться лише до вживання комплексу хімічних таблетованих вітамінів.

А між тим при вагітності організм потребує вітамінів, які містяться у вуглеводах, жирах і білках. Саме тому особливо у цей період потрібно харчуватися повноцінно і різноманітно.

Протеїни (білки) є будівельним матеріалом для росту і розвитку дитини. Джерелом цього компонента є не тільки м’ясо і риба, але і яйця, молочні і кисломолочні продукти, квасоля, сочевиця, соя, горох, вівсяна, гречана, рисова крупи, горіхи, макаронні вироби з твердозернових сортів пшениці.

Вуглеводи не менш важливі як для мами, так і для малюка, оскільки вони забезпечують організм енергією. Щодня в їжу, має надходити до 60% «повільних» вуглеводів, які мають низький глікемічний індекс, від загальної кількості їжі.

Корисні вуглеводи містяться в злакових культурах, овочах, таких як кабачки, гарбуз, шпинат, всі види капусти, не цукрових фруктах – яблуках, грушах, грейпфрутах, вишнях, у всіх видах каш, крім манної.

Важливу роль в формуванні нервової системи дитини відіграють жири. Саме тому зводити їх споживання до мінімуму або ж обмежувати зовсім під час вагітності, а особливо на ранніх термінах не можна.

Найбільш корисними є жири з натуральних продуктів. Вагітним в обов’язковому порядку необхідно їсти вершкове і рослинне масло, морську рибу, м’ясо свійської птиці, волоські горіхи, кешью, мигдаль, фундук, сири, сметану, вершки. А ось від вживання їжі, що містить пальмову олію, краще відмовитися, оскільки цей продукт хоч і є натуральним, але не приносить організму ніякої користі і, за оцінками вчених, викликає розвиток ракових пухлин.

Особливо важливо повноцінно харчуватися на ранніх термінах вагітності, так як саме в цей період відбувається формування таких життєво важливих органів немовляти, як мозок, серце, печінка, легені, нирки і т. д.

Правильне харчування

вагітністьБагатьох майбутніх мам цікавить питання: як же харчуватися під час вагітності, щоб не погладшати?

Обмежувати себе в їжі в період виношування малюка, звичайно ж, не варто — це може негативно позначитися на самопочутті жінки. А ось переїдання, в свою чергу, може завдати шкоди як мамі, так і малюкові. До того ж позбутися від набраних в «цікавому» положенні зайвих кіло згодом буде досить складно.

Щоб не погладшати, дотримуйтесь кількох нескладних правил:

  • за 20 хвилин до кожного прийому їжі випивайте склянку теплої чистої води;
  • після їжі не поспішайте тягнутися за добавкою, а почекайте хвилин 15. Почуття насичення незабаром прийде;
  • при вагітності потрібно харчуватися дробно — їжте часто, але потроху, так як таким чином ви не з’їсте зайвого і не будете відчувати постійно болісного почуття голоду;
  • між прийомами їжі перекушуйте фруктами, ягодами, сухофруктами, горіхами, сиром;
  • вечеря повинна бути легкою, дієтичною. Перед сном можна з’їсти шматочок відвареної курки, кілька груш або яблук, випити склянку нежирного кефіру.

Правила безпеки

Організм вагітної дуже вразливий перед впливом різних хвороботворних бактерій.

Щоб убезпечити себе від отруєнь, виконуйте такі правила:

  • гарненько обробіть продукти тваринного походження термічно. Забудьте про сирі яйця, суші, тартарі, не кип’ячене молоко і т. д.;
  • печінку і страви з неї їжте не рідше одного разу на тиждень, адже цей орган є своєрідним фільтром в організмі, який вбирає в себе всі шкідливі речовини. Перед приготуванням вимочуйте її і субпродукти в чистій воді протягом 3-4 годин;
  • харчування під час вагітностірибу і м’ясо важливо правильно розморожувати в холодильнику або при кімнатній температурі, а не в мікрохвильовці або під струменем теплої води;
  • зберігайте сирі та готові страви в холодильнику в окремих закритих ємностях;
  • виключіть з раціону фастфуд, віддавайте перевагу домашнім ствавам, а не перекусу в закладах громадського харчування;
  • не купуйте товари в нарізку, купуйте їх тільки у вакуумній упаковці, на якій чітко видно термін придатності і правила зберігання.

Як бачите, правила харчування для майбутніх мам не складні. Їжте те, що вам підказує ваш організм, але не забувайте правильно сприймати свої бажання.

Здоров’я вам і майбутньому малюкові!