Мало хто не любить соковитий, солодкий, відмінно вгамовує спрагу кавун. Кавун не тільки смачний, але і неймовірно корисний, в ньому міститься велика кількість вітамінів, клітковини, калію, заліза та інших мікроелементів. Він відмінно виводить з організму шлаки і токсини. Влітку, коли світить яскраве сонце, і стоять спекотні дні, ця ягода дуже популярна серед дітей. З початку липня всі ринки і магазини рясніють смугасто-зеленими “м’ячами”. Але як вибрати кавун, і коли його вже можна купувати, не побоюючись нітратів і барвників розібратися складно.
смачний кавун без шкоди для здоровя
Для того, щоб зрозуміти, як правильно вибрати кавун ми склали кілька правил:

  • Не варто піддаватися під апетитний вибір цієї «чудо-ягоди» на початку та в середині літа.
  • Зрілі кавуни починають продавати тільки в середині, наприкінці серпня. У кращому випадку від такої покупки Ви отримаєте рожевий і не солодкий, в гіршому напханий нітратами і барвниками плід. Звичайно, від такого кавуна Ви отримаєте більше шкоди, ніж користі.
  • Ніколи не купуйте кавун біля проїзної частини. Продавцям дуже вигідно виставляти торгові намети з фруктами і овочами прямо біля дороги, в надії, що проїжджають повз люди зацікавляться і зупиняться.
  • смачний кавун

  • Шкірка кавуна дуже сприйнятлива, за рахунок цього кавун вбирає і накопичує в себе вихлопні гази та інші шкідливі речовини.
  • Нехтуйте тимчасовими кіосками і наметами з продажу фруктів і ягід. Купуйте кавун тільки у великих магазинах і точках, у яких є сертифікат якості товару. Інакше ризикуєте просто отруїтися.Ягода повинна бути цілою, без тріщин і пошкоджень. В іншому випадку в порожнину через тріщини можуть потрапити бактерії і мікроби, які швидко поширюються по всьому кавуну. Так само огляньте плід від гнилей та прелостей.
  • Кірка стиглого кавуна буде яскравою, блискучою, її важко проткнути нігтем, але легко подряпати. Чим спелее кавун, тим контрастніше і темніше смужки на шкірці.
  • Ознакою стиглості кавуна є світло-жовта пляма на одній із сторін. Це пліч на якому лежав кавун коли зростав, пляма не повинно бути занадто великим і мати білий колір. А ось засохла плодоніжка не завжди говорить про стиглості, так як не можна зрозуміти чи вона була такою на момент збору.
  • Так само про стиглості плоду говорить глухий звук після постукування по ньому. При купівлі кавуна не варто віддавати перевагу маленьким плодам, зріла ягода завжди буде великою і важити більше 7 кілограм.
  • стиглий кавун

  • Щоб визначити наявність нітратів і барвників в м’якоті, необхідно помістити шматочок у склянку з водою, і якщо вода через деякий час стає рожевою, значить у такому кавуні є барвники. Якщо ж вода лише стала каламутною, то кавун придатний для вживання.
  • Існує і ще одна хитрість. Якщо Ви хочете вибрати плід з невеликою кількістю кісточок, необхідно звернути увагу на пів кавуна.
  • «Жіноча» ягода має менше кісточок, вона набагато солодша і тим самим смачніше. Щоб визначити «жіночий» плід необхідно звернути увагу на низ кавуна, він буде плоским і мати широкий кружечок.

Ці поради допоможуть Вам зрозуміти як вибрати кавун, щоб він порадував своїм смаком і пішов на користь здоров’ю!