Колись наші бабусі та прабабусі чистили посуд піском і деревною смолою і були абсолютно здорові. Сьогоднішній арсенал побутової хімії настільки широкий, що можна розгубитися. Виробники пропонують нам миючий засіб для посуду концентрований і неконцентрирований, з ароматами, ароматизаторами, речовинами, які доглядають за шкірою рук і т. д. Ось тільки про його шкоду для організму вони забувають сказати.
Вибираючи миючий засіб в магазині, покупці орієнтуються головним чином на ціну, забуваючи подивитися на склад. А який він – склад миючих засобів для чищення посуду?
У нього входять:
Мабуть, сама головна шкода від застосування подібної побутової хімії пов’язана з тим, що вона не повністю змивається з поверхні оброблюваних тарілок, ложок, виделок і ін. В ході численних дослідів було доведено, що для повного вимивання засобу, посуд потрібно полоскати під проточною гарячою водою не менше 10 секунд.
Більшість господинь не можуть собі дозволити так витрачати воду, так як за неї потрібно платити. В результаті за рік людина «з’їдає» до 0,5 л засобу, що надходить в організм з поверхні тарілок разом з їжею.
Це загрожує розвитком самих різних захворювань, починаючи з алергії і закінчуючи онкологією. Імунітет піддається такій сильній хімічній атаці, що вже не здатний справлятися зі своїми обов’язками на всі 100%. В результаті виникають проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту та інших внутрішніх органів.
Чого тільки вартий вплив хімічних парів на легені, а також вплив самого продукту побутової хімії на шкіру. Працюючи без рукавичок, жінка піддає свою шкіру серйозним випробуванням: вона висушується, травмується, тріскається і червоніє.
Нігті стають тонкими і ламкими, а крізь такий незначний бар’єр засіб проникає в кров, ще сильніше провокуючи інтоксикацію організму.
У медичній практиці нерідкі випадки отруєння миючими засобами для посуду. В результаті чого хворого мучить нудота, діарея і біль в області живота. Зловживання миючими засобами, в тому числі призначеними для автоматичних мийних машин, може призводити до подразнення травного тракту, опіків стравоходу і шлунку і т. д.
Кращим варіантом для вашого будинку може стати безпечна побутова хімія. Але де таку взяти? Приготувати своїми руками. Сучасні господині шукають все нові способи зробити своє життя і життя своїх близьких найбільш безпечним хоча б у стінах власного будинку і знаходять їх.
В якості компонентів домашнього миючого засобу для посуду виступають всім відомі гліцерин, спирт, сода, дитяче мило, ефірні олії та ін.
Для приготування такого продукту, знадобляться:
Для приготування мильної основи поставити обмилки дитячого мила на водяну баню, а тим часом підігріти 200 мл води і вичавити в нього сік половини лимона. Змішати мильну основу і воду, додати тонкою цівкою гліцерин, постійно помішуючи склад.
І завершальним штрихом додати горілку або спирт. Господині краще не використовувати отриманий склад відразу, так як після звичних магазинних засобів їй здасться, що домашній засіб погано милиться.
Але, як показує практика, через добу миючий розчин густіє, причому сильно, тому необхідно суворо дотримуватися рецептури і не змінювати кількість інгредієнтів на свій розсуд. Зберігати при кімнатній температурі більше 1 місяця не рекомендується, може зіпсуватися, тому готувати про запас необов’язково.
Про пісок і деревні смоли, як засоби для миття тарілок, ложок, виделок і іншого посуду було сказано вище, однак їх використання сьогодні вже не актуально. Однак, у продажу можна знайти і інші продукти, які цілком можуть замінити собою звичну побутову хімію, наприклад, сода.
Можна просто вмочувати губку в соду і чистити тарілки від жиру і залишків їжі. А якщо ви вважаєте це занадто клопітким і не зовсім зручним, є спосіб, який допоможе повернути посуду первозданний вигляд і блиск всього за одну процедуру.
Для цього знадобиться алюмінієва ємність великих розмірів, приблизно на 50 літрів. У побуті їх ще називають виварками. Склавши всі каструлі і сковорідки в виварку, залити водою до самого верху, висипати пачку соди і додати тюбик канцелярського клею. Варити близько 1 години.
Після такої процедури весь застарілий наліт з каструль і сковорідок очищається, вимивається навіть застарілий жир під обідком кришок. Оцет нерідко використовують для ополіскування посуду, для нівелювання неприємного запаху і додавання блиску чаркам, келихам і іншому посуду із скла.
Виступити альтернативою соді здатна і гірчиця. Використовувати її слід точно за таким же принципом, тобто вмочувати губку прямо в сухому порошку. А як відмити вузьку вазу, якщо немає йоржика?
Дуже просто – наколоти на вилку половину свіжої картоплини потерти нею стінки вази. Цей же спосіб використовувати і для чищення дна пригорілої сковороди.
Як бачите, застосувавши трохи зусиль і витративши трохи часу, ви можете отримати свій власний безпечний миючий засіб!