Питання, що вибрати – міксер чи блендер, постає рано або пізно майже перед кожною господинею. Чи є якась відмінність між цими двома приладами?
Міксер – це кухонний прилад для змішування й збивання, створення повітряної однорідної маси із будь-яких продуктів. Соуси, креми, рідке тісто, білки – все це під силу міксеру. Лід, звичайно, міксером не расколоти.
Блендер – це потужний прилад, здатний за кілька хвилин подрібнити овочі та фарш, розколоти лід, протерти пюре, збити яйця, зробити крем. Його функції – подрібнення і змішування.
Завдяки насадкам з ножів можна подрібнити яблуко або фарш до кашоподібного стану, а насадка-вінчик зіб’є білок.
Блендер успішно конкурує з кухонним комбайном, адже деякі функції кухонних комбайнів просто не використовуються через їх громіздкість. Блендер же мобільний, зручний і займає мало місця у порівнянні з кухонним комбайном.
Усі прилади можна умовно розділити на наступні групи:
Як вибрати блендер? У магазинах і на прилавках існує безліч різних моделей та видів даного приладу. Кожен вид призначений для виконання певних функцій, тільки треба вміти правильно вибрати найбільш підходящий.
Є 2 основних види приладів – занурювальні й стаціонарні. Перед тим як вибрати між занурювальним і стаціонарним блендером, потрібно визначитися, який варіант більше підходить для вашої кухні.
Як правильно вибрати підходящий саме вам блендер? Давайте розбиратися разом!
Занурювальний варіант приладу – це, по-простому, ручка з двигуном і набором насадок. Вони користуються великою популярністю через універсальність та зручність у використанні.
Насадку надягають, занурюють у яку-небудь ємність із продуктами – у склянку чи миску – і подрібнюють або збивають її вміст. Головне, щоб у ємності були високі стінки.
При цьому прилад доводиться тримати в руках під час усієї його роботи. Деякі вважають це незручним, але процес потребує зовсім небагато часу. Великої кількості їжі або коктейлів за допомогою занурювального приладу не приготувати. Зате він займає не так багато місця, можна покласти його на полицю або помістити на кронштейн, а ємністю блендера можна користуватися на свій розсуд. Заглибна модель дуже хороша для приготування малого об’єму їжі, наприклад, пюре для малюка.
При її виборі слід звернути увагу на потужність двигуна. Якщо блендер купується для подрібнення заморожених продуктів або для колки льоду, потужність його повинна бути не менше 400 Вт.
Занурювальні моделі можуть мати різний діапазон швидкостей від 1 до 24, але зазвичай вистачає 5 або 8 швидкостей. Добре, якщо у блендера є плавне перемикання швидкостей з імпульсним режимом. При імпульсному режимі зручно контролювати швидкість простим натисканням клавіші.
Насадки – це головні атрибути апарату. У комплект зазвичай входить насадка з ножами для змішування та подрібнення продуктів. Краще, якщо вона буде виконана з металу. Пластик може не витримати нагрівання, якщо продукти, що переробляються, будуть гарячими.
Є й інші види насадок:
Іноді пропонується багатофункціональний подрібнювач-чашка. Це закрита ємність із кришкою та різними насадками. Тим, хто користується вакуумними контейнерами, буде корисна насадка із вакуумним насосом для відкачування повітря з контейнера.
У продажу з’явилися занурювальні бездротові блендери. Вони зручні тим, що можуть працювати не від мережі, а від заряджених акумуляторів.
Для зручності в роботі краще вибрати модель із прогумованою ручкою.
Якщо в маленькій кухні не так багато місця, і вам потрібен невеликий апарат, то який саме варіант буде правильним вибором?..
Як показала практика, щоб вибрати стаціонарний блендер, який стане незамінним помічником на кухні, потрібно мати деякі знання про важливе приладдя.
Основна відмінність стаціонарного блендера полягає в тому, що його висока вузька ємність фіксується на корпусі з електричним двигуном. Усередині ємності знаходиться робочий ніж – основний подрібнюючий інструмент.
Потужність стаціонарної моделі впливає на швидкість обертання подрібнюючого ножа. Як правило, щоб подрібнювати лід, в’язкі продукти та горіхи, потрібен потужний прилад, і в цьому випадку краще вибрати модель з потужністю не нижче 600-800 Вт, в тому числі і для виготовлення різноманітних коктейлів.
Об’єм робочої ємності блендера буває від 0,4 літра до 2 літрів. Але її не можна заповнювати до країв. Приблизно 15% ємності повинні залишатися вільними для вільного перемішування продуктів. На невелику сім’ю з двох людей підійде чаша ємністю 1 літр.
Матеріал чаші буває різний, вони можуть робитися зі скла, пластику, металу. Головне, щоб матеріал був якісний, особливо вироби із пластику. Дешевий пластик швидко каламутніє, вбирає різкі запахи прянощів, схильний до механічних та термічних ушкоджень.
Якщо в блендері готуватимуться страви з гарячих продуктів, то краще за все підійде скло або метал. Іноді зустрічаються чаші з композитних матеріалів, наприклад, з полікарбонату. Вони володіють легкістю, міцністю, не б’ються і не темніють, не бояться високої температури.
Прилад з чашею із композитного матеріалу коштує дорожче, але якщо дозволяють кошти, краще вибрати саме його. До речі, дуже зручно, коли у чаші є носик. Коктейлі та рідкі продукти не проллються повз під час переливання.
Зазвичай ножі у чашах стаціонарних блендерів не знімаються, вони вбудовуються прямо в ємність. Деякі прилади мають у комплекті додаткові ємності. Іноді в продажу трапляються стаціонарні варіанти зі знімними насадками, наприклад, для колки льоду або для збивання.
Якщо вистачає місця на кухні, краще придбати прилад зі знімними чашами через його зручність у використанні.
Діапазон швидкостей стаціонарного блендера буває від 1 до 20. Чим вища швидкість, тим швидше працює прилад і дрібніша нарізка продуктів. Імпульсний режим хороший для в’язких продуктів щільної консистенції.
У звичайній кухонній практиці буває досить 5-6 швидкостей, але якщо часто робите коктейлі, можна розглянути блендери зі швидкістю до 20, тому що різні інгредієнти коктейлів вимагають різного ступеня подрібненості.
Від форми ножів та кількості ріжучих поверхонь на них залежить швидкість роботи блендера і подрібнення продуктів. Ножі з декількома зігнутими площинами подрібнюють продукти швидко й рівномірно, наприклад, подвійні ножі з декількома ріжучими краями.
У стаціонарного апарата є 2 способи управління – механічний та електронний. Електронне управління з вибором програми дуже зручне, оскільки в програму вже закладені необхідні час і швидкість.
Наприклад, якщо потрібно приготувати пюре, то залишиться тільки закласти необхідні інгредієнти, вибрати програму готування пюре, включити кнопку і почекати.
Функція самоочищення – дуже проста, але зручна. У чашу досить налити воду з миючим засобом і включити. А потім насухо протерти вже чисту ємність.
Отвір у кришці ємності для додавання продуктів зручний тим, що під час роботи можна додавати в чашу необхідні інгредієнти, не вимикаючи апарат.
Є один момент, який потрібно враховувати перед тим, як вибирати блендери для коктейлів. У деяких із них є важливий для коктейлів пристрій – краник: вам не потрібно перевертати ємність для того, щоб налити коктейль у склянку.
Для безпеки у деяких моделей є датчик, який відключає двигун при його перегріві.
Цей варіант поєднує у собі функції та особливості 2 попередніх видів, минаючи їх недоліки. Він має хорошу комплектацію, що складається із занурювального блендера, різноманітних насадок, вакуум-насоса, декількох ємностей, ножа для колки льоду.
Його можна назвати міні-комбайном. Комбі-блендер багатофункціональний і може заміняти м’ясорубку, кавомолку, соковижималку. Він має єдиний недолік – високу вартість.
Як бачимо, вибір блендера залежить від ваших уподобань та вільного місця на кухні. Сподіваємося, що ці нескладні поради та правила полегшать вам пошуки і допоможуть придбати надійного помічника для приготування різноманітних страв!