Багато-які наші сучасники не уявляють початок свого дня без чашечки кави. Традиційний метод приготування напою в турці, звичайно, має численних прихильників. Але ритм життя, який постійно прискорюється змушує використовувати на кухні прилади-помічники: кавоварки та кавомашини. Виробники побутової техніки пропонують пристрої на будь-який смак та будь-який бюджет. Важливо не помилитися і вибрати потрібний варіант.
На прилавках магазинів і на сторінках інтернету можна зустріти велику різноманітність моделей для кавоманів. Функція у всіх приладів одна – варити ароматний напій. А розрізняються ці пристрої між собою різними принципами екстракції кави.
Якщо відкинути складні хімічні терміни, екстракція – це витяг з мелених зерен смаку і аромату за допомогою розчинника – води. Міцність, насиченість і аромат напою буде залежати від методу екстракції.
Саме за цим принципом розрізняються види кавоварок:
Для любителів традиційної турки випускаються її електричні аналоги. Прилад нагадує електрочайник, але без автоматичного вимикання. Машини для варіння кави не тільки допомагають швидше впоратися з цим відповідальним процесом, але і оберігають плити від несподіваних забруднень.
Приготування кави вимагає особливої уважності. Щоб напій був ароматним, знімати з вогню потрібно в той момент, коли в турці почала підніматися густа повітряна піна. Трохи пропустиш момент, і рідина виливається на варильну поверхню. А відмивати забруднення ох як непросто.
Їх ще називають паровими. Винайдені в 19 столітті, але принципово не змінилися, хіба що з’явилися електричні моделі. Потужність гейзерного виду кавоварок для плити залежить від об’єму та не перевищує 1 кВт. Конструкцію складають ємності для фільтрованої води, готового напою і меленої кави.
Нагріта вода, розширюючись, піднімається по лійкоподібній трубці у відсік для зерен середнього помелу. Нагрівання триває, вода рухається вгору, закипає і виштовхується пором у верхній резервуар для готової кави. Необхідні умови для отримання насиченого напою: не ущільнений кавовий порошок і повільний нагрів води.
Друга назва – фільтраційні або американо. Простота конструкції визначає помірну ціну і більшу популярність кавоварок даного типу. Пристрій складається з 2 ємностей для води та готової кави. Холодна вода нагрівається, перетворюючись у пар, який піднімається вгору.
Вода, яка утворилася після конденсації з температурою 88-97 градусів по краплі проходить крізь фільтр з зернами грубого помелу. Краплі готового напою збираються в спеціальний кавник, який стоїть на підігрівачі. Такий вид кави називається американо. Завдяки підігріву, напій може залишатися гарячим до 3 годин.
При виборі певної моделі краплинної кавоварки потрібно врахувати: чим менше потужність приладу, тим смачніше і міцніше вийде напій. Варто звернути увагу і на застосовувані фільтри для меленої кави.
Вони бувають 3 видів:
У цьому виді кавоварок для приготування напою використовується пар, що утворюється після закипання води в герметичній посудині. При досягненні певного тиску відкривається спеціальний клапан, пар проходить через заповнений утрамбований меленою кавою ріжок. Виходить так звана кава-еспресо, що в перекладі з італійського означає «під тиском».
Недоліки такого методу приготування:
Інший варіант ріжкових кавоварок для дому – помпові – для отримання великого тиску використовують електромагнітний насос. Кава в таких пристроях готується швидше, температура напою – до 90 С. Переваги цієї моделі – смакові якості зберігаються краще.
Подібні ріжкові кавоварки дозволяють готувати не тільки еспресо, але і капучіно, так як комплектуються спеціальною насадкою.
Останнє «слово» від конструкторів еспрессо-машин – чалдові і капсульні апарати. У чалдових кавоварках використовується мелена кава, спресована і упакована в особливі пакетики – чалди.
Пакетик вагою 7 грамів і розрахований на одну порцію напою. У капсульних кавоварках застосовуються спеціальні пластикові капсули з запечатаною свіжомеленою утрамбованою кавою. Для запобігання окислення і збереження смаку та аромату мелених зерен капсули заповнюються інертним газом. Під час приготування напою капсула проколюється.
Багато любителів кави з обережністю ставляться до капсульних моделей. Вони не вірять виробникам, що з кавового порошку, який був перемелений не безпосередньо перед приготуванням, вийде ароматний напій.
Навіть запевнення виробників про умови зберігання не допомагають. Може тому до таких кавомашин поки що ставляться з обережністю і додому купують рідко.
Вони об’єднують в собі роботу ріжкових і крапельних кавоварок. Справжня знахідка для шанувальників еспресо, американо. Два пристрої в одному – це плюс. Але ці види нових кавоварок для дому вимагають індивідуальної кави для кожної частини. Рожковим потрібен один помел зерен, краплинним – інший.
Цей тип кавоварок відрізняє:
Конструктивно складається з скляного жароміцного циліндра і поршня з металевим фільтром. Приготувати напій дуже просто: на дно висипають мелену каву, заливають окропом, закривають кришку, чекають 5-8 хвилин і опускають поршень.
Кавова гуща затримується фільтром. Кава готова. Ніякої автоматики, ніякої електрики, зате є величезний простір для прояву фантазії з метою задоволення власного смаку!
Створені для самих зайнятих любителів кави. Достатньо просто натиснути на кнопку, щоб отримати чашку ароматної, підбадьорливої насолоди.
Машина сама:
Процес приготування кави займає до 40 секунд. Додаткові функції дозволяють регулювати кількість чашок, міцність напою, клас помелу зерен та інші параметри.
Переваги кавоварок:
Але всі достоїнства для споживачів перекриває дуже істотний для них недолік – висока ціна.
Щоб приготувати хорошу каву, необхідно володіти деяким досвідом і любити цей процес. Що робити тим, хто обожнює напій, але не володіє терпінням і вмінням впоратися з туркою? Купити кавоварку!
В даний час це відмінний спосіб без шкоди для смакових якостей швидко приготувати ароматний напій.
Пропонований асортимент апаратів величезний. На прилавках магазинів можна зустріти бюджетний варіант – недорогу краплинну кавоварку, або придбати справжнє диво техніки – кавову машину з автоматичним керуванням.
Вибір залежить від особистих уподобань, від кількості напою, вживаного в добу, і – на превеликий жаль, доводиться враховувати фінансові можливості.
При виборі моделі потрібно звертати увагу не тільки на зовнішній дизайн, але і на її конструкцію. Дуже важливо розпитати продавця про можливості дістати знімні частини, спробувати це зробити самостійно. Якщо конструкція легко розбирається, це її безперечна перевага.
При роботі агрегату на частинах, які стикаються з напоєм, утворюється плівка. Якщо у східній чайхані спеціально не миються стародавні чайники, і чайханщик пояснює клієнтам про наліт таніну, який поліпшує смак напою, то при приготуванні кави такий варіант не підходить. Наліт на стінках ємності значно погіршує смак напою. Кавоварку доводиться часто мити. Ароматної і смачної вам кави!