Індукційні плити повільно, але впевнено завойовують любов споживачів. І це не дивно, адже вони дуже економічні, продуктивні і безпечні. Принцип їх роботи заснований на явищі електромагнітної індукції.
На відміну від звичайних електричних поверхонь, у індукційних конфорка не нагрівається, а тепло передається безпосередньо до дна посуду. Завдяки цьому вона витрачає менше енергії і не нагріває навколишнє повітря, що благотворно позначається на мікрокліматі кухні.
В приміщенні з індукційною плитою не так жарко, особливо це актуально для кухонь кафе і ресторанів, де, як правило, одночасно працює багато приладів.
Переваг у індукціонок безліч, про таку плиту можна тільки мріяти. Проте через високу вартість поки ще не всі господині обзавелися цією чудесною помічницею. Але якщо все-таки кошти дозволяють придбати її, перед покупкою слід дізнатися, як вибрати індукційну плиту.
Для початку потрібно визначити, яка модель потрібна: вбудована або ні, слід підібрати місце для плити на кухні, вона повинна стояти подалі від іншої техніки, оскільки може викликати перебої в роботі останньої.
Також важливо зрозуміти, якими функціональними можливостями володіють індукціонні плити, чи потрібні численні навороти або достатньо базового набору функцій, від цього залежить і ціна техніки. Дизайн, розмір і форма вибираються згідно індивідуальним перевагам і у відповідності з інтер’єром кухні.
Вибір невбудованих індукціонок невеликий, а ось вбудовані індукційні плити поширені набагато більше. Плити, які стоять окремо мають одну важливу перевагу, встановлювати їх набагато простіше.
Вбудовані панелі доведеться монтувати в стільницю, це трохи складніше, але не проблематично.
Що стосується форм і розмірів, то індукційні панелі представлені в широкому асортименті. Вони бувають квадратними, прямокутними, шестикутними, маленькими приблизно 30×30 см або величезними більше метра в ширину.
Колірна гамма індукціонок не дуже різноманітна, найчастіше у продажу є чорні і сріблясті моделі. Деякі фірми-виробники випускають панелі з особливим дизайном, наприклад, квітковим.
Тут кожен вирішує, що йому більше підходить: однотонна класична модель або з кольоровим принтом. Чималу роль у виборі дизайну плити грає інтер’єр кухні, потрібно, щоб панель гармонійно вписалася в обстановку.
Але самий головний критерій, на який варто звернути найбільше уваги, це функціональні можливості, про які і піде мова далі.
Індукційні плити, на відміну від електричних чи газових, оснащені набагато більшими можливостями. При виборі варто звернути увагу на кількість конфорок, їх може бути дві, три, чотири, п’ять.
Вони можуть бути круглими або овальними, іноді на панелі відсутні позначення конфорок, це означає, що можна готувати їжу по всій поверхні.
Також важливо враховувати розмір і потужність конфорок. Якщо для готування часто використовується посуд невеликих розмірів, потрібно купувати панель хоча б з однією маленькою конфоркою.
Якщо в сім’ї є діти, не завадить функція блокування панелі керування, яка не дозволить дитині самостійно включити плиту.
Багато таких плит оснащуються таймером, що дуже зручно. Можна залишити посуд і займатися своїми справами, у встановлений час, панель сама відключиться і сповістить про це спеціальним сигналом.
Незважаючи на те що при приготуванні їжі повинен нагріватися тільки посуд, від нього може нагрітися і конфорка, тому індикатор залишкового тепла – дуже потрібна річ, яка покаже, що плита повністю охолола.
У багатьох індукціонках є можливість регулювання потужності, що дозволяє готувати страви при різних температурах. Крім того, в деяких моделях може бути фукнкция «Boost», завдяки якій потужність з однієї конфорки перекидається на іншу, щоб збільшити температуру.
Ця функція необов’язкова, але дуже корисна для тих, хто любить готувати страви східної кухні.
Якщо не хочеться відмовлятися від звичних плит, але і індукційна конфорка приваблює, можна придбати комбіновану модель, в якій разом з електричною або газовою буде індукційна поверхня.
Тобто дві конфорки, наприклад, можуть бути електричними, а дві – індукційними. Також це зручно для тих, хто не хоче міняти каструлі і сковорідки, адже для індукційної плити підходить не весь посуд, а тільки такий, який володіє феромагнітними властивостями.
Перевірити це просто: якщо на дно каструлі або сковороди прилипає магніт, значить, вона підходить для індукційної панелі.
Якщо потрібно, щоб їжа залишалася теплою довше, не завадить функція підтримки тепла, завдяки їй підігрівати їжу не доведеться.
Функція паузи не сама необхідна можливість, але якщо доводиться часто відлучатися, наприклад, до маленької дитини, то варто вибирати модель з цією функцією.
У індукційних плит ще багато можливостей, це і зменшення енергоспоживання, і збереження параметрів температури і так далі, всі вони корисні й привабливі, але не завжди потрібні, а при їх наявності вартість техніки збільшується.
Професійна індукційна плита повинна володіти безліччю можливостей, домашня може обійтися без наворотів.
Вважається, що при використанні індукційних плит від них виходить випромінювання, яке може принести шкоду здоров’ю. Насправді це не доведено, до того ж існують міжнародні та національні гігієнічні нормативи електромагнітного випромінювання, які повинні дотримуватися виробниками техніки.
Проте варто відзначити, що якщо у когось з членів сім’ї є кардіостимулятор, то він може барахлити поблизу працюючої плити.
Найбільшої шкоди від індукційної плити отримують холодильник, морозильна камера, духовка та інша побутова техніка, що стоїть ближче 30 см від індукціонки. Щоб убезпечити кухонні прилади варто просто ставити їх подалі від плити. Приємного вам вибору і вдалих покупок!