Сучасна людина робить все, щоб спростити собі життя. Навіть приготування їжі в наш час вийшло на абсолютно новий рівень. Тепер можна варити, смажити, тушкувати, випікати не тільки на звичайних газових і електричних, але і на індукційних плитах.
Індукційні електричні плити – це наступний крок в розвитку кухонної техніки.
Вони з’явилися недавно і спочатку не мали успіху у більшості споживачів, зате ресторатори оцінили працю розробників по достоїнству. На кухнях ресторанів, де на плитах доводиться працювати цілий день, індукційна поверхня проявила себе найкращим чином, вона виявилася дуже зручною, функціональною та економічною.
Але хіба справедливо, що користуватися таким чудовим інструментом для приготування їжі, могли б тільки шеф-кухарі ресторанів, настала пора спрощувати життя і непрофесійних кулінарів!
Перш ніж розписувати гідності і недоліки, варто дізнатися принцип роботи індукційної плити. У ній використовується енергія магнітного поля. Конфорка сама не нагрівається, вона передає тепло безпосередньо дну посуду.
Це відбувається завдяки високочастотному електричному струму і мідній котушці. Таким чином, їжа нагрівається від каструлі або сковороди, в той час як конфорка по краях залишається холодною.
Готувати на індукційній панелі можна тільки в посуді з феромагнітними властивостями, тобто дно каструлі або сковороди повинно бути виконано з чавуну, нержавіючої сталі, а ось алюміній, жаростійке скло і мідь не підходять для неї.
Ще однією цікавою особливістю індукційних панелей є те, що без посуду вона не включається. Необхідно, щоб каструля або сковорода займали хоча б 70% поверхні конфорки для початку нагрівання.
Крім того, майже у всіх моделях сучасних индукційних плит є режим Booster. Завдяки йому потужність з однієї конфорки може перекидатися на іншу при необхідності, наприклад, для того, щоб швидко закип’ятити воду.
Плюсів і мінусів у індукційних плит багато, однак, переваги, мабуть, переважують недоліки. Серед достоїнств найважливішими можуть вважатися наступні:
Також у продажу є настільні індукційні плити, перевагою яких є компактний розмір. Їй легше знайти місце в будинку, вона легко транспортується і добре виглядає в кухні. Настільна панель – відмінний варіант для дачі.
Плюсів у індукційних плит безліч, але мінуси теж є:
Існує ще один недоведений недолік, якого побоюються багато-які споживачі. Деякі люди вважають, що електромагнітне випромінювання може зашкодити здоров’ю, проте це не так. Воно настільки мале, що абсолютно безпечне.
До того ж, комп’ютери, мобільні телефони і ноутбуки теж мають випромінювання, але сучасні люди не перестають ними користуватися, так чому вони побоюються індукційних плит? Єдиним протипоказанням для придбання такої панелі може стати наявність кардіостимулятора, оскільки в його роботі можуть виникнути перебої.
За великим рахунком плюси індукційних плит переважують мінуси, вони зручні, економічні, безпечні і функціональні. Але при прийнятті рішення про купівлю приладу не варто забувати про мінуси. Вдалого вам вибору!
Гарна стаття. Раніше лише знав про ці плити, що вони економні за рахунок нагріву тільки тієї поверхні посуду, який на самій плиті, а от принципи їх роботи не знав. Дякую автору