Швидкі і повільні вуглеводи відкриває для себе кожен, хто хоче схуднути, починаючи складати план покупки продуктів. Кожен продукт, потрапляючи в організм, розщеплюється на прості цукри і підвищує рівень глюкози в крові. Швидкість даного процесу вимірюється глікемічним індексом: чим швидше засвоюється їжа, тим швидше нею можна насититись.
Тому розділяють вуглеводи на швидкі і повільні, щоб позбавитися від постійного відчуття голоду і стрибків глюкози. Але варто пам’ятати про те, що всі продукти з карбоніальної групи — це цукри .
Вуглеводи з високим глікемічним індексом (ГІ) або моносахариди швидко розпадаються в процесі травлення і вивільняють глюкозу в кров: білий хліб, рис, всі види пластівців швидкого приготування, печиво, бісквіти, здоба, цукерки, сухофрукти.
Розщеплення продуктів з низьким ГІ або полісахаридів відбувається повільніше, більш поступово вивільняючи глюкозу в кров, і до них належить більшість овочів і бобових.
Глікемічний індекс розподіляє їжу об’єктивніше, ніж поділ на прості та складні, хоча класифікація має недоліки. Наприклад, він не враховує обсяги їжі. Порції в 25 г та 50 г викличуть різний викид цукру в кров, тому особиста таблиця ГІ повинна включати обсяг їжі і її обрахований індекс.
Особливістю ГІ є те, що він стосується продуктів, що вживалися окремо. Однак люди рідко дотримуються роздільного харчування. Тому білок або жир впливають на глікемічний індекс вуглеводної їжі і в цілому на процес перетравлення.
Багато людей вважають, що відмова від шкідливих продуктів дозволяє набрати менше жиру і наростити більше м’язів в тренажерному залі. Але дослідження показали, що якість вуглеводного джерела не впливає на ці результати.
Тобто, при наборі маси немає сенсу замислюватися про вуглеводну складову раціону, відмовляючись від картоплі або рису:
Швидкі вуглеводи лише швидше підвищують рівень інсуліну в крові, що означає:
Без досліджень зрозуміло, що цей механізм приводить до переїдання, а воно, в свою чергу, відображається на кількості зайвої енергії і жирових накопиченнях. Переважання простих цукрів у харчуванні підвищує ризик хвороб серця і діабету. Складні цукри дозволяють знизити ризик перерахованих захворювань.
Знання продуктів з низьким ГІ допоможе сформувати основу раціону та персональну таблицю для схуднення:
Крупи і злаки в списку корисних продуктів можуть значно відрізнятися по ГІ: перлова — 22, хліб цільнозерновий або з висівками – 40, гречана, ячна, пшоняна, висівки – 50, геркулес 55, манка, вівсянка і житній хліб – 65. Рис і макарони – 90, піца, булочки, печиво, бублики – 80-100. Однак борошно при комбінації з начинкою, наприклад, вареники з сиром отримує 55 пунктів, а з картоплею – 60. Молоко має ГІ 32, йогурт – 35, зате сир, кефір, бринза і сири належать до білкових продуктів без зміни ГІ.
Аналогічно нульовий індекс мають рибні і м’ясні продукти за винятком печінки та яловичого фаршу з ГІ 50. Такий список навряд чи підійде для схуднення, якщо смажена без панірування свинина, що відносяться до шкідливої їжі, має нульовий ГІ.
Чорний шоколад має ГІ 22, а молочний – 70, тому вибір при правильному харчуванні випадає на продукт з високим вмістом какао. Арахіс має ГІ – 20, волоські горіхи – 15, тому відносяться до доступних корисних жирів.
Таблиця швидких вуглеводів зі списком продуктів виглядає так: халва – 70, цукор, чіпси, газовані напої, кавун, шоколадні батончики, фініки – 70, морозиво – 87, мед – 90, пиво – 110. Шкідливі швидкі вуглеводи містять ГІ вище 70, а зменшувати вживання до мінімуму потрібно всіх продуктів, в яких ГІ підходить до межі 60.
На ГІ впливає кулінарна обробка. Сира капуста має ГІ 10, квашена – 15, тушкована – 25.
Ефективних вам тренувань!