Роблячи ремонт в кухні, кожному доводиться визначатися з підлоговим покриттям. Звичайно, ламінат виглядає набагато затишніше звичайної плитки, але ж це далеко не все, що від нього вимагається при купівлі для такого специфічного приміщення. Який ламінат вибрати для кухні, якій фірмі-виробнику віддати перевагу? І чи варто взагалі робити саме таку підлогу?

Кухня – найбільш відвідуване місце в квартирі або в будинку. При виборі підлогового покриття обов’язково слід враховувати цю обставину. З одного боку, воно постійно зазнає механічних впливів, але з іншого – будь-яка підлога все-таки повинна бути комфортною, красивою, доповнювати загальний інтер’єр і створювати затишок.

Який ламінат краще вибрати для кухні?

ламінат для кухніДо підлогового покриття для кухні (і дуже популярного сьогодні ламінату теж) пред’являється ряд загальних вимог:

  • висока зносостійкість;
  • підвищена вологостійкість і водостійкість (це дещо різні параметри);
  • достатня товщина покриття;
  • високий коефіцієнт міцності до механічних пошкоджень.

Приміщення для готування і прийому їжі відрізняється від інших кімнат більшою прохідністю і підвищеною вологістю. Однак гарна новина полягає в тому, що є спеціальні класи довговічного покриття, зносостійкого і вологостійкого. Який ламінат вибрати для кухні (до речі, ці поради будуть багато в чому актуальні і для передпокою)?

Зносостійкість

Всі покриття поділяються на кілька класів:

  • 21 – спальня;
  • 22 – вітальня, передпокій;
  • 23 – кухня;
  • 31, 32, 33 класи призначені для громадських приміщень з великою пропускною здатністю (магазинів, офісів, ресторанів тощо). При цьому для кухні все-таки краще використовувати саме 31 або 32 клас.

Вологостійкість

Це один з найбільш важливих показників, адже кухня за кількістю рідини, яка проливається на підлогу і випарів поступається лише ванній кімнаті. Основою вологостійкого ламінату є ХДФ плита підвищеної щільності, оброблена зверху спеціальним полімерним складом. А стики дощечок повинні бути обмазані спеціальною водовідштовхувальною мастикою.

При цьому важливо врахувати і такий показник, як щільність ламінатних плит. Її мінімальне значення повинно становити 900 кг/м3. Такий матеріал здатний витримувати вплив вологи протягом 3 годин і не змінити свою структуру. Відповідно, чим вище цей показник, тим «серйозніше» вологостійкість плити. Таким чином, для підлоги в кухні слід купувати матеріал з маркуванням Aqua і щільністю не менш 900кг/м3.

Водостійкість

Цей ламінат – кращий з точки зору стійкості до вологи і води. Такі якості забезпечуються за рахунок спеціальної пластмаси, з якої виготовляють підлогове покриття. На основу наноситься водовідштовхувальний клей, на ньому фіксується декоративний поверхневий шар і полімер підвищеної міцності. Таке покриття фізично не здатне увібрати в себе не тільки конденсат, але і воду – відповідно, воно не деформується навіть при тривалому контакті з рідиною.

Товщина покриття

При виборі обов’язково зверніть увагу на товщину плит. Цей показник повинен варіюватися в межах 0,7-0,8 см. Саме така товщина забезпечує достатню жорсткість мостин. Великі параметри і висока вартість забезпечують лише додаткову звукоізоляцію.

Стійкість до механічних пошкоджень

Цей параметр позначається маркуванням АС. Найвищий клас – АС 5, але для кухні підійде матеріал категорій АС2 або АС3.

Компанії-виробники – які краще?

ламінат на кухніСьогодні на ринку будівельних матеріалів представлено розмаїття продукції різних виробників з різних країн, що створює споживачам певні труднощі. Ламінат якої фірми краще вибрати для квартири – що говорять на цей рахунок у відгуках ті, хто вже випробував в дії підлогове покриття тих чи інших торгових марок?

Egger (Німеччина)

Відмінна якість, висока зносостійкість, швидкий монтаж і простий, необтяжливий догляд.

Відгуки

Характеристики цьому товару споживачі дають наступні: швидкість і легкість укладання, гарний декор, висока звукоізоляція. З мінусів – часто зустрічаються неякісні замки для кріплення дощечок, а поверхня набагато менш стійка до подряпин, ніж заявляє виробник.

Pergo (Швеція)

Тривалий термін служби (20 років), вологостійке покриття, що містить іони срібла і тому володіє антисептичною дією. Міцний верхній шар забезпечує гарний захист від подряпин. Ламінат відноситься до серії преміум-класу.

Відгуки

Ті, хто вже випробував цей матеріал в дії, залишають про нього лише позитивні відгуки. Асортименту властива велика колірна гамма. Ламінат стійкий до бруду і подряпин, простий в монтажі. З недоліків прозвучала лише висока вартість.

Balterio (Бельгія)

Вишуканий дизайн, довговічність (виробник обіцяє термін служби до 30 років). Міцний і стійкий до подряпин і пошкоджень.

Відгуки

Користувачі не відчувають особливого захоплення з приводу його якості. Більшість вказує на ненадійність покриття і його нестійкість до вологи і подряпин. Багато хто помічав, що відколи по кутах плит утворювалися вже в процесі укладання.

Чи варто використовувати ламінат на кухні?

Так, адже таке покриття красиво виглядає, створює затишок, має приємну текстуру. Ламінат легкий в монтажі і стійкий до забруднень, легко миється. Це підлогове покриття більш тепле, ніж плитка, до того ж неслизьке. По суті, у нього тільки два недоліки – висока вартість і необхідність обов’язкового вирівнювання підлоги перед укладанням.

Визначаючись, який ламінат вибрати для кухні, звертайте увагу не тільки на технічні характеристики, але і на репутацію компанії-виробника. Адже сьогодні при великому товарообігу часто з’являються фірми-одноденки, що видають товар поганої якості за аналоги світових брендів.