Правильне харчування годуючої мами – найважливіша умова повноцінного грудного вигодовування. Одне з пам’ятних відчуттів, яке зазнає молода мама в перший день після пологів – досить сильний голод, здоровий голод здорової жінки, що годує!

У період вагітності материнський організм повинен був день у день постачати через пуповину поживні речовини, потрібні для повноцінного розвитку майбутнього малюка. З дня пологів і далі протягом ще багатьох місяців цей процес «будівництва» нового організму триває, але тепер вже шляхом годування груддю.

Всі ресурси – для однієї мети

Головна мета протягом вагітності – здоров’я та повноцінний розвиток майбутньої дитини – нікуди не зникла після пологів, а стала ще значніше для жінки, яка відчула себе мамою.

раціон годуючої мамиТому не існує ніякого різкого переходу з раціону вагітної жінки на раціон харчування годуючої мами. Те ж повноцінне, 5-6 разове харчування.

Єдина зміна – через 3-4 дні після пологів знижена добова норма солі і підвищене споживання води приблизно на 1 літр. Такий режим покликаний полегшити встановлення лактації, особливо якщо дитина – перша.

Продукти, що становлять раціон годуючої матері рекомендовані ті ж, що і в період вагітності, тобто повноцінний набір, який ми і розглянемо нижче.

Молоко, молочні продукти

За вибором жінки, крім солодких молокопродуктів: від 250 до 400 грам в день. Існує спосіб розрахувати, яку кількість молока в день повинна вживати годуюча мама: вона дорівнює кількості грудного молока, яку щодня висмоктує дитина, і до того ж ще грам 50-70.

Молоко є найважливішою складовою раціону годуючої матері – це джерело кальцію для формування кісток дитини. Якщо в раціоні матері недостатньо кальцію, то природа візьме потрібний елемент з зубів, кісток і волосся самої жінки.

Останнім часом годуючим мамам лікарі радять не вживати в їжу незбиране молоко. Краще використовувати молоко для розведення чаю, або замінити кисломолочними продуктами.

Сири і сир збагатять організм годуючої матері кальцієм. Вибирати треба негострі сири, дуже корисний сир адигейський і йому подібні.

Фрукти – обов’язково

З кожним прийомом їжі. Щоб не сумніватися, що з фруктів для годуючої матері корисно, а що може викликати небажані наслідки у дитини, можна завести блокнот, і відзначати, в який з прийомів їжі які фрукти були з’їдені.

корисні фрукти для годуючої мамиРеакція малюка на небажану їжу буде помітна приблизно через 18 годин. Найнешкідливіші з фруктів – яблука зеленого кольору. Від бананів теж не буває шкоди. Червоні і яскраво-помаранчеві фрукти теоретично можуть викликати шкірні висипання у дитини. Після вживання винограду можливі коліки, так як він містить речовини, що сприяють бродінню.

Найкраще людині (навіть якщо цій людині місяць від народження) підходять ті фрукти, ягоди і овочі, що виростають в її рідній місцевості.

До екзотичних фруктів треба ставитися вкрай обережно, не включати їх в раціон в перший місяць годування, а потім включати в малих дозах з перервами в 3-5 днів, збільшуючи кількість таких екзотичних продуктів поступово.

Овочі

Як і фрукти – шість разів на день. З овочів дуже корисна картопля, так як містить багато потрібних дитині вітамінів, не викликає кольок та інших небажаних реакцій, і не сприяє появі у матері зайвої ваги.

Відмінним засобом для підвищення лактації є кабачки. Буряк, паприку, помідори слід їсти в тушкованому або пареному вигляді.

Капуста і часник іноді здатні піднести неприємний сюрприз – вони змінюють смак грудного молока. Після вживання мамою в їжу цих овочів, малюк, особливо якщо вік його місяць-два, стане брати грудь з небажанням, а в деяких випадках – може й зовсім відмовитися від одного з годувань.

Якщо дитина раптом відмовилася брати груди. Правило номер один (і єдине) – не панікувати. Від однієї-двох розвантажувальних годин з дитиною нічого не трапиться. Дайте малюку замість молока кип’яченої води з соски, щоб не порушити водно-сольовий баланс.

Воду він напевно поп’є охоче. Її можна злегка (дуже трохи) підсолодити. Грудне молоко треба відцідити. Через годину-півтори, як слід зголоднівши, дитина візьме груди, і з апетитом з’їсть більше норми.

М’ясо, птиця, риба

Повністю виключаються копченості та соління з маринадом! М’ясо краще нежирне, дуже корисно включати в раціон печінку хоча б раз на тиждень. М’ясо для правильного розвитку дитини в раціоні мами має бути присутнім обов’язково, тому що в ньому міститься важливий вітамін B12.

м'ясо, риба, птиця в харчуванні годуючої мамиЯкщо мама дотримується вегетаріанства, то нестачу вітамінів групи В рекомендується заповнювати сухофруктами.

Існує залежність норм споживання м’яса від кліматичного поясу: чим північніше, тим більше частка м’яса в раціоні людини. Харчування годуючої матері по місяцях має наступну закономірність: чим холодніше час року, тим вище загальний відсоток білкової їжі, і більше частка м’яса риби та птиці.

Для матері-годувальниці у перший місяць після пологів найбільш рекомендована птиця, так як це саме легкозасвоюване м’ясо. А також бульйони на основі м’яса птиці.

Яйця

В день достатньо одного. Сирим не вживати! Іноді після вживання яєць в їжу годуючою мамою у дитини виявляються висипання на шкірі. У такому разі яйця слід виключити, джерелом тваринних білків з успіхом служать м’ясо, птиця або риба.

Каші

Джерело вітамінів, причому в легкозасвоюваній формі. Каші роблять із зерен, а зерно – не що інше, як зародок рослини, з супутнім йому «стартовим» запасом поживних речовин. Тому корисні каші з цілісних зерен.

правильний раціон годуючої мамиКаші рекомендується готувати в перший місяць годування на воді, потім – на молоці, знизивши в них вміст солі. Якщо смак здається прісним, кашу можна злегка підкислити лимонним соком, або додати в неї кислих сухофруктів.

У перший місяць після пологів для харчування годуючої матері особливо корисна гречана каша, тому що гречка багата мікроелементами і залізом. Рис володіє вираженим скріплюючим ефектом, а жінці, яка недавно народила, це поки ні до чого, тому рисову кашу залишимо на більш пізні терміни годування.

Манну кашу слід обмежити. Каші корисно поєднувати з сухофруктами, особливо з курагою.

Жири тваринні і рослинні

Тваринні жири в раціон харчування годуючої матері бажано не вводити, крім вершкового масла. Норма – шматочок вершкового масла, розміром в половину сірникової коробки. Рослинних жирів в меню годуючої матері повинно входити не більше 15-20 грам в день.

Хліб і макаронні вироби

Хліб дієтологи рекомендують їсти тільки чорний, скибочки корисно трохи підсушити. Макаронні вироби краще тимчасово замінити кашами.

Зелень для мам – кріп і його родичі

Харчування годуючої мами служить меті налаштувати лактаційну функцію організму. Особливо, якщо жінка народила першу дитину, завдання годувати грудьми здається їй часом непосильним.

І тут допомагають старовинні народні рецепти. Кропова вода, так само як і анісова вода, допомагала ще нашим прабабусям. Кріп і його родичі з сімейства зонтичних мають властивість покращувати смак грудного молока.

Дитина росте…

харчування годуючої мамиХарчування годуючої мами часом не відрізняється кардинально, але все ж має деякі особливості. Протягом перших двох тижнів раціон і режим харчування щадний, і в той же час спрямований на очищення кишечника від застійних явищ, характерних для пізніх строків вагітності.

Також у перші тижні після пологів меню служить «налаштуванню» лактації.

У період активного формування кісток, тобто від трьох місяців до восьми, матері-годувальниці слід збільшити в своєму раціоні кількість продуктів, що містять кальцій. Коли дитина починає активно вливатися в суспільство, тобто вчитися ходити і говорити, потрібно постаратися дати їй достатньо фосфору і мікроелементів.

Про те, що не можна годуючій матері

Цю категорію продуктів слід виключити з меню ще на стадії вагітності:

  • алкоголь (не їжа, але часто їду супроводжує);
  • жирне, копчене, соління і маринади;
  • шоколад;
  • випічка: булки, бісквіти, торти – щоб не набрати зайву вагу.

Напевно список небажаних продуктів вам озвучив ваш лікар-педіатр. Будь ласка, прислухайтеся до його порад.

Невірно стверджувати, що існує якась універсальна дієта для годуючої мами. Не буває двох однакових мам з двома однаковими дітьми, отже, перелік продуктів меню підбирається індивідуально в кожному випадку.