Правильне харчування годуючої мами – найважливіша умова повноцінного грудного вигодовування. Одне з пам’ятних відчуттів, яке зазнає молода мама в перший день після пологів – досить сильний голод, здоровий голод здорової жінки, що годує!
У період вагітності материнський організм повинен був день у день постачати через пуповину поживні речовини, потрібні для повноцінного розвитку майбутнього малюка. З дня пологів і далі протягом ще багатьох місяців цей процес «будівництва» нового організму триває, але тепер вже шляхом годування груддю.
Головна мета протягом вагітності – здоров’я та повноцінний розвиток майбутньої дитини – нікуди не зникла після пологів, а стала ще значніше для жінки, яка відчула себе мамою.
Тому не існує ніякого різкого переходу з раціону вагітної жінки на раціон харчування годуючої мами. Те ж повноцінне, 5-6 разове харчування.
Єдина зміна – через 3-4 дні після пологів знижена добова норма солі і підвищене споживання води приблизно на 1 літр. Такий режим покликаний полегшити встановлення лактації, особливо якщо дитина – перша.
Продукти, що становлять раціон годуючої матері рекомендовані ті ж, що і в період вагітності, тобто повноцінний набір, який ми і розглянемо нижче.
За вибором жінки, крім солодких молокопродуктів: від 250 до 400 грам в день. Існує спосіб розрахувати, яку кількість молока в день повинна вживати годуюча мама: вона дорівнює кількості грудного молока, яку щодня висмоктує дитина, і до того ж ще грам 50-70.
Молоко є найважливішою складовою раціону годуючої матері – це джерело кальцію для формування кісток дитини. Якщо в раціоні матері недостатньо кальцію, то природа візьме потрібний елемент з зубів, кісток і волосся самої жінки.
Останнім часом годуючим мамам лікарі радять не вживати в їжу незбиране молоко. Краще використовувати молоко для розведення чаю, або замінити кисломолочними продуктами.
Сири і сир збагатять організм годуючої матері кальцієм. Вибирати треба негострі сири, дуже корисний сир адигейський і йому подібні.
З кожним прийомом їжі. Щоб не сумніватися, що з фруктів для годуючої матері корисно, а що може викликати небажані наслідки у дитини, можна завести блокнот, і відзначати, в який з прийомів їжі які фрукти були з’їдені.
Реакція малюка на небажану їжу буде помітна приблизно через 18 годин. Найнешкідливіші з фруктів – яблука зеленого кольору. Від бананів теж не буває шкоди. Червоні і яскраво-помаранчеві фрукти теоретично можуть викликати шкірні висипання у дитини. Після вживання винограду можливі коліки, так як він містить речовини, що сприяють бродінню.
Найкраще людині (навіть якщо цій людині місяць від народження) підходять ті фрукти, ягоди і овочі, що виростають в її рідній місцевості.
До екзотичних фруктів треба ставитися вкрай обережно, не включати їх в раціон в перший місяць годування, а потім включати в малих дозах з перервами в 3-5 днів, збільшуючи кількість таких екзотичних продуктів поступово.
Як і фрукти – шість разів на день. З овочів дуже корисна картопля, так як містить багато потрібних дитині вітамінів, не викликає кольок та інших небажаних реакцій, і не сприяє появі у матері зайвої ваги.
Відмінним засобом для підвищення лактації є кабачки. Буряк, паприку, помідори слід їсти в тушкованому або пареному вигляді.
Капуста і часник іноді здатні піднести неприємний сюрприз – вони змінюють смак грудного молока. Після вживання мамою в їжу цих овочів, малюк, особливо якщо вік його місяць-два, стане брати грудь з небажанням, а в деяких випадках – може й зовсім відмовитися від одного з годувань.
Якщо дитина раптом відмовилася брати груди. Правило номер один (і єдине) – не панікувати. Від однієї-двох розвантажувальних годин з дитиною нічого не трапиться. Дайте малюку замість молока кип’яченої води з соски, щоб не порушити водно-сольовий баланс.
Воду він напевно поп’є охоче. Її можна злегка (дуже трохи) підсолодити. Грудне молоко треба відцідити. Через годину-півтори, як слід зголоднівши, дитина візьме груди, і з апетитом з’їсть більше норми.
Повністю виключаються копченості та соління з маринадом! М’ясо краще нежирне, дуже корисно включати в раціон печінку хоча б раз на тиждень. М’ясо для правильного розвитку дитини в раціоні мами має бути присутнім обов’язково, тому що в ньому міститься важливий вітамін B12.
Якщо мама дотримується вегетаріанства, то нестачу вітамінів групи В рекомендується заповнювати сухофруктами.
Існує залежність норм споживання м’яса від кліматичного поясу: чим північніше, тим більше частка м’яса в раціоні людини. Харчування годуючої матері по місяцях має наступну закономірність: чим холодніше час року, тим вище загальний відсоток білкової їжі, і більше частка м’яса риби та птиці.
Для матері-годувальниці у перший місяць після пологів найбільш рекомендована птиця, так як це саме легкозасвоюване м’ясо. А також бульйони на основі м’яса птиці.
В день достатньо одного. Сирим не вживати! Іноді після вживання яєць в їжу годуючою мамою у дитини виявляються висипання на шкірі. У такому разі яйця слід виключити, джерелом тваринних білків з успіхом служать м’ясо, птиця або риба.
Джерело вітамінів, причому в легкозасвоюваній формі. Каші роблять із зерен, а зерно – не що інше, як зародок рослини, з супутнім йому «стартовим» запасом поживних речовин. Тому корисні каші з цілісних зерен.
Каші рекомендується готувати в перший місяць годування на воді, потім – на молоці, знизивши в них вміст солі. Якщо смак здається прісним, кашу можна злегка підкислити лимонним соком, або додати в неї кислих сухофруктів.
У перший місяць після пологів для харчування годуючої матері особливо корисна гречана каша, тому що гречка багата мікроелементами і залізом. Рис володіє вираженим скріплюючим ефектом, а жінці, яка недавно народила, це поки ні до чого, тому рисову кашу залишимо на більш пізні терміни годування.
Манну кашу слід обмежити. Каші корисно поєднувати з сухофруктами, особливо з курагою.
Тваринні жири в раціон харчування годуючої матері бажано не вводити, крім вершкового масла. Норма – шматочок вершкового масла, розміром в половину сірникової коробки. Рослинних жирів в меню годуючої матері повинно входити не більше 15-20 грам в день.
Хліб дієтологи рекомендують їсти тільки чорний, скибочки корисно трохи підсушити. Макаронні вироби краще тимчасово замінити кашами.
Харчування годуючої мами служить меті налаштувати лактаційну функцію організму. Особливо, якщо жінка народила першу дитину, завдання годувати грудьми здається їй часом непосильним.
І тут допомагають старовинні народні рецепти. Кропова вода, так само як і анісова вода, допомагала ще нашим прабабусям. Кріп і його родичі з сімейства зонтичних мають властивість покращувати смак грудного молока.
Харчування годуючої мами часом не відрізняється кардинально, але все ж має деякі особливості. Протягом перших двох тижнів раціон і режим харчування щадний, і в той же час спрямований на очищення кишечника від застійних явищ, характерних для пізніх строків вагітності.
Також у перші тижні після пологів меню служить «налаштуванню» лактації.
У період активного формування кісток, тобто від трьох місяців до восьми, матері-годувальниці слід збільшити в своєму раціоні кількість продуктів, що містять кальцій. Коли дитина починає активно вливатися в суспільство, тобто вчитися ходити і говорити, потрібно постаратися дати їй достатньо фосфору і мікроелементів.
Цю категорію продуктів слід виключити з меню ще на стадії вагітності:
Напевно список небажаних продуктів вам озвучив ваш лікар-педіатр. Будь ласка, прислухайтеся до його порад.
Невірно стверджувати, що існує якась універсальна дієта для годуючої мами. Не буває двох однакових мам з двома однаковими дітьми, отже, перелік продуктів меню підбирається індивідуально в кожному випадку.