В будь-якій їжі міститься невелика кількість бактерій. Але якщо продукти харчування неправильно зберігати й обробляти, то рівень шкідливих мікроорганізмів значно зростає. Така їжа стає причиною розладу здоров’я.
Якщо бути більш точним, то харчове отруєння за своєю природою поділяється на два види: токсикоінфекція і власне саме отруєння.
Токсикоінфекція, на жаль, зустрічається найбільш часто. У таких випадках порушення проявляється через вживання продуктів, які за своєю природою не є отруйними, але мають в своєму складі велику кількість бактерій, які виділяють токсини.
Саме харчове отруєння – це хвороба, викликана вживанням отруйних чи токсичних речовин. Яскравим прикладом служать гриби, ягоди та інші частини отруйних рослин.
Крім того, отруєння можуть бути хімічними, тобто вони викликані неорганічними речовинами, які випадково потрапили в їжу, або ж у випадку, якщо продукти містять ці речовини.
Як приклад можна привести отруєння нітратами, які містяться у великих кількостях у фруктах і овочах. Також бувають випадки отруєння солями міді або миш’яку, які потрапляють в організм через травних тракт разом з їжею.
Зазвичай при отруєнні уражається тільки ШКТ, однак існує і ще одна небезпечна форма – ботулізм – захворювання, що вражає нервову систему і викликає утруднення дихання.
Що ж може викликати отруєння?
В групу ризику входять:
Перші ознаки виникають в межах від 1 до 48 годин. Однак при холері та бактеріальної дизентерії вони проявляються через 3-5 діб.
Підозру на харчове отруєння зазвичай з’являється при раптових гострих симптомах, пов’язаних з діяльністю ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Найчастіше це явище проходить через один – п’ять днів, але у важких випадках воно затягується, тому вимагає термінової госпіталізації та лікування в умовах стаціонару:
Гостре отруєння характеризується наступною симптоматикою, яка виникає через 1-2 години після прийому їжі:
При появі чотирьох вищевказаних ознак необхідно терміново викликати швидку допомогу, так як існує ймовірність розвитку ботулізму. Це важкий стан викликано ботулотоксином, який у великих кількостях міститься в домашньої консервації, зокрема, в помідорах і стручкової квасолі.
Симптоми виникають через 12-36 годин і проявляються у вигляді головного болю, розмитість зору, м’язової слабкості, яка може перейти у параліч. Деяких хворих нудить, додаються позиви до блювоти, а також запори та затримки сечовипускання, в роті з’являється сухість, а утруднене дихання.
В першу чергу слід посилити виведення з організму шкідливих продуктів, які ще не встигли засвоїтися. Приміром, допоможе промивання шлунка, проносні препарати і сорбенти.
Промити шлунок можна з допомогою слабо-рожевого розчину марганцівки або 2-5% розчину соди. Для цих цілей готують 2-3 л рідини. Саме промивання проводиться через зонд або випивається за раз кілька склянок (протипоказано дітям до 5 років).
Виведення які всмоктались речовин. Щоб позбутися від шкідливих бактерій, які вже встигли потрапити в кишечник, застосовуються сорбенти. Широкого розповсюдження набули препарати на основі активованого вугілля, наприклад, Карболонг, Поліфепан (не застосовують при ерозіях і виразках шлунка).
Великою популярністю користується Ентеросгель. Він не подразнює слизові оболонки травного каналу, діє активно, надає сорбуючий ефект тільки на токсичні речовини, включаючи білірубін і холестерин. Щоб усунути пронос, використовується Смекта. Цей препарат захищає запалені слизові від токсинів і вірусів, а також знижує інтенсивність діареї.
Варто відзначити, що у випадку самолікування ніколи не п’ють лоперамід (імодіум), тому що його неправильна дозування здатна погіршити стан, спровокувати всмоктування шкідливих речовин у кров.
При проносі і блювоті, щоб запобігти зневоднення, показано рясне пиття. Від частоти цих явищ залежить кількість рідини, яку необхідно вжити. Зазвичай це 2-3 л. Однак проста вода не підходить, потрібні спеціальні сольові розчини. Приміром, найбільше поширення отримав Регідрон – готове регидратационное засіб. Обсяг одного пакетика розчиняють в літрі води. Доза регулюється відповідно до інструкції.
Протимікробні препарати. Варто відзначити, що не завжди лікування харчового отруєння супроводжується прийомом засобів цієї групи. Дуже часто хворі помиляються, використовуючи при проносі левоміцетин, бісептол, тетрациклін, фталазол та ін
Якщо розлад стільця проходить у легкій формі, немає підвищеної температури, гною і крові в калі, то антибіотики приймати не доцільно. Щоб побороти інфекцію використовують засоби для підвищення захисних властивостей мікрофлори кишечника, наприклад, Лінекс, Хілак форте, Йогрут в капсулах або таблетках, Біфіформ і т.д.
Якщо при отруєнні відсутня пронос, то необхідно вжити проносні речовини, щоб зменшити всмоктування токсинів у кишечнику. Найчастіше в таких випадках допомагає сольове проносне, наприклад, сульфат натрію (1 ст. л. розчиняється в ? склянки води, запивають великою кількістю рідини).
Якщо є необхідність, то потрібно стабілізувати функції не тільки кишечника, але і печінки разом з серцево-судинною системою. Зазвичай такі заходи необхідні при отруєнні нітратами і пестицидами. Хворому рекомендується дати Карсил або його аналоги. Для регулювання роботи ШКТ – Панкреатин, Мезим форте, більш сильні Пангрол і Креон.
Якщо протягом 2-3 діб самостійного лікування не спостерігається поліпшення стану, то необхідно звертатися до лікаря. Занедбане отруєння, що супроводжується блювотою, проносом і загальним погіршенням стану, може призвести до тяжких наслідків, наприклад, до потрапляння мікробів у кров або зневоднення.
Окремим питанням є харчування при харчовому отруєнні. У першу добу після виникнення симптомів необхідно відмовитися від їжі. Але вже на другий день можна вживати суп з рису або слизовий відвар. Виключаються всі продукти, здатні до подразнення шлунка (гостре, солоне, копчене, мариноване), поки повністю не зникнуть ознаки отруєння.
Завжди потрібно звертати увагу на колір, запах і, звичайно ж, смак їжі. Зіпсований продукт зазвичай має неприємний запах і кислуватий присмак, змінену консистенцію. Бульбашки газу часто свідчать про псування рідкої їжі. При розтині консервів повинен відбутися своєрідний бавовна, якщо його не було, то продукт не варто вживати.
Крім того, отруїтися можна свіжими, неотруйними продуктами, якщо їх готував заражена людина, а також зберігалися і транспортирующимися не в належних умовах, з вичерпаним терміном придатності. Купуючи молочну продукцію, обов’язково варто перевірити упаковку. Ретельне миття зелені, овочів і фруктів є найвідомішою профілактичним заходом.
Термічна обробка повинна бути високоякісною, особливо це стосується м’яса і риби. Умови та термін зберігання також грають роль, наприклад, готову їжу не слід зберігати більше 3-х днів. Варто боротися і з переносниками інфекцій – тарганами, мухами і мишами.
Бережіть себе, стежте за своїм самопочуттям і не запускайте хворобу!