Кукурудзяна олія – одна із самих корисних і популярних рослинних олій серед шанувальників здорового способу життя. Причому цінується вона не тільки у жителів країн Латинської Америки, де це масло має найбільше поширення.
Часто застосовується в кулінарії і косметології, а його користь і шкоду вивчили ще в позаминулому столітті в Америці. Тоді цей продукт носив назву «золото Заходу» і вперше був отриманий в штаті Індіана в 1898 році. Частіше застосовувався в їжу, цінувався за унікальність легкозасвоюваного складу і наявність корисних вітамінів, які роблять благотворний вплив на організм людини.
До його складу входять наступні елементи:
Щоб отримати такий набір корисних речовин слід використовувати наступну технологію: зародки кукурудзяних зерен вимочити у воді близько 40 годин, після чого обробити отриману масу діоксидом сірки.
В результаті маємо світло-жовту прозору рідину, яка в очищеному вигляді не має певного запаху і буває:
Нерафінована кукурудзяна олія, незважаючи на користь, використовується не так часто, тому що крім корисних вітамінів в ньому присутні залишки пестицидів, що використовуються у виробничих цілях при вирощуваннікукурудзи.
Ось чому на полицях магазинів можна зустріти тільки рафінована, чудово підходить для кулінарних цілей, олія: при смаженні не піниться, не горить, не виділяє канцерогенний дим, а відсутній яскравий смак дозволяє його застосовувати для заправок в салати.
Тепер давайте докладніше розберемося, чим же воно корисне. Перше – це високий вміст вітаміну Е, причому в кілька разів більше, ніж в соняшниковій або оливковій аналогах.
За рахунок цього нормалізується робота ендокринної системи людини, його гіпофіза, надниркових, статевих залоз, загалом, всіх тих органів, робота яких налагоджує повноцінний фізичний і емоційний стан.
Вживання в їжу сприяє поліпшенню м’язового тонусу і, відповідно, витривалості організму до навантажень.
Варто відзначити і захисну дію цього казкового масла на клітини генетичного апарату: запобігає мутації, які є наслідком впливу хімічних речовин та іонізуючих випромінювань на організм. А ненасичені жирні кислоти цього продукту підвищують опірність організму до інфекцій.
Один із складових кукурудзяної олії – лецитин, знайшов своє застосування в косметологічному і кулінарному світі. Зміст антиоксидантів є основною його властивістю, що перешкоджає старінню кондитерських виробів.
В косметології лецитин практикується при створенні різних косметичних засобів для шкіри і волосся. Він також очищає організм від надлишку холестерину, який викликає появу тромбів в судинах.
Вітаміни груп А, В1, В2, Е, РР вказують на дієтичні властивості нашого чарівного масла, а його мінеральні речовини покращують роботу серцево-судинної та кровотворної систем.
Калорійність – 899 ккал.
Багато досліджень не знайшли яких-небудь яскраво виражених обмежень на використання кукурудзяного масла. На практиці ж були відзначені лише деякі, пов’язані з індивідуальними особливостями організму, випадки непереносимості компонентів, тому його потрібно починати приймати поступово. А в іншому, кукурудзяна олія не завдає шкоди, а тільки користь.
Дієтології підтверджують явну користь цього унікального продукту здоров’ю людини і рекомендують приймати в профілактичних цілях: від серцево-судинних недуг, від негативного впливу навколишнього середовища.
Крім того, він здатний підняти настрій, поліпшити сон і загальний стан організму, до того ж його систематичне вживання знімає лущення шкіри, алергічні реакції, продовжує молодість, допомагає простіше впоратися з нервовими розладами, мігренню.
Сприяє стимуляції роботи жовчного міхура: після прийняття посилюються скорочення, виділяючи свіжу жовч. Для цього «чудовий еліксир» приймається двічі на день по столовій ложці за годину до їжі.
Застосування кукурудзяного продукту рекомендується при діабеті, проблемах з кишечником, порушених обмінних процесах, що призводять до ожиріння.
Зовнішнє застосування полягає в обробці опіків тіла, для загоєння ранок, тріщин губ.
Народна медицина лікує цим чудомаслом псоріаз і екзема: випивайте два рази на день по столовій ложці під час їжі і запивайте склянкою теплої кип’яченої води, з додаванням меду і яблучного оцту.
Цей продукт успішно застосовують в косметології для усунення проблем шкіри. Для її обробки слід:
В кулінарії відмінно підходить для фритюру, пом’якшення і гасіння м’яса, овочів, для приготування тіста, хлібопекарських виробів: тісто виходить еластичний, пружний, а випічка виходить соковитою і ароматною.
Можна заправляти різні салати, так як відсутній власний смак тільки підкреслює смак вхідних інгредієнтів до складу салату. Також часто використовується як основа холодних і гарячих соусів, для приготування маргарину.
В косметології кукурудзяна олія є поширеним компонентом у різних засобах для волосся. Застосовуються втирання в шкіру голови. Така процедура проводиться за годину до миття волосся, а для поліпшення її ефекту, обгортають голову теплим змоченим рушником. Як результат – коріння волосся зміцнюються, волосся стають гладкими і м’якими.
Це далеко не весь список всіх позитивних дій цього чудового продукту, але перед тим, як приступити до лікування будь-яких своїх хвороб з його допомогою, потрібно обов’язково проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем.
Кукурудзяна олія практично не має протипоказань, але щоб уникнути ймовірного шкоди, необхідно дотримуватися його розумне вживання, особливо людям, які мають проблеми із зайвою вагою, так як цей калорійний продукт.