Щоб організм працював як годинник, успішно справляючись з безліччю функцій, йому потрібні поживні речовини, такі як мінерали, вітаміни і клітковина. Кожен з цих компонентів відіграє важливу роль в роботі внутрішніх органів.
Клітковина сприяє здоровому травленню і виводить з організму відходи. Міститься клітковина в продуктах найрізноманітніших, тому включати її в свій раціон не обтяжливо і дуже корисно.
Клітковиною є рослинні волокна, з яких складається шкірка фруктів, насіння, овочів і бобових. Цей складний вуглевод сприяє швидкому очищенню кишечника від їжі, яка затримується в організмі і на перетравлення якої потрібно багато часу. Постійне його вживання нормалізує роботу кишечнику.
Проте кидатися на всі продукти, які цінні даними речовиною, не варто. Такий вуглевод буває різних видів, кожен з яких виконує відповідні функції. Щоб дізнатися, в яких продуктах міститься клітковина, потрібно спочатку вивчити ці види.
знайомим нам видом клітковини є пектин. Впливаючи на функцію всмоктування в кишечнику і шлунку, він обмежує процес всмоктування жиру, знижуючи рівень холестерину. Обволікаючи стінки кишечника, сповільнює всмоктування цукру, що важливо для людей хворих на діабет, а також тих, хто стежить за своєю фігурою.
Він знаходиться в цитрусових, яблуках, полуниці, сушеному горосі, картоплі, моркви, цвітної і білокачанній капусті, зелених бобах і соках з м’якоттю.
Іншим не менш важливим видом клітковини є лігнін. Він зменшує нафтових інших видів клітковини, однак, зв’язуючись з жовчними кислотами, зменшує холестерин, а також покращує травний процес. Знайти його можна в висівках, в злакових, полуниці, лежалих овочах, горосі, баклажані, редисці.
Геміцелюлоза і целюлоза – види, вбираючи воду і нормалізують роботу кишечника. Розбухаючи з їжею, вони прискорюють травлення, запобігаючи геморой, закрепи, варикозне розширення вен, спастичні коліти, злоякісні захворювання товстої кишки.
До продуктів, в яких багато целюлози, відносять: непросіяна пшеничне борошно, висівки, капуста, молодий горох і огіркова шкірка, брокколі, яблука, морква і неочищене зерно.
Джерелами клітковини є:
Вміст клітковини в продуктах перераховано у відсотках, щоб зручніше було вибрати для себе найбільш підходящі продукти харчування.
Якщо незручно постійно переглядати список, тоді намагайтеся завжди поглинати фрукти і овочі з шкіркою – в них більше клітковини. Те ж саме відноситься до зернам, насіння і бобовим.
Якщо вам зовсім не хочеться вводити в раціон нові продукти, багаті клітковиною, ви можете пити таблетки, які містять збалансовану комбінацію її різних видів, без особливих змін у своєму харчуванні. Особливо важливим є вживання таких таблеток при білкових дієт.
Оптимальна кількість, вживане в добу цього складного вуглеводу близько 35 грамів. Якщо більше – ще краще.
Рекомендації:
Ні для кого не секрет, що часті запори є поширеною проблемою майбутніх матусь. Накопичувати такі нечистоти дуже шкідливо всім, а особливо вагітним. Щоб не нашкодити плоду медикаментозними засобами проти запорів, у такий період від них краще утриматися.
Ось чому клітковина при вагітності не тільки найкраще, але й чи не єдине допустиме засіб для зняття кишкових проблем. Крім цього, вона прекрасно бореться із зайвою вагою до і після пологів, що дуже актуально для багатьох дам.
Не варто забувати і про здорове харчування дитини, раціон якого теж слід збагатити клітковиною. Вона здатна увібрати і вивести з організму малюка шкідливі хімічні сполуки, такі як токсини, важкі метали та інші компоненти, а також побічні речовини, які утворилися в кишечнику в процесі травлення.
Намагайтеся додавати овочі для свого малюка у всілякі страви – крупи, супи, макарони, бутерброди. Замінюйте магазинні солодощі соковитими фруктами. Додавайте фруктові начинки в оладки і млинці, замініть цукор йогуртами, кефіром і кашами.
Слідкуйте за своїм раціоном і будьте здорові!