Вагітність – особливий час в житті жінки, коли потреба у вітамінах та інших корисних поживних речовинах значно зростає. Практично всім майбутнім мамам лікарі рекомендують приймати спеціальні вітамінно-мінеральні добавки, а ще налягати на свіжі фрукти та овочі. Особливу користь може принести гранат для вагітних.
В першу чергу цей фрукт цінується за здатність підвищувати рівень в крові такої речовини, як гемоглобін, тому його рекомендують вживати в їжу особам після операцій, тим, хто ослаблений після хвороби і т. п.
Вагітність нерідко супроводжується проблемами, пов’язаними з анемією, і сік граната в цьому випадку може стати просто порятунком. Але не тільки цим цінний цей фрукт. У ньому міститься висока концентрація вітамінів – С, А, Е, РР і групи В, а також мінералів – калію, магнію, міді, кальцію, фосфору, заліза та інших мінералів.
Багатий гранат і на кислоти – лимонну, яблучну і винну. Вчені виявили у граната корисні властивості для вагітних і всіх інших осіб, пов’язані зі здатністю зміцнювати і підтримувати імунний захист, а також боротися з кашлем.
Кислому фрукту цілком по силам нормалізувати діяльність травної системи і поліпшити апетит, а значить, вживання граната можна рекомендувати жінкам з токсикозом на ранньому терміні вагітності.
На більш пізніх термінах, коли більша частина майбутніх мам зіштовхуються з набряками, цей фрукт буде як не можна до речі на столі і не тільки вгамує спрагу, але і надасть сечогінний ефект. Вагітні, які страждають пізнім гестозом, можуть з допомогою граната полегшити свій стан і знизити артеріальний тиск, який перевищує норму.
Багато хто цікавиться: чи корисний стиглий червоний гранат вагітним? У світлі вищесказаного можна сміливо стверджувати, що корисний. Але все добре в міру. Надмірно налягаючи на який-небудь продукт, будь то гранат або що-небудь ще, можна спровокувати алергію або гіпервітаміноз, а це вкрай небажано під час виношування малюка.
Якщо ваша шкіра покрилася висипом, червоними плямами незрозумілого походження, які до того ж ще печуть і сверблять, то вам необхідно шукати причину такого явища. Якщо ви пов’язуєте це з вживанням граната, від нього треба відмовитися.
Але алергія – це не єдина неприємність, яка підстерігає любительок гранатів. Достаток у цьому фрукті кислот здатен не найкращим чином позначитися на стані зубної емалі, а враховуючи, що зуби вагітної жінки і так схильні до випадання і пошкодження, надлишок в раціоні гранатів може призвести до ще більшого її витончення, що в кінцевому рахунку може призвести до втрати зубів.
Крім того, в цьому фрукті містяться дубильні речовини, які володіють терпкою дією, що негайно позначиться на консистенції стільця. А якщо жінка в положенні страждає запорами, що трапляється досить часто через те, що матка тисне на товсту кишку, ситуація може лише погіршитися.
Чи можна соковитий гранат вагітним, які страждають гіпотонією? Ні, адже і без того низький тиск може знизитися ще більше. Але це стосується тільки тих, хто їсть в день більше одного фрукта. Вагітній можна ласувати їм зрідка – два-три рази в тиждень і тоді подібних неприємностей не виникне, як і всіх інших, описаних вище.
Якщо у вас немає алергії і гастриту, ви можете сміливо включати його в свій раціон, і не тільки в чистому вигляді, але і у вигляді соків. При цьому фахівці рекомендують розбавляти його яким-небудь іншим соком, наприклад, морквяним або буряковим в рівних частках.
Однак, на останніх тижнях вагітності, коли жінок все частіше починає мучити печія, пов’язана з попаданням шлункового соку в стравохід, вживання граната необхідно скоротити або відмовитися від нього зовсім, якщо ви не хочете потім лікувати запалену слизову.
Враховуючи індивідуальний стан свого організму і ефект, що надається на нього цим фруктом, можна отримати від його вживання більше користі, ніж шкоди.
Приємної і легкої вам вагітності, а також здоров’я вам і вашому малюкові!