Дієтичне харчування, рекомендоване при виразці шлунка і раніше зберегло своє значення у лікуванні захворювання, незважаючи на запевнення медиків про повну ерадикацію збудника (пілоричної бактерії) за 2-3 тижні.
Навіть після повного видалення мікроорганізмів, що викликали виразкові дефекти слизової оболонки шлунка, потрібен час і дотримання дієти для відновлення функцій шлунка.
Саме це і стає причиною для суворого дотримання режиму харчування хворими, особливо з тяжким та стійким перебігом хвороби.
Дієта, рекомендована при загостренні виразки шлунка, складається згідно з принципами:
Значну роль в харчуванні хворого грає механічне щадіння слизової. Не слід вживати продукти, які викликають сильне механічне подразнення слизової:
– продукти, що містять багато клітковини, редька, редиска, ріпа, квасоля, спаржа і горох;
– недоспевшие фрукти і ягоди, особливо з грубою шкіркою – фініки, смородина, виноград, агрус;
– вироби з борошна грубого помелу;
– продукти та м’ясні вироби, які містять грубі волокна – жили, хрящі, шкіра риби і птахів.
Дієтичне харчування, яка призначається при виразці шлунка, в основному будується на продуктах, які не викликають надмірного виділення соку шлунку, швидко перетравлюються і не дратують стінки травного тракту.
На різних стадіях захворювання призначаються три столу, що залежить від перебігу хвороби. Це стіл 1, 1а, 1б.
Показання: період загострення виразкової хвороби, коли симптоми подразненого шлунка виражені не сильно. Також при загостренні хронічного гастриту із збереженням секреції, інша патологія.
Основними цілями дієти є: загоєння ерозій і виразок, зниження активності запального процесу з допомогою прискорення процесу регенерації тканин, зниження подразнення рецепторів слизової, контроль моторно-евакуаторної функції і секреції шлунка. Важливим є забезпечення організму в необхідних організму речовин в умовах стаціонару.
Що виключається з раціону хворого? Не можна страви і продукти, які надають стимулюючу дію на виділення соку шлунку, а також продукти, що містять багато клітковини. Продукти варять на пару або у воді, потім їх протирають до гомогенного стану.
Дозволяється включити в раціон:
Заборонено: м’ясні, овочеві та рибні міцні бульйони, гриби, солоні і мариновані продукти, здобу, квас, сирі овочі і фрукти, газовану воду, консерви, капусту і страви з неї в будь-якому вигляді, чорний хліб, щавель, редьку, редис, огірки, шпинат і цибулю.
Дієта 1а рекомендована при виразці шлунка з яскраво вираженими симптомами. Цілі дієти аналогічні.
Страви готують у відвареному вигляді, на пару, перетирають до напіврідкого або рідкого стану. Живиться хворий дрібно, не менше 5 разів на добу.
З перших страв можна слизові супи з манної, вівсяної, рисової круп. У супи додають яєчно-молочний соус, вершки або молоко.
Повністю виключити з меню хліб та іншу випічку, страви з овочів.
М’ясні страви, яйця, молочні продукти можна готувати згідно дієті №1.
не Можна закуски, прянощі та соуси. З напоїв дозволений відвар пшеничних висівок і плодів шипшини.
Дієта більш розширена. Призначається при стадії загострення виразкової хвороби з ознаками роздратованого шлунка.
Цілями дієти є поліпшення процесу регенерації, загоєння ерозій і виразок, зниження дратівної дії їжі на стінки травного тракту.
Особливості дієти: різке обмеження хімічного і механічного подразнення. Хворому страви готуються рідкої консистенції, варять на пару або у воді. Підтримують попередній режим харчування – дробовий, з температурою їжі приблизно дорівнює температурі тіла.
Перелік дозволених і заборонених продуктів аналогічний таким дієти №1а, але на даному етапі дозволено вживання сухарі з хліба вищого сорту до 100 грамів на день, з філе риби і м’яса готують кнелі, фрикадельки і котлети.
Можна частіше готувати каші на молоці, супи. Всі страви, як і раніше, подрібнюються до рідкого і напіврідкого стану.
Приблизний список страв дієти №1а:
Перший сніданок: шматок вареного м’яса до 60 грам, гарнір з гречки 150 грам, склянка чаю з молоком.
На другий сніданок: тушковане м’ясо, молочна каша з рису, хліб і желе з фруктів.
На обід: суп з будь-якої крупи, шматок вареної риби до 100 грам, пюре картопляне 150 грам, склянка овочевого соку.
Вечеря: шматок вареного м’яса з соусом бешамель, цілий відварну картоплю 150 грам, каша молочна, перетерта з рису 250 грам, стакан неміцного чаю з вершками.
Перед сном можна випити тепле молоко.
Рецепти страв для хворих на виразку шлунка:
Слідкуйте за собою і будьте здорові!