На сьогоднішній день захворювання підшлункової залози є непоодинокими. Панкреатит зустрічається як самостійна хвороба і як ускладнення вже наявних патологій. В останньому випадку він носить назву реактивний.

Дієта для підшлункової железы1

Підшлункова залоза бере активну участь у травленні і в забезпеченні обміну речовин, так як виділяє у просвіт кишок велику кількість ферментів, а в кров гормони. При всьому цьому, підшлункова залоза залишається одним з найбільш вразливих органів, порушення функцій якого може бути спровоковано всього одним столом і похибками в дієті.

Основні принципи дієти при хворобах підшлункової залози

Дієта при хворобах шлунково-кишкового тракту залишається найбільш дієвим методом.

При загостренні панкреатиту виділяють основні причини: алкоголізм, прийом великої кількості жирної і смаженої їжі, інтоксикації, інфекційні захворювання, патологія інших органів травної системи і так далі.

Дієта для підшлункової залози має на увазі такі правила:

  1. Страви для хворого бажано готувати на пару або відварювати, так як вони в такому випадку збережуть велику кількість корисних речовин і не завдадуть шкоди залозі;
  2. Харчування, як і при іншій патології травної системи, має бути частим, дробовим, але дрібними порціями;
  3. Слід дотримувати температурний режим для приготованих страв. Їх температура приблизно повинна дорівнювати температурі тіла, не бути вище 65 і нижче 15 градусів;
  4. Всі страви, в тому числі каші і супи, подаються у перетертому вигляді, гомогенної консистенції;
  5. Їжа не повинна містити речовин, які подразнюють слизовий покрив травної трубки і провокують викид соляної кислоти і ферментів залоз травлення.

Дієта при хвороби підшлункової залози починається з розвантажувальних днів. При запаленні хворому рекомендується протягом 3-5 діб дотримуватися голодування. За ці дні дозволяється тільки пити воду, теплу без газів (всього близько 7 разів на добу по 150 мл).

Поступово з голодування потрібно переходити на меню в основному складається з вуглеводної їжі. Це слизові супи на молоці з круп, каші, приготовані на воді і ретельно протерті, овочеві пюре (в цей час бажано морквяно-картопляне), натуральне желе і киселі.

згодом, коли загальний стан хворого стає краще, дієта при хворобі розширюється. В меню можна додати страви з яєць, кнелі, сир і випічку з нього, каші можна подавати напіврідкої консистенції, до гарніру готувати суфле з м’ясного та рибного філе.

Дієта при захворюванні підшлункової залози виключає вживання наступних продуктів:

  1. Жири та жирні страви;
  2. Смажені страви;
  3. Маринади і соління;
  4. Соки і страви з кислими ягодами і фруктами;
  5. Консервовані та ковбасні вироби;
  6. Продукти кондитерського виробництва;
  7. Шоколадні цукерки;
  8. Алкогольні напої;
  9. Не додавати у страви спеції та приправи.

Обмеження в харчуванні не повинні позначатися на змісті білків, вуглеводів та жирів у меню хворого. Підшлункова залоза не повинна відчувати навантаження, але дієта має бути повноцінною, а рецепти – збалансованими.

Дієта, рекомендована при запаленні підшлункової залози, може містити такі продукти і страви:

  1. Молочні продукти: некислі кефір, сметану, сир, сири без спецій;
  2. М’ясні страви: нежирна телятина, яловичина, індичка, кролятина. Все м’ясо готується у вигляді суфле, котлет з дрібно нарубаного фаршу або м’ясного пюре на пару;
  3. Рибу беруть нежирну: лящ, судак, тріска, щука;
  4. Овочі відварюють або печуть, потім подрібнюють до пюре;
  5. Хліб можна пшеничний з борошна негрубого помелу, підсушений вчорашній, сухарики;
  6. Суп на неміцному бульйоні, він може бути овочевих, м’ясних, рибних;
  7. З яєць поки готують тільки паровий омлет;
  8. Жири допустимі рослинного походження – рафіновані олії;
  9. Можна вівсяна, рисова, гречана і манна крупи;
  10. некислі Фрукти і не надто солодкі: яблука, груші, можна в печеному вигляді;
  11. Напої: кисіль, компот із солодких фруктів і ягід, шипшиновий відвар;

Харчування при загостренні

Дієта, яка призначається при загостренні захворювань підшлункової залози, включає такі зразкові рецепти:

Дієта для підшлункової железы6

  1. Парові тефтелі з нежирної риби: взяти філе риби нежирних сортів (хек), пропустити через дрібну решітку м’ясорубки, до фаршу додати моркву, натерту на дрібній тертці, одне яйце, рис, доваренный до напівготовності, дрібно нарізану цибулю. Солимо за смаком. Всі компоненти фаршу перемішуємо і формуємо тефтелі. Готуємо в пароварці;
  2. Суп з кабачків дієтичний. Нашаткувати одну середню цибулину, додати до неї дрібно нарізані кабачки (150 г), покладіть в каструлю і тушкуйте з невеликою кількістю води. Дві столові ложки борошна розігріти в сотейнику і невеликий цівкою влийте до неї відвар з овочів. Варити 10 хвилин, не перестаючи заважати. До готової суміші додайте овочі, а через 10 хвилин дрібно нарубану зелень і яєчні білки, попередньо відварені і подрібнені. Солити за смаком. Суп рекомендується в стадії ремісії захворювань залози;
  3. Яловичі зрази з рисом. Беремо філе яловичини без сухожиль і плівок і пропускаємо через дрібну решітку м’ясорубки 2 рази. Замочуємо в молоці вчорашній підсохлий хліб (м’якоть), потім трохи віджимаємо і змішуємо з фаршем. Рис варимо і додаємо до нього олію рафіновану. З готового фаршу формуємо нетовсті коржі, на середину викладаємо рис і формуємо овальні зрази. Страва готується 20 хвилин на пару, при подачі можна полити нежирним соусом на молоці;
  4. Пюре з буряка з морквою, обліпихою. Моркву і буряк взяти по 25 грам, відварити і протерти через середнє сито. Облепиховые ягоди (20 г) пропускаємо через соковижималку, відокремлюємо мезгу і варимо 10 хвилин, потім ще 3 хвилини з цукром (7-8 р). Пюре з моркви і буряка з’єднуємо з обліпиховою сиропом, кип’ятимо на повільному вогні хвилину і заправляємо соком обліпихи. Пюре готове. Перед подачею охолодити.

Меню дієти під час ремісії для підшлункової залози

Дієта для підшлункової железы5

сніданок: сирники з нежирного сиру або нежирний сир, розведений молоком; каші з рису, манки, гречки на молоці з цукром; пюре з овочів з кнелями або тюфтельками з риби та м’яса; чай або відвар шипшини.

На обід: супи з овочів, круп на неміцних бульйонах; молочні супи з дрібними макаронами; гарнір із крупів або овочів з відварною шматком м’яса або риби; запивати можна ягідним киселем, компотом.

Вечеря: відварна картопля з рибою на пару, омлет з яєць на пару, каші з круп без додавання вершкового масла; сир з молоком. Перед сном склянку некислого кефіру, трохи чорносливу або родзинок.

Категорично заборонені холодні напої, торти або здоба, особливо свіжа, жирна їжа. Страви повинні бути завжди свіжими, тому треба готувати одну порцію. Не варто зловживати кухонною сіллю.

Алкогольні напої виключаються, як під час загострення, так і в період ремісії хвороб залози.