Чавун – прекрасний екологічно чистий матеріал, який використовується вже не одне століття. Їжа в ньому готується швидше, продукти пропарюються рівномірно, сам посуд довго зберігає тепло. Але у чавуну є великий і серйозний недолік: його дуже складно приводити в порядок після кожного використання. Як очистити чавунну сковороду від багаторічного нагару або іржі, не вдаючись до послуг фахівців?

Очищення чавуну: правила і способи

чавунні сковорідки

Перш ніж приступати до вибору засобу, який зуміє надати сковороді первозданний вигляд, слід врахувати, що чавун на відміну від алюмінію та кераміки швидко і надовго вбирає в себе будь-які запахи і речовини. Варто тільки один раз доторкнутися до нього губкою з миючим засобом, як Ви вже не позбудетеся і від його характерного аромату, і від «хімії», що була в нього введена. В момент нагрівання зі стінок сковороди будуть виділятися хімічні пари, які змішаються з їжею. З цієї причини для очищення чавунної сковороди в домашніх умовах використовують лише безпечні склади, а сам посуд – дуже добре прополіскують після цього.

Якщо нагар утворився всередині, що відбувається через не до кінця ліквідовані шматочкі їжі, а також часте використання тваринних та рослинних жирів, рекомендовано використовувати суміш морської солі крупного помелу і звичайний столовий оцет. За його відсутністю підійде винний або яблучний.

  • Компоненти змішують так, щоб вийшла дуже густа кашка – відповідно, оцту потрібно зовсім небагато. Солі бажано взяти 2-3 ст. л., але кінцева її кількість залежить від габаритів сковороди.
  • Отриману суміш викладіть товстим шаром на дно посуду, потримайте 5-10 хв. Після цього потріть забруднені ділянки жорсткою стороною поролонової губки, або навіть спеціальним металевим спонжем.
  • Добре прополощіть сковороду гарячою проточною водою, завершіть процедуру полосканням у холодній.

чищення чавунної сковорідки

Від товстого шару нагару очистити сковорідку трохи складніше: для цього доведеться змішати в однаковій пропорції ту ж сіль крупного помелу і соду. Розсипати щільно дном, залити водою так, щоб вийшла рідка маса. Поставити на вогонь, довести до кипіння. Якщо у Вас плита остигає швидко, після цього сковороду потрібно перемістити в гарячу (100 градусів) духовку. Якщо ні, можна залишити на вимкненій конфорці, накривши кришкою. Почекати годину і почистити жорсткою губкою.

  • Альтернативний варіант для старого і щільного шару нагару – поставити сковороду догори дном на застелене фольгою деко. Розжарити духовку до 250 градусів, прогрівати 2 години. Після цього сковороду остуджують, промивають в оцтовому розчині і чистять губкою. Недолік такого методу – дим і чад, що з’являються в процесі. Це краще робити на вулиці, на відкритому вогні.
  • Очистити чавунну сковороду від нагару зовні допоможуть прості засоби з відділу побутової хімії – наприклад, Пемолюкс, Універсал ПД. Порошок розсипають по поверхні, труть кілька хвилин і споліскують посуд.
  • Позбавити чавунну сковороду іржі може оцтовий розчин: для цього чисту воду і будь-який наявний у будинку оцет змішують у рівному співвідношенні. Сковороду необхідно замочити в отриманій рідині на 5-6 годин, після чого добре почистити губкою. Недолік цього способу в тому, що застаріла іржа не видалиться – доведеться скористатися наждачним папером високої абразивності, або спеціальної ворсистою насадкою для дрилі, якщо вона у Вас є.

У висновку слід нагадати про те, що чавун брудниться швидше, ніж сучасні матеріали – алюміній, кераміка. Щоб не довелося болісно шукати спосіб очищення чавунної сковороди від застарілого нагару, необхідно подбати про те, щоб він не виник: прожарити в духовці, попередньо обмазавши олією і добре очищати після кожного використання.