Чавун – прекрасний екологічно чистий матеріал, який використовується вже не одне століття. Їжа в ньому готується швидше, продукти пропарюються рівномірно, сам посуд довго зберігає тепло. Але у чавуну є великий і серйозний недолік: його дуже складно приводити в порядок після кожного використання. Як очистити чавунну сковороду від багаторічного нагару або іржі, не вдаючись до послуг фахівців?
Перш ніж приступати до вибору засобу, який зуміє надати сковороді первозданний вигляд, слід врахувати, що чавун на відміну від алюмінію та кераміки швидко і надовго вбирає в себе будь-які запахи і речовини. Варто тільки один раз доторкнутися до нього губкою з миючим засобом, як Ви вже не позбудетеся і від його характерного аромату, і від «хімії», що була в нього введена. В момент нагрівання зі стінок сковороди будуть виділятися хімічні пари, які змішаються з їжею. З цієї причини для очищення чавунної сковороди в домашніх умовах використовують лише безпечні склади, а сам посуд – дуже добре прополіскують після цього.
Якщо нагар утворився всередині, що відбувається через не до кінця ліквідовані шматочкі їжі, а також часте використання тваринних та рослинних жирів, рекомендовано використовувати суміш морської солі крупного помелу і звичайний столовий оцет. За його відсутністю підійде винний або яблучний.
Від товстого шару нагару очистити сковорідку трохи складніше: для цього доведеться змішати в однаковій пропорції ту ж сіль крупного помелу і соду. Розсипати щільно дном, залити водою так, щоб вийшла рідка маса. Поставити на вогонь, довести до кипіння. Якщо у Вас плита остигає швидко, після цього сковороду потрібно перемістити в гарячу (100 градусів) духовку. Якщо ні, можна залишити на вимкненій конфорці, накривши кришкою. Почекати годину і почистити жорсткою губкою.
У висновку слід нагадати про те, що чавун брудниться швидше, ніж сучасні матеріали – алюміній, кераміка. Щоб не довелося болісно шукати спосіб очищення чавунної сковороди від застарілого нагару, необхідно подбати про те, щоб він не виник: прожарити в духовці, попередньо обмазавши олією і добре очищати після кожного використання.
Спробуйте такий спосіб: У велику ємність набираємо воду додаємо кальциновану соду, клей канцелярський замочуємо туди сковороди, чавунці можна і емальовані каструльки туди покладіть і кіпятіть. Тривалість залежить від ступеня загрязненія. Після виймаємо і просто змиваємо ганчіркою. Багато років використовую цей метод. Працює.